Venstre og De Konservative har lovet at langtidsledige der står til at miste deres dagpenge i stedet skal kunne få et job med løntilskud i et halvt år. Men forslaget har en meget ringe effekt for de langtidsledige, skriver Ugebrevet A4.
På virksomhederne foretrækker tre ud af fire chefer at få ledige, der ikke har været ledige i så lang tid. Det viser en undersøgelse, analysefirmaet Kaas & Mulvad har lavet for Ugebrevet A4 blandt 656 produktionsvirksomheder.
Venstres arbejdsmarkedsordfører, Ulla Tørnæs, erkender, at mange virksomheder vil foretrække ledige med kortere ledighedsperioder.
"Det bliver ikke nemt at skaffe private løntilskudsjob til de langtidsledige, for arbejdsgiverne vil helst have de nyledige. Men det vil helt sikkert kunne lade sig gøre i nogle tilfælde," siger Ulla Tørnæs til A4.
Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet tror ikke, at ret mange ledige vil opleve nogen effekt af, at de kan få offentlige kroner med på job, da der er så høj ledighed generelt i øjeblikket.
"Arbejdsgiverne har rigeligt med ansøgere at vælge imellem, og derfor vil de givetvis tage de kortvarigt ledige, som de vil anse for at være de mest produktive og attraktive at få ind i virksomheden. Så vil der kun være det offentlige tilbage til at tage de langtidsledige," siger Flemming Ibsen til A4.
I 2010 var syv ud ti med løntilskud ansat hos det offentlige - især i kommunerne. Men en rapport fra professorerne Michael Svarer og Michael Rosholm fra Aarhus Universitet konkluderer, at arbejdsløse har en tendens til at være ledige i længere tid, hvis de er i et offentligt løntilskudsjob. De søger nemlig færre job, mens de er løntilskud.