Tid er noget underligt noget, men i det mindste går den kun én vej – knuste kaffekopper har det ikke med at samle sig selv og stille sig pænt på sofabordet.
Men for en fysiker kommer det måske an på, hvor man kigger. Det skriver videnskab.dk.
Forskere fra Roskilde Universitet har nemlig i et nyt studie kigget på glas og gjort et fascinerende fund: Det ser ud til, at tiden kan gå baglæns i glas.
Mere specifikt har forskerne for første gang målt den såkaldte ‘material time’ i glas. Det er en slags ‘indre ur’, der - uafhængigt af den tid, et armbåndsur viser - måler, hvordan materialet ældes.
Men i målingerne er der ingen forskel på, om tiden går frem eller tilbage, og det vækker undren.
- I materialetiden kan vi åbenbart ikke se, hvilken retning tiden går. Det har også industrielle interesser, da vi jo gerne skulle vide, hvordan materialer ældes, for at kunne bruge dem, siger Jeppe Dyre, professor i fysik i RUC’s Glas og Tid-gruppe og medforfatter til den nye videnskabelige artikel.
Forskergruppen fra RUC, med hjælp fra Darmstadts Tekniske Universitet, er netop interesserede i, hvordan glas og plast ældes.
De tyske forskere skød en laser gennem glas, hvilket fik lyset til at sprede sig. Med et superfølsomt kamera kunne forskerne se, hvordan intensiteten i det spredte lys varierede over tid. Resultatet blev en detaljeret optagelse af mange små pixels, der viser, hvordan laserlyset har fordelt sig gennem glasset.
Her kommer RUC-forskerne ind i billedet, for de har lavet statistik på ændringerne.
- Vi ved, at materiale som glas og plast bliver mere diset med tiden, så der burde være et tydeligt mønster, hvor mindre laserlys trænger igennem med tiden, påpeger Peter Ditlevsen, der er professor i fysik på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet.
Læs hele artiklen på videnskab.dk