Et nyt studie fra Syddansk Universitet (SDU) og Helsinki Universitet rejser nu spørgsmål om tatoveringers langsigtede konsekvenser for helbredet. Ved hjælp af data fra mere end 5.900 danske tvillingepar fandt forskerne, at tatoverede personer oftere får diagnosticeret hud- og lymfekræft end ikke-tatoverede. Det skriver Videnskab.dk.
- Vi kan se, at blækpartiklerne samler sig i lymfeknuderne, og vi mistænker, at kroppen opfatter dem som et fremmedlegeme, forklarer klinisk professor Henrik Frederiksen i en pressemeddelelse fra SDU ifølge Videnskab.dk.
- Det kan betyde, at immunforsvaret konstant forsøger at reagere på blækket, og vi ved endnu ikke, om denne vedvarende belastning kan svække lymfeknudernes funktion eller have andre sundhedsmæssige konsekvenser, forklarer Henrik Frederiksen, der er medforfatter på studiet.
Resultaterne viser, at sammenhængen mellem tatoveringer og kræft er tydeligst hos personer med store tatoveringer – defineret som større end en håndflade.
- Det kan tyde på, at jo større en tatovering er, og jo længere man har haft den, desto mere blæk ophobes i lymfeknuderne, siger Signe Bedsted Clemmensen, adjunkt i biostatistik ved SDU og førsteforfatter på studiet, i pressemeddelelsen.
Forskernes teori er, at tatoveringsblæk kan fremkalde kronisk inflammation i hudens lymfeknuder, hvilket over tid kan føre til unormal cellevækst og øge risikoen for kræft.
- Graden af indvirkning på immunsystemet (som lymfeknuderne er en del af, red.) bør undersøges yderligere, så vi bedre kan forstå de mekanismer, der er på spil, siger Signe Bedsted Clemmensen.
Det er vigtigt at tilføje, at selvom forskerne i dette studie har fundet et sammenfald mellem det at være tatoveret og en øget forekomst af kræft, så kan de ikke med sikkerhed sige, at det er tatoveringerne, der forårsager kræften.
For selvom de har fundet et sammenfald, så betyder det ikke nødvendigvis, at der er en årsagssammenhæng.
Ulrikke Lei, overlæge og hudkræftansvarlig på hudafdelingen på Herlev og Gentofte Hospital, forklarer nærmere:
- Problemet er, at vi ikke ved, om personer med tatoveringer for eksempel også har en tendens til at sole sig mere – måske for at vise deres “flotte” tatoveringer frem, fortæller overlægen, der ikke har været involveret i dette studie.
- Vi ved, at solbadning øger risikoen for hudkræft, og det kan være netop den adfærd, der forklarer, hvorfor tatoverede oftere får kræft. Hvis det er tilfældet, er tatoveringerne i sig selv uden skyld, siger hun til Videnskab.dk.
Andre artikler på Videnskab.dk:
Korrelation eller kausalitet: Hvornår er der en årsagssammenhæng?
Kritik af »overdreven« kræftrisiko ved tatoveringer: Studie kan skabe »unødig frygt«