VORES VALG B.T.-ekspert er partner med kendt venstremand
At der endnu en gang er dukket hemmelige papirer op om Helle Thorning-Schimidts skatteforhold har fået Skatteministeriet til at anmelde sig selv til politiet. Foto: Jens Dresling / POLFOTO
Helle Thorning-Schmidts skattesag bliver vurderet af en advokat, der tjener sine penge hos bestyrelsesmedlem i Venstrevælgerforening.

Dagens Thorning-kritiker i B.T. deler firmaindtægt med en venstremand, der har bestyrelsespost i en af partiets vælgerforeninger, og som tidligere har været ude med voldsom kritik af Socialdemokraternes formand.

Men den oplysning tilbageholder B.T., og det høster kritik hos flere eksperter i journalistik.

"Det er klart, at partnere i et advokatfirma kan have selvstændige holdninger, men derfor ville det selvfølgelig være klogt af B.T. at fortælle, at partneren er fremtrædende venstremedlem," fortæller Øjvind Hesselager, der er ansvarshavende redaktør på fagbladet Journalisten.

Torben Bagge er navnet på skatteadvokaten, der i B.T i dag er citeret for at kalde skattesagen 'meget, meget mystisk' og i samme artikel blive citeret for at indvende, at Helle Thorning-Schmidt da bare kan betale pengene tilbage frivilligt.

Men hvad B.T. ikke nævner er, at Torben Bagges partner, Tommy V. Christiansen i Advokatfirmaet Tommy V. Christiansen, er en kendt venstremand. Og at Tommy V. Christiansen samtidig var Helle Thorning-Schmidts argeste kritiker, da B.T. for godt et år siden første gang skrev om den socialdemokratiske formands skatteforhold.

"Den gang beklagede B.T. og sagde, at de som minimum skulle have oplyst om hans politiske tilhørsforhold. Derfor virker det dumt ikke blot at give den oplysning, at den nye kilde er partner med Tommy V. Christiansen. Så kan læserne selv vurdere det ," lyder fra Jakob Elkjær, medieredaktør på Politiken og tidligere chefredaktør på fagbladet Journalisten.

Øjvind Hesselager mener, at B.T.'s manglende oplysninger om kildens baggrund svækker historien.

"Hvis det ikke er et problem, at han er partner med en kendt venstremand, kan man lige så godt skrive det. Når B.T. vælger at undertrykke den viden, skaber de tvivl om historiens troværdighed. Og siden B.T. ikke oplyser om det, er det måske, fordi avisen faktisk synes, det er et problem," siger han.

Hos B.T. er man uenig i kritikken.

"Hvor langt skal man ud i forhold til uafhængighed? Her er der tale om anerkendt ekspert, der er ansat i et firma og er partner med en kendt venstremand. Jeg vil sige, at hvis man bruger Tommy V. Christiansen, skal man gøre opmærksom på, hvem han er," lyder det fra avisens ansvarshavende chefredaktør, Peter Brüchmann.

Der findes masser af skatteeksperter. Hvorfor vælger I én, der er partner med en kendt venstremand?

"Jeg synes, man er lidt langt ude i arvefølgen, hvis det her skal mistænkeliggøres. Vi er meget påpasselige i vores brug af eksperter, og vi har også eksperter i vores artikler, der skyder i den anden retning," svarer Peter Brüchmann.

Jakob Elkjær indvender, at man som journalist nærmest ikke kan varedeklarere sine kilders agenda og roller for meget.

"I mit tilfælde må du hellere gøre opmærksom på, at Politiken er blevet indklaget for Pressenævnet af en journalist fra B.T. fordi han ikke følte sig hørt, da jeg skrev om, hvor mange gange den pågældende journalist har modtaget kritik i pressenævnet," siger medieredaktøren.

Der har ikke været muligt at få en kommentar fra Torben Bagge om hans politiske tilhørsforhold.