Mange danskere har sikkert lagt mærke til Nina Palesa Bonde, når de i fjernsynet eller på nettet har fulgt med i overenskomstforhandlingerne inde i Forligsinstitutionen.
Hun er djøf’eren med den evigt, højrøstede stemme og dommerfuldmægtigen, der i den grad har formået at skabe opmærksomhed og støtte til offentligt ansatte.
Hun virker som en maskine, der kører på adrenalin, indtil der er fundet en løsning. Selv peger Nina Palesa Bonde på, at de mange beskeder, hun får fra alle mulige, gør, at hun bliver ved.
- Jeg er blæst omkuld. Jeg så fakkeloptoget i fredags. Der stod jeg med kæmpe smil, og så hulkede jeg. Det kan stadig komme. Jeg prøver at besvare hver eneste besked, jeg får. Det er jo de beskeder, jeg tager med ned foran Forligsinstitutionen om natten i soveposen. Jeg er meget ydmyg over for det, siger Nina Palesa Bonde til Avisen.dk.
En løsning for alle er stadig inden for rækkevidde
I løbet af de sidste mange uger har der gennem medier og forhandlere været forskellige gisninger om, hvordan forhandlingerne gik, og hvor tæt på en storkonflikt landet var.
Nina Palesa Bonde er stadig optimistisk, fordi forhandlerne endnu er i Forligsinstitutionen for at forhandle.
- Vi skal kun tilbage til tirsdag i sidste uge, hvor vi fik at vide, at nu var det sikkert, at der kom en afklaring. Der blev meldt ud fra diverse medier, at Forligsmanden i hvert fald ikke ville udsætte det. Det skete bare ikke. Jeg forholder mig til en virkelighed og ser på, hvilke meldinger der kommer fra Forligsinstitutionen, siger hun.
Forhandlerne på begge sider inden for alle tre områder blev indkaldt til nye forhandlinger klokken ti i formiddags. Nina Palesa Bonde påpeger, at deltagerantallet i morges endnu var det største på en hverdag. Det opretholder også optimismen hos hende.
- Det understreger det, som vores forhandlere også siger om, at vi står sammen. Jeg føler, at det ikke kan gå galt, siger Nina Palesa Bonde.
Et lovindgreb vil være dybt bekymrende
Hvis landet lammes af en storkonflikt, spås det, at der ikke går mange dage, før Folketinget gennemfører et lovindgreb. Et muligt lovindgreb bekymrer Nina Palesa Bonde, og hun påpeger, at forskellen på et lovindgreb og en forhandling er samtaleelementet. Under en forhandling rykker parterne sig tættere på hinanden, fordi man lytter og taler med hinanden. Det sker ikke ved et lovindgreb.
- Min største frygt ved et lovindgreb er, at den proces har man ikke i det tilfælde. Det er jo en form for diktat. På den måde vil man miste udbytterige ting, der ligger i en forhandling. Det vil være dybt bekymrende, siger Nina Palesa Bonde.
Et lovindgreb kan ifølge Nina Palesa Bonde ikke kun have konsekvenser for forhandlingsparterne og de offentligt ansatte, men også for politikerne selv.
- Hvis størstedelen af befolkningen bakker op om de offentligt ansatte, og hvis en politikergruppe ikke er lydhør over for det, har politikerne smidt en historisk mulighed for at samle landet omkring sig fra sig, siger hun.