Virksomheder i Danmark har for alvor fået øjnene op for billige udenlandske akademikere.
Det vurderer abejdsgivere, fagforeninger og forskere ifølge Berlingske.
Akademikerorganisationen AC mener, at der er tale om en voldsom stigning i brugen af de lavtlønnede udlændinge.
"Der er meget liberale regler for brugen af udenlandsk arbejdskraft, når vi taler om akademiske medarbejdere, og det er meget svært at få et samlet overblik, fordi de fleste privatansatte er uden for overenskomster," siger Niels Lykke Jensen, afdelingschef i AC, til Berlingske.
Arbejdsforhold og lønninger for udenlandske akademikere er ikke et område, der er blevet belyst tilstrækkelig, mener Martin Junge, senioranalytiker på Center for Economic and Business Research på CBS.
Der er hverken udarbejdet statistik over, hvilke lønninger ikke-EU ansatte får, når de kommer hertil på ordninger som Positivlisten og Beløbsordningen.
Flertallet af udenlandske ansatte er ikke medlem af en dansk fagforening.
Og derfor findes der heller ikke opgørelser over deres lønniveau.
"Brugen af udenlandske akademikere i danske virksomheder er vokset kraftigt de seneste år. Det begyndte for så vidt under højkonjunkturen, hvor vi manglede specialister. Men det er fortsat - og sandsynligvis gået endnu mere frem - under krisen," siger Martin Junge til Berlingske.
Dansk Arbejdsgiverforening forventer, at danske virksomheder vil bruge endnu flere udenlandske akademikere.
"Vi vil komme i en situation, hvor der kommer mangel på arbejdskraft, fordi vi ikke selv er i stand til at fylde hullerne," siger chefkonsulent Henning Gade.