Hvad bilder han sig ind at beskylde arbejdsløse for at lyve sig syge?
Sådan reagerer flere af Avisen.dk's læsere på Facebook i kølvandet på et debatindlæg fra læge og psykiater Henrik Day Poulsen, der beskylder sine patienter for at fake for eksempel angst eller gangproblemer for at få en lægeerklæring og dermed slippe for at arbejde.
Men det forholder sig stik modsat, lyder det fra flere læsere, der fortæller, hvordan de netop ikke får lov til at få hverken fred eller førtidspension, selvom de er syge.
- Sikke da en gang lort at lukke ud. Jeg går selv på 6. år syg på kontanthjælp og alle læger siger at jeg ikke kan arbejde og være nogen steder på grund af smerter i ben og sjæl. Jeg kender flere, der er gået op til 10 år syg på kontanthjælp. Har fået afslag på pension tre gange, skriver Kirsten for eksempel.
Retarderet? Bevis, at du er syg
Flere har lignende oplevelser.
- I mit felt som sygeplejerske møder jeg psykisk syge som kæmper for at leve op til jobcentrenes krav, mens de hænger i neglene og ikke har overskud til at modtage behandling imens. Jeg møder ingen der prøver at snyde... og jeg oplever at lægelige udtalelser underkendes, fortæller Ditte.
Tina skriver:
- Man kan være indlagt på hospitalet over mange måneder og kan stadig have svært ved at kunne få kommunen til at forstå, at man er syg... Man kan være svært retarderet, udviklingshæmmet, handicappet mm. og man skal bevise, at man er syg.... Det er IKKE nemt at blive sygemeldt.....
Angst? Så kan man ikke diskutere på en thai-restaurant
Et af de eksempler, Henrik Day Poulsen nævnte, var en kvindelig patient, der var sygemeldt med angst. Lægen mødte hende tilfældigt i en thailandsk restaurant, hvor kvinden diskuterede med ekspedienten, hvilket for Henrik Day Poulsen er bevis på, at hun i virkeligheden slet ikke har angst.
Men det er en underlig logik, mener Avisen.dk's læsere.
- Virkelig flot at en psykiater kritiserer en angstpatient for at være ude og tale med andre mennesker, hvilket er noget af det eneste man kan gøre for at behandle sygdommen. Gad godt høre ham sige at jeg faker min angst, fordi jeg kæmper for at passe skole og arbejde, skriver Karina for eksempel.
"Jeg bed fra mig i desperation"
- Utroligt at en uddannet psykiater kan komme med sådan en udtalelse om en kvindelig angstpatient. Han ved åbenbart ikke hvordan det er at have det siden han skriver sådan en gang lort, som sætter dem med angst i et dårligt lys fordi de har en god dag hvor de kan snakke med andre, skriver Marianne.
- Jeg har selv lidt af panikangst, og da jeg var mest presset og bekymret for min fremtid, bed jeg faktisk allermest fra mig i desperation, men den fightertendens betød bestemt ikke, at jeg var i stand til at arbejde, tværtimod, fortæller Rikke.
Kun ro og fred med en lægeerklæring
Andre mener, at man skal tage et kig på vores arbejdskultur og arbejdsløshedssystem for at finde forklaringen.
- Man bliver syg af at være arbejdsløs, det et svært at været i systemet, men at tro nogen lyver sig syge er dumt, ingen vil være syge i det danske system, heller ikke de syge, skriver Gitte.
Martin er enig.
- I fald, er det fordi systemet ikke giver disse mennesker ro og fred medmindre de er syge.. Og de bliver kun ladt i fred hvis de får en sygemelding.. Den kan kommunen ikke bestride, skriver han og fortsætter:
- Det er et symptom på den evige jagt man udfører på denne gruppe. Man har ikke fred - før man er i arbejde igen.. Det siger akademikerne er den rigtige vej til job.. Men systemet knækker sjælen.. Så, bare fordi han mener at der er tale om faking - så kunne det jo tænkes at folk rent faktisk bare bliver syge af at være i et system der ikke tager højde for hvert enkelte menneske, men som kun tager vare på systemet selv..
Syg af for mange krav
Michael spørger:
- Hvis det er rigtigt, hvad kunne årsagen være til det? Måske på grund af større og større arbejdspres og alt for dårlige arbejdsforhold på alt for mange almindelige arbejdspladser i Danmark. Er de krav der stilles nu til dags krav man kan stille almindelige mennesker?
- Det kan der nok være noget om. Hvis nogen faker er der formentlig en årsag, måske at de netop er bange for ikke at kunne leve op til presset. Hvilket jo egentlig også er en form for sygdom. I øvrigt er ydelserne efterhånden så lave, at det overhovedet ikke er attraktivt, svarer Trine.
Fakere, stram op!
Enkelte giver dog lægen ret i, at der findes mennesker, der helst vil slippe for at arbejde.
Det skader nok ikke at få lidt mere fokus på det. De ødelægger det for dem som virkelig fejler noget og ikke kan arbejde. Opstramning hos lægerne, men også holdningen blandt folk som faker sygdom, skriver Charlotte.
Til det svarer Thorbjørn:
- Det, der er ødelæggende for dem, der virkeligt ikke kan lave noget, er denne hetz der bare skal gøde jorden for en asocial politik hvor man bare tager pengene fra de syge.