Administration 

Ny måling: S og V slagter Dansk Folkeparti ved EU-valg

Morten Messerschmidt slugte tæt på en halv million stemmer ved valget til Europa-Parlamentet for fem år siden og sikrede dermed DF en kæmpe sejr. Nu overhaler Socialdemokratiet og Venstre partiet, og DF står til en tilbagegang. (Foto: Foto: Thomas Lekfeldt, Ritzau/Scanpix.)

Ifølge en ny måling går både Socialdemokratiet og Venstre markant frem ved Europa-Parlamentsvalget 26. maj. Dansk Folkeparti står til kæmpe vælgersmæk.

Jeppe Kofod (S) og Morten Løkkegaard (V) spurter derudad og lægger sig i førerfeltet op til det kommende valg til Europa-Parlamentet.  

I en ny måling, som analyseinstituttet YouGov har gennemført for Tænketanken Europa, står både Socialdemokratiet og Venstre til fremgang ved EU-valget. 

Socialdemokratiet står i YouGov-målingen til at få 22,5 procent af stemmerne. Det er en solid fremgang siden seneste parlamentsvalg i 2014, hvor S måtte nøjes med 19,1 procent af stemmerne.

Venstre går også pænt frem og scorer næsten 20 procent af stemmerne, og bliver dermed det andet største danske parti i Europa-Parlamentet. Ved seneste parlamentvalg fik Venstre et katastrofevalg med kun 16,6 procent af stemmerne.

Det er den første repræsentative måling blandt 2.028 respondenter, der er gennemført i 2019. Her er danskerne blevet spurgt, hvad de vil stemme til Europa-Parlamentsvalget, der finder sted søndag 26. maj.

Brexit er øjenåbner 

S-spidskandidat Jeppe Kofod er glad for opbakningen. 

- Jeg tror, at danskerne bakker op om os, fordi vi hverken vil ud af EU men heller ikke er jubeleuropæere. Vi vil faktisk bare have et bedre EU. Og så er vi meget aktive i kampen mod skattely og kampen for bedre lønmodtagerrettigheder og den grønne omstilling, siger han. 

Morten Løkkegaard, spidskandidat for Venstre, er da også glad for den nye måling men understreger, at man altid skal passe meget på målinger, der er gennemført fire måneder før et valg. 

-  Men jeg tror, at der er potentiale til, at vi får et godt valg, fordi Brexit har været en øjenåbner i forhold til, hvor vigtigt og nødvendigt europæisk samarbejde er. Og for et proeuropæisk parti som Venstre, skal det manifestere sig nu, siger han. 

Sådan vil vælgerne stemme til Europa-Parlamentet i maj

Dansk Folkeparti står til en kæmpe vælgerlussing. Ved parlamentsvalget for fem år siden fik DF et rekordvalg med 26,7 procent af stemmerne og en halv million personlige stemmer på partiets spidskandidat Morten Messerschmidt.

I dag ville DF kun få knap 18 procent af stemmerne og ryge fra at være det største danske parti i EU-parlamentet til en tredjeplads. 

DF mangler spidskandidat 

Selvom der er fire måneder til EU-valget vurderer seniorforsker i Tænketanken Europa Maja Kluger Dionigi, at DF får svært ved at indhente det forspring, som S og V har lige nu.

- Dansk Folkeparti har som det eneste parti stadig ikke peget på en spidskandidat, så allerede der er partiet bagud, fordi kendte ansigter betyder rigtig meget, siger hun.

Derudover er DF også belastet af beskyldninger om misbrug af EU-midler, der ifølge seniorforskeren kan smitte af på vælgernes lyst til at sætte kryds ved partiet. 

Her er spidskandidaterne

Socialdemokratiet: Jeppe Kofod

Venstre: Morten Løkkegaard

SF: Margrete Auken

Folkebevægelsen mod EU: Rina Ronja Kari 

Enhedslisten: Nikolaj Villumsen

Alternativet: Rasmus Nordqvist

Konservative: Pernille Weiss

Liberal Alliance: Mette Bock

Dansk Folkeparti: Har endnu ikke udpeget kandidat

UDVID

Hos De Konservative skal den relativt ukendte Pernille Weiss sælge EU-billetter i stedet for den garvede Bendt Bendtsen. Ifølge målingen fra Tænketanken Europa står konservative til et valgnederlag. Ved seneste valg fik partiet næsten hver tiende stemme, mens K nu står til kun at hente 4,8 procent af stemmerne. 

