Har dit arbejde gjort dig syg? Er du kvinde? Så tilhører du den gruppe, der har allersværest ved at få anerkendt arbejdsskader - og det får betydning for din økonomi.
Kun hver ottende kvinde fik i 2014 medhold i deres anmeldelse af en erhvervssygdom. For mænd gjaldt det for langt over hver fjerde. Forskellen er noget mindre med arbejdsulykker. Men også her er mænd mere tilbøjelige til at få anerkendt deres skader.
Det viser tal fra Arbejdsskadestyrelsen.
Uligheden skyldes problemer med huller i vores viden om arbejdsskader. Det vurderer overlæge på Bispebjerg Hospital i København Jens Peter Bonde.
- Vi mangler viden om kvinders arbejdsskader, siger Jens Peter Bonde.
Og når der mangler viden, bliver det sværere for kvinder at bevise, at en skade skyldes deres arbejde.
Vi ved ikke nok
Når kvinder har sværere ved at få anerkendt arbejdsskader, skyldes det altså ikke, at de bliver behandlet anderledes end mænd.
Men mænd og kvinder laver ikke det samme. Og dokumentationen er altså historisk set bedre for de steder, hvor mænd arbejder.
- Man er først relativt sent kommet i gang med at se på de store kvindefag, siger Jens Peter Bonde.
Det betyder, at listen over anerkendte sygdomme, som kvindedominerede fag kan give, ikke er lige så dækkende som den fra de mandsdominerede fag.
Derfor slår Jens Peter Bonde fast, at der mangler forskning på området. For står en skade ikke på listen over anerkendte sygdomme, så er det meget svært at få arbejdsskaden anerkendt.
Arbejdsskader er jo noget for mænd
Jens Peter Bonde bliver bakket op af ligestillings- og arbejdsmarkedsforsker Karen Sjørup fra Roskilde Universitet.
Hun mener, at den måde, vi tænker arbejdsskader og nedslidning på, bygger på en gammeldages forestilling om arbejdsmarkedet.
- Hele den arbejdsmiljø-tankegang, vi har haft i Danmark, tager udgangspunkt i den mandlige industriarbejder og hans forhold, siger Karen Sjørup.
Det betyder, at arbejdsskader fra traditionelle kvindefag ikke har samme anerkendelse.
- Udbrændthed, som mange i den sociale sektor lider af, er blevet overset i miljøarbejdet, siger Karen Sjørup.
Kan man blive skadet af at løfte et barn?
Et af de områder, hvor der er problemer med at få anerkendt arbejdsskader, er børnepasningsområdet.
Det mener forbundssekretær i FOA Inger Bolwinkel.
- Inden for det pædagogiske område ser vi mange overbelastningsskader, der ikke anerkendes. Der mangler for eksempelvis dokumentation for, at man kan få arbejdsskader af at løfte børn, siger Inger Bolwinkel.
Et eksempel på dette er Lise Finsen. For to år siden greb hun ud efter et barn, der var ved at falde. Det gav hende et smæld i ryggen og dertil hørende diskusprolaps. I dag har hun stadig smerter.
Men Arbejdsskadestyrelsen har vurderet, at et sådant løft ikke kan give varige mén. Derfor er hendes ulykke ikke en arbejdsskade.
Arbejdsskadestyrelsen: Ikke diskrimination fra os
Arbejdsskadestyrelsen ønsker ikke at forholde sig til, om der mangler viden om traditionelle kvindefag.
Kontorchef Merete Roos pointerer dog i et skriftligt svar, at styrelsen ikke diskriminerer kvinder.
- Forskellen i anerkendelsesgraden mellem kvinder og mænd i erhvervssygdomme kan for en stor del forklares af, at mænd og kvinder anmelder og får anerkendt forskellige sygdomme, og den er således ikke udtryk for diskrimination i sagsbehandlingen, siger Merete Roos.
Forskellen er blevet større
Tidligere har der også været en langt større del af mænd, der fik anerkendt deres arbejdsskader. Men siden 2010 er forskellen mellem de to køn blevet større.
I 2010 var mænd 73 procent mere tilbøjelige til at få anerkendt deres erhvervssygdom end kvinder. Det er i dag steget 130 procent. Det vil med andre ord sige, at mænd i dag er mere end dobbelt så tilbøjelige til at få anerkendt arbejdsskader.
Grafen nedenfor viser udviklingen i forholdet mellem den såkaldte anerkendelsesprocent for mænd og kvinder. Det vil sige udviklingen i, hvor meget mere tilbøjelige mænd er til at få anerkendt erhvervssygdomme.
- En arbejdsulykke er en fysisk eller psykisk skade, som sker efter en hændelse eller påvirkning, der er sket pludseligt eller inden for fem dage.
- En erhvervssygdom er en sygdom eller lidelse, som skyldes arbejdet eller de forhold, som arbejdet er foregået under.
- I 2014 anerkendtes 12 procent af kvinders erhvervssygdomme, mens det for mænd var 27,6 procent.
- Samme år fik 56,5 procent af kvinder anerkendt deres arbejdsskade, mens det gjaldt 62,8 procent af mænd.
Kilde: Arbejdsskadestyrelsen