Administration 

Lars Løkke, en gylletank og en regning på 920.000 kroner

(Foto: Foto: Avisen.dk)

Lars Løkke Rasmussen gik som amtsborgmester ind i omstridt miljøsag. Det kostede skatteborgerne en ekstra-regning på 920.000 kroner. »Magtmisbrug,« lyder kritikken

Sommerhuset var fint og rødt. Lå nær Gilleleje i Nordsjælland med udsigt til mark og skov.

»Der var fred og idyl. Lige som vi drømte om,« husker Iben Christensen, som købte huset sidst i 1980erne med sin mand.

Men så kom gravemaskinerne - og idyllen forsvandt.

Snart blokerede en stor grå gylletank fyldt med 3.000 tons ildelugtende møg udsigten. Tanken lå 50 meter fra det lille sommerhus. Og 135 meter fra et andet nabohus. Med Frederiksborg Amts tilladelse.

De rystede naboer klagede til amtet.

»Vi var chokerede. Hvordan kunne de få lov til det? Endda helt uden at høre os først,« husker Iben Christensen.

Hendes undren var ikke uden grund: Lang tid senere slog Østre Landsret i hvert fald fast, at amtets afgørelse var klart ulovlig. Amtet blev dømt til at flytte gylletanken. Det kostede borgerne i Nordsjælland en ekstra-regning på 920.000 kroner.

Det kunne de takke Lars Løkke Rasmussen (V) for.

Løkke involveret

Nyhedsavisen kan i dag dokumentere, at den daværende amtsborgmester og nuværende finansminister var direkte involveret i, at amtet traf den ulovlige beslutning. Oveni fortæller embedsmænd, at Løkke ofte pressede dem direkte med det formål at tilgodese sin hjemkommune, Græsted-Gilleleje - en kommune, som Løkke havde nære bånd til i kraft af sin fortid som viceborgmester og sit venskab med borgmester og partifælle, Jannich Petersen (V).

Dette skete også i sagen om gylletanken, som Græsted-Gilleleje Kommune direkte anbefalede amtet at give tilladelse til.

Magtsmisbrug

De forhold får nu en tidligere amtsrådskollega til at beskylde Løkke for magtmisbrug:

»Når man, som Lars Løkke, går ind i en sag for at tilgodese et særligt geografisk område, som man selv kommer fra, og hvor ens gode ven endda er borgmester, er der tale om magtmisbrug. Græsted-Gilleleje Kommune havde jo en enorm interesse i at efterkomme landmandens ønsker. Han er en stor erhvervsdrivende på egnen, som åbenbart betyder mere for kommunen end et par tilfældige sommerhusejere,« siger socialdemokraten Conny Dideriksen, der fik sat sagen på dagsordenen i amtsrådet for første gang i 2005, efter at hun selv var kommet i Teknik- og Miljøudvalget.

Løkkes rolle i gyllesagen er endnu ikke blevet omtalt i medierne. Men en hidtil ikke-offentliggjort intern mail fra amtets daværende tekniske direktør, Lene Ptak, dokumenterer, at Lars Løkke var direkte involveret i beslutningen.

I mailen fra Lene Ptak, der er rettet til den daværende amtsdirektør, Jeanette Birkelund, står der, at Lars Løkke Rasmussen var »kraftigt involveret i den afgørelse, forvaltningen traf, og som var årsagen til sagsanlægget.«

Lene Ptak vil i dag ikke udtale sig om mailen. Men andre embedsmænd vil gerne tage bladet fra munden.

Den daværende sagsbehandler Susanne Koch fortæller til Nyhedsavisen, hvordan Lars Løkke Rasmussen som regel var meget interesseret i at tilgodese sin hjemkommune:

»Lars Løkke lod forstå, at sagerne skulle behandles hurtigst muligt og med mest mulig smidighed. Dette gjaldt ikke mindst konkrete sager fra Græsted-Gilleleje Kommune. Særligt ansøgninger fra denne kommune havde hans store bevågenhed,« fortæller Susanne Koch, der dengang var sagsbehandler i amtets landskabsafdeling.

