Administration 

Kun hver tredje ledig får chaufførjob efter kursus hos omstridt koncern

Per Michael Rasmussen (tv) og Christian Pedersen (ht) har begge taget kørekort til lastbil hos DEKRA, men skolen har ikke hjulpet dem med at finde job bagefter. (Foto: Privatfoto.)

Der er stor mangel på lastbilchauffører, lyder det fra de omstridte DEKRA-skoler. Men kun cirka en ud af tre kursister kommer i job efter DEKRA-kurser, viser aktindsigt. Jobcentrene har siden 2016 brugt så meget som 197 millioner kroner på DEKRA-kurser.

Der er stor mangel på chauffører, og vi kan skaffe jobs til de ledige, der tager kørekort til bus eller lastbil hos os.

Sådan lyder det gang på gang fra den omstridte koncern DEKRA. Men to ud af tre af de ledige, som jobcentrene har sendt på AMU-kursus på en af DEKRA's skoler, ryger tilbage på offentlig forsørgelse efter kurset. Det viser en aktindsigt, som Avisen.dk har fået hos 28 kommuner.

Siden 2016 har jobcentrene brugt 197 millioner kroner på den omstridte koncern DEKRA, som nu bliver undersøgt af Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, fordi der er mistanke om, at de modtager offentlige støttekroner, som de ikke har ret til.

Nogle af jobcentrenes penge kunne måske være bedre brugt, mener Frank Sørensen, som er kontorchef i Jobcenter Esbjerg.

- Effekten af DEKRA’s kurser har ikke været, som vi har forventet. Vi ser på pris og effekt og er derfor holdt op med at sende så mange ledige på kursus hos DEKRA, siger Frank Sørensen.

På jobcenteret i Esbjerg har de undersøgt, hvor mange af de ledige, der har taget kursus på DEKRA, som efterfølgende er kommet i job. Det har de sammenlignet med dem, der har taget det samme kursus på AMU Vest, som er et offentligt AMU-center. Kursisterne fra AMU Vest klarer sig bedst, og mange af DEKRA-kursisterne er endt med at finde arbejde inden for andre fag.

- Så det er et spørgsmål, om vi havde behøvet at bruge de penge på chaufførkurser, siger Frank Sørensen.

Om undersøgelsen

Avisen.dk har søgt aktindsigt i samtlige kommuners udgifter til DEKRA-koncernens forskellige virksomheder. Af de 68 kommuner, der har givet aktindsigt, har 67 kommuner haft udgifter til DEKRA i 2016, 2017 og 2018. De har samlet set brugt 197.806.005 kroner. Størstedelen af pengene er brugt på AMU-kurser, men nogle af kommunerne har også aftaler med DEKRA Job om aktivering af kontanthjælpsmodtagere og flygtninge.

Af de 68 kommuner er det kun 28 kommuner, der har givet aktindsigt i effekten af DEKRA-kurserne. De 28 kommuner, der har svaret på dette spørgsmål, har haft 1.825 ledige på kursus hos DEKRA. Af dem røg 1.207 tilbage på offentlig forsørgelse efter kurset. De fleste kommuner har opgjort forsørgelsesstatus efter tre måneder, men en enkelt kommune har gjort det efter to måneder og en anden efter fire måneder.

UDVID

DEKRA's skoler lokker med en jobgaranti. Den går ud på, at DEKRA skal skaffe et job til de ledige, der tager kørekort til lastbil, bus eller taxa inden for tre måneder efter, de er færdige med kurset. Ellers skal DEKRA betale et beløb tilbage til det jobcenter, der har betalt for kørekortet.

Jobgarantien gælder kun 'egnede kandidater' og det er DEKRA, der på et møde afgør, om en ledig er egnet. Garantien gælder først, når der er indgået en aftale mellem DEKRA og jobcenteret.

De 28 kommuner, der har svaret på Avisen.dk's aktindsigt, har siden 2016 sendt 1.825 ledige på kursus hos DEKRA, og af dem røg 1.207 tilbage på offentlig forsørgelse efter kurset.