- Det bliver hårdt arbejde for Pernille Weiss, fordi hun ikke er kendt udenfor konservative kredse. Men i sin kampagne vil hun kunne slå på, at det er vigtigt for Danmark at bevare en plads i den største og mest indflydelsesrige gruppe i Europa-parlamentet, og det vil sandsynligvis kunne give stemmer, mener Maja Kluger Dionigi. 

Liberal Alliance stiller op med kulturminister Mette Bock som spidskandidat, men her hjælper kendis-effekten tilsyneladende ikke. I hvert fald står partiet kun til 4,4 procent af stemmerne og får dermed ikke en af Danmarks 14 pladser i parlamentet.  

Hvis målingen holder vand, får Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti hver valgt tre medlemmer, mens Venstre får fire mandater på grund af valgforbund med Konservative og Liberal Alliance. 

Det betyder også, at Konservative ville ryge ud af Parlamentet for første gang nogensinde, men Tænketanken Europa pointerer, at det er på marginalerne og behæftet med stor usikkerhed.   

Radikale, SF og Folkebevægelsen mod EU genvinder hver et medlem af parlamentet, mens Enhedslisten for første gang vinder en plads i Bruxelles. 

Går imod EU-strømmene

EU-forskeren pointerer, at danske vælgere ifølge den nye måling går imod vælgerstrømmene i resten af Europa.  

- Både Socialdemokratiet og Venstre går tilsyneladende frem ved det kommende Europa-parlamentsvalg herhjemme, mens de to partier på tværs af Europa går markant tilbage. Så der er et omvendt mønster herhjemme, siger Maja Kluger Diogini.

Venstres spidskandidat Morten Løkkegaard mener, at danskerne har fået øjnene op for vigtigheden af europæisk samarbejde i kølvandet på blandt andet Brexit og en verden i opbrud. Og så søger vælgerne væk fra yderfløjene og hen til blandt andet Venstre. Foto: Jens Nørgaard Larsen, Ritzau Scanpix.

Tilsvarende står yderfløjene og de EU-skeptiske partier som Dansk Folkeparti og Folkebevægelsen mod EU til at miste terræn i Danmark, mens de vinder frem i resten af EU-landene. 

- Der er fremgang til den danske venstrefløj ved det kommende Europaparlaments-valg, og Enhedslisten står til at komme ind for første gang. Men Enhedslisten har blødt op i deres EU-modstand og har ikke den hårde EU-skepsis som tidligere, forklarer hun.

Jeppe Kofod mener, at danske vælgere søger væk fra yderfløjene og mod midten ved det kommede Europaparlamentsvalg, fordi politikerne herhjemme i høj grad har taget bekymringen for migration og indvandring alvorligt. 

 - I Danmark har Socialdemokratiet insisteret på at have styr på migration og indvandring og går op imod grådighed. Så vi er meget aktive på den økonomiske retfærdighed og kampen mod ulighed, og det tror jeg, at vælgerne belønner os for, siger han. 

Morten Løkkegaard mener især, at Brexit forklarer, at danske vælgere er på flugt fra yderfløjene.

- Dansk Folkeparti har også tabt luft, fordi hele deres Europapolitik er skvattet sammen i kølvandet på Brexit. Jeg tror, at mange vælgere har taget bestik af det, og nu skifter tilbage til blandt andet Venstre, siger han.   

Artiklen er opdateret 23. januar 10.30, da der har været fejl i Tænketanken Europas beregninger over mandatfordelingen. I første udgave af artiklen fremgik det, at Venstre fik tre pladser og Konservative 1 plads i Europa-Parlamentet.  