Når Frederiksborg Amt godkendte gylletanken, var det ifølge hende et udslag af Lars Løkke Rasmussens forkærlighed for Græsted-Gilleje.

»Sagen med gylletanken skal ses i lyset af denne atmosfære. Hvis ikke vi var under et sådan pres, havde vi nok undersøgt det retslige aspekt af sagen nærmere, inden vi gav tilladelsen til gylletanken,« fortæller Susanne Koch.

En af Susanne Kochs daværende kolleger i amtet bekræfter hendes udlægning af sagen:

»Lars Løkke var generelt mere interesseret i sager, der handlede om Græsted-Gilleleje, end sager der omhandlede andre kommuner. Han ville gerne have især disse sager afgjort hurtigt og i kommunens interesse. Det gjorde han klart for sagsbehandlerne,« siger embedsmanden, der ønsker at være anonym.

Løkke afgjorde sag

Per Seerup Knudsen (S), der i 1998 var formand for Teknik- og Miljøudvalget i Frederiksborg Amt, opdagede til sin store overraskelse først sagen, da naboerne klagede til amtet et halvt år efter, at amtet godkendte gylletanken i august 1998.

Han hævder i dag, at Lars Løkke Rasmussen ikke alene var involveret i beslutningen ¿ amtsborgmesteren traf den faktisk personligt, siger han:

»Jeg fandt ud af, at Lars Løkke personligt havde ønsket at tage sig af sagen. Han mente, at han havde kompetence til at afgøre sagen selv, så det gjorde han,« siger Per Seerup Knudsen.

At udvalget ikke blev inddraget tidligere, var i øvrigt i strid med reglerne, siger han. Ifølge amtets såkaldte kompetencecirkulære skulle sager som denne nemlig altid forelægges udvalget.

Medhold i retten

Efter flere års kamp mod amtet fik sommerhusejerne Iben Christensen og hends ægtemand Flemming Stensballe i 2003 medhold i Østre Landsret. Retten fastslog, at amtet havde forsømt at høre naboerne. Desuden havde amtet overtrådt reglen om, at gyllebeholdere skal opføres i nærheden af de bygninger, hvor gyllen bliver produceret - i dette tilfælde hos landmand Enok Vestergård.

Retten pålagde amtet at betale for nedrivning af gyllebeholderen og opførslen af en ny længere væk fra naboerne.

»Tænk engang at noget så urimeligt kan ske i et samfund som det danske. Og det mest skuffende er næsten, at en folkevalgt amtsborgmester sad og trak i trådene,« siger hun.

faktaboks

I maj 1998 søger gårdejer Enok Vestergård fra GillelejeFrederiksborg Amt om tilladelse til at opføre en ny gylletank langt vækfra sine egne bygninger, selv om loven siger, at gyllebeholdere skalstå nær de bygninger, hvor gyllen produceres. Landmandens argumenteter, at det vil skabe trafikgener, hvis tanken ligger nær hans egnebygninger. Hans hjemkommune Græsted-Gilleleje støtter hans argument.

Embedsmændi Frederiksborg Amt, der skal give tilladelsen, afviser EnokVestergårds ønske om en placering, da en gylletank på dette sted vilkunne ses langt væk. Ifølge amtets såkaldte kompetencecirkulære skullesagen på dette tidspunkt være bragt op i det tekniske udvalg, eftersomamtet og kommunen var uenige. Det sker af ukendte årsager ikke.

I stedet aftaler amtets sagsbehandler i august 1998 sammen med EnokVestergård en ny placering: 50 meter fra et sommerhus og 135 meter fraen naboejendom. Ingen af naboerne får direkte besked. Senere internemails fra amtet afslører, at amtsborgmester Lars Løkke Rasmussen (V)personligt er dybt involveret i beslutningen og gennem hele forløbet eri tæt kontakt med landmanden og amtets sagsbehandlere.