Det er ikke alle disse kursister, der har haft en kontrakt på jobgaranti. Men mange af de kursister, som Avisen.dk har talt med, er blevet skuffede, fordi de har fået indtryk af, at de var omfattet af jobgarantien.

Jane Wittenhoff betalte selv 20.000 kroner for at færdiggøre sit kørekort. Det havde hun ikke gjort, hvis hun havde vidst, at DEKRA ikke ville hjælpe hende med at finde job. Læs hendes historie her.

Christian Pedersen fik til et informationsmøde at vide, at der var jobgaranti til alle.

- Der blev ikke nævnt noget om kontrakter. Jeg skulle bare tale med en på skolen om det, hende prøvede jeg at få fat i tre gange, men jeg hørte aldrig noget fra hende. Det er jo rigtig god reklame at lave, så man kan få en masse elever ind, men det passer ikke, siger Christian Pedersen.

Utopi at skaffe job

Efter Per Michael Rasmussen var færdig med sit lastbilkørekort hos DEKRA i Odense har han både været til DEKRA's inspirationsdag og jobmesse.

- Men det var bare et PR-show. Jeg fik navne på 5-6 vognmænd med hjem, som var mere eller mindre undrende over, hvorfor jeg ringede, for de manglede ikke chauffører, siger han.

Den 52-årige Per Michael Rasmussen har stadig ikke fundet job som lastbilchauffør og har derfor fortrudt, at han tog kørekort til lastbil, selvom det er hans drengedrøm.

- Det er en utopi at sige til en gammel mand som mig, at de kan skaffe mig et job, men havde de ikke sagt det til jobcenteret, så havde de ikke fået mig som elev. Nu ville jeg ønske, at jobcenteret havde brugt de penge på at give mig en uddannelse til et fag, der reelt mangler arbejdskraft, siger Per Michael Rasmussen.

DEKRA's direktør, Peter Laursen, henviser til tal fra 3F og Dansk Industri, som vurderer, at  Danmark vil få brug for 2.500 nye chauffører fremover. Han skriver i en mail til Avisen.dk:

"At over 1207 ud af 1825 - altså mere end hver tredje og mere end  600 borgere - er kommet ud af offentlig forsørgelse og altså i arbejde blot 3 måneder efter endt uddannelse hos DEKRA; det er vi meget stolte af. Det viser, at når fagforeninger, a-kasser, jobcentre, virksomheder og en uddannelsesinstitution som DEKRA arbejder sammen, så kan vi hjælpe utrolig mange ledige tilbage på arbejdsmarkedet."

Men i 3F Transport oplever de ikke, at der er mangel på chauffører lige nu.

- Når man sender 66 procent tilbage på offentlig forsørgelse efter et chaufførkursus, så er der ikke akut mangel på chauffører. Vi skal passe på, at DEKRA ikke bliver en kørekortfabrik, siger næstformand Flemming Overgaard.

Læs hele Avisen.dk's dækning af DEKRA's metoder her

Om DEKRA

DEKRA er en tyskejet koncern, som I Danmark består af et moderselskab, som holder til i Brøndby, og syv datterselskaber fordelt over hele landet, som udbyder de såkaldte AMU-kurser. Her kan faglærte, ufaglærte og ledige efteruddanne sig. DEKRA er specialiseret inden for transportområdet og uddanner efter eget udsagn omkring halvdelen af alle erhvervschauffører i Danmark. I løbet af det seneste år har DEKRA stået for næsten halvdelen af alle køreprøver og teoriprøver til lastbilkørekort og buskørekort.

I 2016 tjente den danske del af DEKRA-koncernen 26 millioner kroner efter skat. I 2015 var overskuddet 24 millioner kroner. Når en elev starter på et lastbil- eller buskursus, får DEKRA 29.000 kroner fra staten i tilskud, mens den virksomhed, hvor eleven arbejder, skal betale 3.540 kroner. Når en ledig tager et lastbil- eller buskursus hos DEKRA, er det jobcenteret og dermed kommunen, som betaler det hele.