Tre kirurger på operationsstue med en patient på operationsbordet.
Helt vildt

Læger finder mønt i

næse – efter 53 år

En række flysæder med puder og tæpper.
Rejser

Nu kan du ligge ned

økonomiklassen

Kristian Thulesen Dahl på talerstolen. Hans ansigt er sammenbidt.
Nyheder

Thulesen Dahl tavs

om vælgerkrisen

To sygeplejersker iført alverdens værnemidler tager sig af en patient på en hospitalsstue.
Corona

Rekordhøje tal:

1636 nye smittede

En mand foran et spisebord og en stue proppet med  nisser og julepynt
Helt vildt

Nisser har invaderet

Jans hjem

En stribet grå huskat på en træstamme i en skov
Dyreliv

Katte slås ned af frygt for

corona-smitte

En hylde fyldt med brætspil
Sundhed

Eksperter:

Undgå brætspil

i julen

En kvinde trækker op i sin kjole i et fly
Sex og samliv

Flyskandale:

Stewardesse sælger

sex på rejsen

En læge trøster en ældre mand på et hospital.
Corona

50 amerikanere dør i timen

til Covid-19

En lille fiskerbåd ved en mole
Krimi

Mand fundet livløs

i Nivå Havn

Hilda Heick på scenen i rød kjole smiler til sin meddanser og de to værtinder
Film og TV

Hilda klappet ud af

Vild med dans

alle friends-stjernerne samlet på et billede
Kendte

Friends-stjerne har

friet til sin

22 år yngre kæreste

billede af et juletræ
Corona

Her må man

kun invitere

én gæst til jul

grafik forestillende en bombe
Krimi

Frygtede han var

naboens bombemål

billede af en politibil
Krimi

Afskåret gedehoved lå 

foran hoveddøren

skiturister i lift
Nyheder

Dansk rejsekoncern

går konkurs

kunder i en normal-butik
Nyheder

Populær kæde

vil åbne

50 nye butikker

butiksvindue med teksten Black Days med gule bogstaver
Nyheder

Hvert fjerde tilbud

på Black Friday er fup

dronning margrethe sidder bag bord
Kongelige

Scor kassen på nytårstalen:
Siger dronningen 

håndsprit eller Shu-bi-dua? 

julesmåkager på bord med gran
Mad og drikke

Her er danskernes

julefavoritter 

silas holst står med cowboyjakke i tivoli
Kendte

Silas prøver igen:

Er anden gang

lykkens gang? 

julelys og blomster på bord
Nyheder

Advarer mod julelys

og håndsprit 

tv-værten sarah grünewald kigger i kameraet
Kendte

Sarah Grünewald:

Min bror døde

af kræft 

mink-massegrav set fra luften
Corona

Partier: Grav de

døde mink op igen

DF's formand Kristen Thulesen Dahl taler ved siden af to danske flag
Nyheder

DF: Gift dig dansk

- eller glem alt om

statsborgerskab

Donald Trump i jakke og med rødt slips sidder med knyttede næver
Nyheder

Trump vil forlade

Det Hvide Hus 

hacker sidder ved skærm
Krimi

Black Friday: Sådan

undgår du kortsvindel

person vaccineres
Corona

Der vil gå

"det meste af et år"

før alle er vaccineret

billede fra pressemødet
Corona

Magnus Heunicke:

Danskerne kan få 

vaccine om en måned

billede af Ninna Hedeager Olsen
Nyheder

Fiktive projekter: Rod for 37 millioner skattekroner

tony ses hamrer løs på et hus
Helt vildt

Fik ikke betaling

for sit arbejde:

Går amok med hammer

mand skraber is af forruden på en bil
Biler

Tid til is på bilruden

- her er nogle hurtige tricks

Christopher portræt
Kendte

Christopher smittet med corona

Sarah Grünewald portræt
Nyheder

Vild med dans-vært i sorg:

Min bror er død

Facade på Danske Banks hovedkvarter
Nyheder

Danske Bank i stor sparerunde

Indgang til Jysk-butik
Nyheder

Trods corona og nedlukning:

JYSK tjener rekordmange penge

Mads Mikkelsen portræt
Film og TV

Mads Mikkelsen erstatter Johnny Depp

person bliver vaccineret
Corona

Plan for

vaccine

er klar

Benny Engelbrecht portræt
Corona

Ministre i isolation

Carl Philip og Sofia
Corona

Prinsepar smittet

Jennifer Lopez portræt
Kendte

Jennifer Lopez smider ALT tøjet

adskillige døde hvaler på strand
Dyreliv

Knap 100 strandede hvaler dør

Dronning Margrethe smiler
Kongelige

Bryder med traditionerne:

Sådan bliver dronningens jul

Maradona vinker til fans
Sport

Diego Maradona er død

Benny Fede spiser flæsk i Matador og et billede af en ældre Poul Bundgaard
Film og TV

Matador-afsløring:

Poul Bundgaard skulle

have spillet Fede

Mette Frederiksen i Folketinget
Nyheder

Mette F. om minksag:

Det var Mogens Jensens ansvar

bil er kørt ind i port, redningsmandskab er til stede
Nyheder

Bil torpederer indgang

til Merkels kontor

Læge viser corona-prøve frem
Corona

Nu er 800 døde med corona i Dnmark

Mobiltelefon med kørekort-app
Nyheder

Her kan det digitale kørekort give dig problemer

Erik Brandt i en stol i sin lejlighed
Kendte

Erik Brandt i kørestol:

Jeg kan ikke gå

Skolebygning
Nyheder

Spøjst boligtilbud:

Køb din egen skole

Dronning Margrethe med blomsterbuket i hånden
Kongelige

Margrethe den anden

redder

Margrete den første 

kvinde iført solbriller med indkøbsposer i hænderne
Nyheder

Danskerne gik

shop-amok

med feriepenge

Meghan Markle og Prins Harry kigger på nyfødte søn Archie
Kongelige

Meghan: Jeg mistede

mit ufødte barn

politilogo på bil
Krimi

Dreng død

efter påkørsel

Morten Østergaard iført jakke foran retten på frederiksberg
Nyheder

Morten Østergaard

vil tilbage til politik

Lise Nørgaard i blomstret kjole og smil på læben
Kendte

103-årige Lise Nørgaard

får livslangt tilskud

smør og kniv på tallerken
Sundhed

Sådan sænker du

kolesteroltallet
 

Portræt af Henning Moritzen og Kirsten Walther
Film og TV

Afsløring i ny bog:

Derfor var de ikke

med i Matador

københavns byret set udefra
Krimi

Biler med hemmelige

rum: Smuglede 127 kilo

kokain ind i Danmark

Donald Trump løfter hånden foran kalkun foran det hvide hus
Nyheder

Trump benåder kalkun

En sø med træer
Nyheder

Døde mink kan

forurene sø

Joe Biden med mundbind foran en række folk ligeledes med mundbind på
Nyheder

Biden med nye ministre:

Amerika er tilbage

Brandmænd kæmper med en ild
Krimi

Storbrand i Ishøj:

Beboeren anholdt

En mand med solbriller klædt i sort tøj
Kendte

Millardærarving fundet død

Et fly på vej til at lette og et i luften
Rejser

Flytrafikken taber

1000 millarder

Christiane Schaumburg-Müller i sort nedringet kjole
Kendte

Schaumburg-Müllers kæreste sælger

sin villa for 28,5 mio.

En mand holder en lille kniv
Krimi

Kvinde dolker

76-årig mand

En stak kokain og nogle linjer
Krimi

Syv mænd dømt

i sag om indsmugling

af 127 kilo kokain

Et hus med sort facade og julelys omkring vinduerne og i buskene uden foran
Nyheder

Sæt julelys på huset

– så sælger det bedre

IKEA-varehus med stort IKEA-logo set udefra
Nyheder

Nu køber IKEA

dine brugte

møbler tilbage

massegrav til døde mink set fra luften
Corona

Døde mink presser

sig op fra graven

En dame i beskyttelsesdragt laver en prøve på en bilist
Corona

Stabil epidemi:

10 smittede giver virus videre til 10 andre 

Prins Joachim og Prinsesse Marie giver hinanden et knus udendørs
Kongelige

Kongelig krammer:

8-årig prinsesse springer

ud som fotograf

Inger Støjberg i jakke står foran mikrofon
Nyheder

Inger Støjberg:

Min sump-udtalelse havde

intet med Trump at gøre

bil med vinger holder på landingsbane
Helt vildt

Her er den

flyvende bil 

tre mænd går på gaden i mørke
Krimi

Hvem dræbte Stine

Geisler? Ny tv-serie

har måske svaret 

skilt med navnet ritzau
Krimi

Dansk nyhedsbureau
angrebet af hackere 

bil ligger på siden på fortov
Krimi

Alvorlig ulykke:

Kvindelig fodgænger

ramt af to biler

kvinde løfter højre hånd under ceremoni
Nyheder

Biden får godkendelse