Du skal lave en skøn ret til dine gæster og har købt lækre råvarer. Men hov. Fennikel? Den har du da vist overset på ingredienslisten. Kan du så overhovedet lave retten? Og gæsterne står der om en time!
Her kommer leder af Karolines Køkken Tove Færch og kogebogsforfatter Ditte Ingemann dig til undsætning.
For med lidt kreativitet og viden om dine råvarer kan du nemlig lave nye spændende versioner af dine velkendte retter og komme potentielt madspild til livs.
- Det kan være svært at løsrive sig fra opskriften, hvis man ikke er en ørn i et køkken, siger Ditte Ingemann, som er aktuel med kogebogen "Solo - måltider til det lille køkken", og fortsætter:
- Men prøv at være lidt mere eksperimenterende i stedet for at følge opskrifter slavisk. Det behøver ikke være så kompliceret.
Hendes første tip er at tænke i grundsmagene og smage på maden undervejs. Hvis der så eksempelvis mangler syre, kan du se på, hvilke muligheder du allerede har i køkkenet.
- Syre kan være mange ting: eddike, citron, lime eller i princippet grapesaft, nævner hun som eksempler.
Har du ikke lige den gode olivenolie stående, så kan du bruge andre typer af koldpressede olier i stedet.
Tove Færch fra Karolines Køkken forklarer, at du skal prøve at læse "grøntsager" i opskriften, i stedet for at det pinedød skal være gulerødder eller squash.
Det giver også mulighed for at variere smagen i nogle af de gængse retter i ens repertoire.
- Man skal være lidt mere modig. Selv om der står kartoffel eller selleri, så skal du bare læse "grøntsager" og så erstatte med det, du nu har.
- Hvis du har tre dvaske gulerødder, så skær det trætte af, og læg dem eventuelt i isvand. Så kan du fint bruge dem i stedet for pastinak eller persillerod, foreslår Tove Færch.
Tag det ikke så tungt, om du lige bruger den rigtige olie, eddike eller endda grøntsag. Så får du bare et lidt andet resultat end sidste gang. (Arkivfoto). Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Det er dog ikke alle grøntsager, der kan byttes lige over, bemærker Ditte Ingemann.
- En rødbede skal man ikke bytte ud med en squash, fordi konsistensen er så forskellig. Men man kunne bytte rødbeden ud med en anden rodfrugt, siger hun og fortsætter:
- Og har du et halvt hvidkålshoved liggende i bunden af køleskabet, kan du sagtens bruge det i stedet for at købe spidskål. Forskellige kåltyper kan godt erstatte hinanden.
Det gælder om at overveje, hvad der minder om i smag og konsistens - og så er der ellers fri leg.
- Står der spaghetti i en opskrift, kan man nok bruge en anden type pasta, så man får brugt det, man har, siger Ditte Ingemann.
/ritzau fokus/
Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus