Er du typen, der får lavet forebyggende behandlinger ved tandlægen, eller venter du som regel til der skal bores i huller?
Den ene type har tendens til at være mere veluddannet end den anden.
Det viser en rapport fra Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning.
- Vores undersøgelse viser, at der er forskel på, hvilke ydelser patienterne får hos tandlægen. Lavtuddannede får oftere rigtig behandling for eksempelvis huller i tænderne, mens veluddannede og unge oftere får forebyggende behandlinger, siger senior projektleder Birthe Cortsen.
4.402 borgere i 13 kommuner har deltaget i undersøgelsen, der tager udgangspunkt i en femårig periode fra 2003 til 2007. Borgerne er blevet delt op i fire uddannelseskategorier: Lav, medium, høj og meget høj.
Det viser sig, at 28 procent af personerne i kategorien "lav" har fået forebyggende behandling mod 31 procent af personerne i kategorien "meget høj".
Imens har 88 procent af dem med "lav" uddannelse fået lavet fyldninger mod 78 procent af dem med "meget høj" uddannelse.
- Et bud på, hvad årsagen kan være, er, at patienterne efterspørger noget forskelligt, siger Birthe Cortsen, og fortsætter:
- Men det kan også være, at det er lettere for tandlægerne at få lov til at lave de forebyggende ydelser på veluddannede, som kan se, at der er en gevinst ved det. Mens de lavtuddannede måske siger nej tak, fordi det koster et par hundrede kroner ekstra, og det har man ikke råd til.
Det er Tandlægeforeningen og en række forskere ved Tandlægeskolerne, der står bag Tandundersøgelsen.