I efteråret 1998 opdager naboer til Enok Vestergård tilfældigvis, atlandmanden er i gang med at opføre en ny gylletank. De klager gentagnegange til amtet og Lars Løkke Rasmussen, der afviser at gøre noget.

I februar 1999 anlægger naboerne sag mod amtet ved Østre Landsret.Sideløbende vurderer en ejendomsmægler, at husene nær gylletanken harmistet 30 procent af deres værdi som følge af gylletanken.

I april 2003 afgør Østre Landsret, at amtets beslutning er ulovlig. Derer ingen saglig grund til ikke at lægge gylletanken nær EnokVestergårds egne bygninger, og naboerne er ikke blevet tilstrækkeligthørt, vurderer retten. Amtet pålægges at rive gylletanken ned og opføreen ny længere væk. Pris for amtet: 920.000 kroner.

Lars Løkke på Færøerne
Underholdning

Nyt job til Lars Løkke:

Bliver TV-vært

jim lyngvild
Kendte

Jim Lyngvild:

- Jeg er bange
for at blive spist

Barack Obama
Nyheder

Barack Obama aflyser

baneholdet
Sport

Danmark misser OL-guld med 0,166 sekunder

Keld og Hilda Heick
Kendte

Keld og Hilda: - Coronaen har tæret på pensionen

Jenna Bagge og Albert Rosin Harson
Kendte

Danse-darlings

afsløret

på kærlighedsferie

claus elming
Film og TV

Tilbage på tv:
Seerne får et chok

havnen i tokyo
Sport

Jordskælv rammer OL:
- Taget bevægede sig

piger i solskin
Nyheder

En hund efter sol? Her finder du den onsdag

skagen by
Corona

Skagen
risikerer
nedlukning 

Anders Holch Povlsen smiler
Nyheder

Danmarks rigeste fordobler formuen

Pakke med rullepølse
Mad og drikke

Advarsel: Denne rullepølse kan gøre dig syg

Svævefly i kornmark
Nyheder

17-årig nødlander i svævefly

skolebarn på cykel
Nyheder

Skolestart? Øv trafiksikkerhed med dit barn nu

portræt Thomas Gotthard
Krimi

Sognepræst tilstår drab 

Nyheder

New Yorks guvernør har krænket flere kvinder

Nyheder

Altædende bille kan være på vej til Danmark

Mobiltelefoner i montre
Nyheder

Salget af brugte

mobiltelefoner eksploderer:

Sådan gør du en sikker handel

Tommy Ahlers i Folketingssalen
Nyheder

Tommy Ahlers stopper i Folketinget

Sport

Springsteens datter skubber dansker ud af OL-finale

Soldater ved tank
Nyheder

Tysk våbensamler skal afgive kampvogn

landsted set fra luften
Kendte

Her er årets

største kendishandler

mand smiler fra talerstol
Helt vildt

Nu er han

verdens rigeste

piller og kapsler ligger på bord
Sundhed

Advarer mod kosttilskud:

Kan give alvorlige

leverskader 

håndboldspiller i aktion ved OL i Japan
Sport

Danske håndboldhelte

knuser Norge

mand kigger ind i kameraet
Krimi

Præsten nægter at tale

cykelryttere i styrt
Sport

Danmark i OL-finalen

efter bizart uheld

ic4 tog på skinnerne
Nyheder

Tog-kaos

i Danmark

kajakroer vinker fra kajakken
Sport

Ny dansk OL-medalje

bill gates gestikulerer
Kendte

Bill og Melinda Gates:

Skilsmissen er officiel 

kø til vaccination
Corona

Derfor er danskerne

blandt de mest

vaccinerede i verden

væltede cykelryttere på cykelbane
Sport

Kæmpe drama:

Danmark i bizart uheld

flaske med pesto
Sundhed

Spis ikke

denne pesto

grøndland
Nyheder

Påtale:

Sprang foran i vaccinekø

Axelsen
Sport

Efter triumfen:

Her er Viktors rigtige guld

Beha
Kendte

Mikkel Beha Erichsen:

Sønnen får nyt job

Brand
Nyheder

Brændende Sydeuropa: Turister søger hjælp

Nyheder

Vaccine-tal:

Laveste i tre måneder

Iran
Nyheder

Tankskib angrebet:

Nye spændinger med Iran

Skildpadde
Krimi

Skildpadde stjålet

fra dansk dyrepark

Danfoss
Nyheder

Efter EU-godkendelse:

Danfoss' gør kæmpekøb

Viktor Axelsen
Sport

Rørende billeder:

Tårer af guld

guld
Sport

Suveræne Axelsen: Gulddreng

nyfødt med Fetus-in-fetu-syndromet
Helt vildt

Pige født med
tvilling i maven

Sara Slott
Sport

Sara Slott:

Karrieren slutter med styrt

en våd mobiltelefon
Livsstil

Har du tabt mobilen i wc’et? Sådan kan du - måske - redde den

måger snupper et stykke morgenbrød
Nyheder

Ekspert om kampen mod mågerne: Glem det

lastbil i brand
Krimi

Lastbil i brand på motorvej

hovedbanegården
Krimi

Togkaos - forsinkelser og aflysninger

pandaunge kommer til verden
Dyreliv

Panda har
født tvillinger

jernbaneoverskæringen
Krimi

Tog og to biler
kørt sammen

Anne-Marie Rindom
Sport

Guldvinderen:

Har berømt kæreste

morten messerschimidt
Krimi

Retssag begynder: Det er Messerschmidt tiltalt for

personer på en strand
Nyheder

Sidste uge i skolernes ferie bliver lun og med plads til sol

madpakke
Nyheder

Skolestart:

Gode tricks til madpakken

gistrup
Krimi

Voldsomt slagsmål:

Bed tungen af modstander

håndboldherrer
Sport

Håndboldherrer:

Videre til kvartfinale

Potalivo
Kendte

Lykkelig skuespiller:

Scorer værts-job

sas
Nostalgi

Billedserie:

SAS har 75 års fødselsdag

veganer
Nyheder

Veganerpartiet:

Medstifter bliver frontfigur

brand i bjerge med strand i forgrunden
Nyheder

Turister evakueret

fra strande

i populære feriebyer 

rytter på hest
Sport

Hest aflivet efter

OL-konkurrence 

Bille August og konen Sara-Marie Maltha poserer
Kendte

Bille August: Jeg har

en pagt med min kone

instrumentbræt i bil
Krimi

Vanvidskørsel: Folk

måtte springe for livet 

Sport

Guld-Rindom: Fik

kronprinsen i røret

asta björk poserer for kameraet
Kendte

Vild med Dans-stjerne

tager stor beslutning

anne marie rindom smiler i båden
Sport

GULD TIL DANMARK!

kat ligger under brændeovn
Nyheder

Ny lov: Skal din

brændeovn skiftes ud?

coronapas på telefon
Corona

Her er det slut

med coronapas 

pernille blume smiler med medalje i hånden
Sport

Medalje til Blume

skuespilleren bob odenkirk poserer
Kendte

Tv-stjerne fik hjerteanfald:

I stabil tilstand

pernille blume smiler
Sport

Pernille Blume:

Den vildeste oplevelse

mette frederiksen står med hånden på mands skulder
Nyheder

Nu kan du søge om

Arne-pension

politibil med påskriften politi
Krimi

Voldsom trafikulykke:

To i kritisk tilstand 

Gade med bygninger på begge sider
Krimi

Fireårig faldt ud af vindue på fjerde sal

Boris Johnson og hans hustru, Carrie Johnson
Underholdning

57-årige Boris Johnson skal være far igen

to storke i rede
Dyreliv

Storkeunger mister livet i gylletank

Esbern Syhler-Hansen og Rosa Kildahl
Kendte

Vild med dans-stjerne skal være far

maskinen smadrer bygningen
Helt vildt

Amok med gravemaskine

- smadrede boligblok

Anders Antonsen tager sig til hovedet
Sport

Danske OL-stjerner har fået hadbeskeder