For at få den offentlige støtte skal DEKRA leve op til reglerne for AMU-kurser. Blandt andet må DEKRA ikke give eleverne fri før tid, og de må heller ikke lade eleverne arbejde alene ved en computer, uden at der er en lærer til stede. Det er de to steder, hvor DEKRA ikke overholder lovgivningen ifølge de 17 tidligere elever og 5 tidligere undervisere, som Avisen.dk har talt med, og de otte anonyme kursusevalueringer, som Avisen.dk er i besiddelse af.

Kilde: DEKRA's regnskaber, aktindsigt fra Rigspolitiet, Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.

Cleo Smith på armen af sin mor
Nyheder

Mand erklærer sig skyldig

i at have bortført fireårig

Christian Eriksen
Sport

Eriksen enig med ny klub

personer i vadet ved en kyst
Sundhed

Sådan kan du overvinde din vandskræk

Giulio Burattini
Nyheder

Vildsvin dræber jæger

Marie Krarup
Nyheder

Profil om Messerschmidt:

Han har ikke de store lederevner

Blomster på gerningssted
Krimi

Samlever fængslet for drab i Ebeltoft

Morten Messerschmidt på scenen
Nyheder

Messerschmidt vinder formandsvalg

Amalie Szigehty
Kendte

Amalie hårdt ramt af corona

billede fra Knutby
Krimi

18 år efter

bizar drabssag:

Præst løsladt

MitID-logo
Nyheder

Kort frist: Det skal du vide inden skiftet til MitID

kroen set fra gaden
Nyheder

Ulækkert: Hundehår og cigaretskodder på kroen

Pia Kjærsgaard
Nyheder

Pia K. inddrager dele af partitoppen i sag om mulig EU-svig

bent
Krimi

Bent bor tæt på dræbt kvinde: - Tænk at blive myrdet på den måde

bil i brand
Biler

Risiko for brand
er høj i hybridbiler

Mille Dinesen.
Kendte

Mille Dinesen:
Diagnose vendte op
og ned på det hele

uffe elbæk foran christiansborg
Kendte

Uffe Elbæk

erkender svigt

politibil foran hus
Krimi

50-årig kvinde dræbt med kniv

kandidater i studiet
Nyheder

I dag: Sådan vælger Dansk Folkeparti ny formand

Thomas Helmig har mistet sin far.
Kendte

Helmig i sorg:

Har mistet sin far

roer 75 år atlanten
Nyheder

75-årig fransk roer død: Ville krydse Atlanten

Per Christensen Formands dobbeltliv udløser krisemøde i 3F-hovedbestyrelse
Nyheder

Formands dobbeltliv udløser krisemøde

håndbold vi slår kroatien
Sport

Sejr igen: Fem på stribe 

Kvinde faldt ud af vindue: 35-årig samlever varetægtsfængsles
Krimi

Kvinde faldt ud af vindue:

Samlever fængslet

reklame a380 fly og stuntkvinde
Helt vildt

Vild video:

Står på toppen af verdens højeste bygning

Røde Kors: En halv million til tsunamiramte Tonga
Nyheder

Røde Kors: Sender million-hjælp til Tonga

Over 36.000 bekræftede smittetilfælde med coronavirus
Nyheder

Corona: Flere end 

36.000 nye smittede

skærmbillede fra kampagne
Corona

Skjuler vaccinevideoer

i børnespil

løve ligger ved sten
Dyreliv

Dansk zoo afliver

ung løve

pengesedler og mønter på et bord
Livsstil

Februar er kort og billig:

Sådan bruger du det

økonomiske pusterum

biluheld med flere biler involveret
Kendte

Arnold Schwarzenegger

i voldsom trafikulykke 

par poserer og smiler
Nyheder

Drab opklaret:

Kæresten har indrømmet

mand med tørklæde
Kendte

Færdig med festival:

Poul Krebs stopper

politiker interviewes
Nyheder

Thulsen Dahl:

DF's nekrolog bliver

gjort til skamme

billede af gade
Krimi

Kvinde faldt fra 1. sal

- samlever anholdt

badmintonspillere sidder på podie med trofæ
Sport

Sport 2021:

Viktor løb med det hele

to tennisspillere hilser på hinanden
Sport

Efter stort drama:

Tauson ude af

Australian Open

Iñaki Urdangarín ses her med sin kone, Cristina, bag det spanske kongepar, Felipe og Letitzia.
Kongelige

Sexskandale i Spanien:

Kongens svoger

erkender affære

gammelt fyrskib
Nyheder

110 år gammelt fyrskib til salg - for én krone

Mødre venter i 2019 i ængstelse, om der er nyt om deres bortførte børn fra en skole i Chibok
Nyheder

20 børn bortført

Kræftafdeling på hospital
Nyheder

Flere danskere lever videre efter at have fået kræft

Louie Anderson
Underholdning

Komikeren Louie Anderson er død

Henrik Qvortrup og Nanna Thoustrup
Kendte

Qvortrup skal giftes

Svar på test
Corona

Smittetal sætter rekord - igen

Lise Rønne vært tv2
Film og TV

Lise Rønne:

Scorer royalt værtsjob 

til salg en tankstation
Nyheder

Vil du prøve noget nyt:

Få din egen tankstation

brand nykøbing mors
Nyheder

Beboer i chok:

Hus totalt nedbrændt

Pia Kjærsgaard: Dropper plads i ledelse
Nyheder

Pia Kjærsgaard:

Dropper plads i ledelse

Meat Loaf død 74 år
Kendte

Rocklegenden er død

Thomas Helmig: Ny sang med svigersønnen
Kendte

Thomas Helmig: Ny sang med svigersønnen

Efter solen: Grå weekend vejrudsigt
Nyheder

Efter lidt sol:

Grå weekend

Krimi

Drama: Norsk skib sunket ud for Gilleleje i nat 

Thulesen Dahl: Pia Kjærsgaard skal ikke ind i ledelsen af DF
Nyheder

Thulesen Dahl: Pia skal ikke ind i ledelsen

Ivanka Trump skal udspørges om stormløb
Nyheder

Ivanka Trump skal udspørges om stormløb

billede af politibil
Krimi

Håndværkere fik stjålet bilen: Men så tog de sagen i egen hånd

Sport

Danmark nedlægger coronaramte Island

Pia Kjærsgaard og Bent Bøgsted snakker sammen i folketingssalen
Nyheder

Langer ud efter partidronning: Pia blander sig for meget

Mascha Vang og Thomas Evers Poulsen poserer for fotografen
Kendte

Kendisser afslører børneplaner

politiets stopskilt
Krimi

Kørte 111 km/t
- søsters bil beslaglagt

person med flyttekasse
Livsstil

Se, hvor du har boet i løbet af dit liv

Opsat billede af de fem "løver" fra "Løvens Hule".
Film og TV

Afsløring: Deltagere

bliver bedt om at melde sig

En mand råber ind i et telefonrør
Nyheder

Kedsomhed gør

folk til sadister

Nærbillede af Karina Lorentzen
Nyheder

Malte blev udsat for

identitetstyveri - nu

kommer lovændring

Billedet her viser byen Kanokupolu på hovedøen Tongatapu dagen efter tsunamien.
Helt vildt

Mand overlever

27 timer i havet 

Portræt af Janni Ree
Helt vildt

Janni Ree: Skal

have mindre bryster

Nærbillede af Pilou Asbæk
Underholdning

Pilou Asbæk melder sig

ind i Socialdemokratiet

En tømmer skærer et bræt med en rundsav
Nyheder

Byggebranchen frygter 

overophedning

Peter Ingemann på den røde løber iført tyroler-tøj
Kendte

TV-vært nedlagt af corona:

Det er en slem omgang

person skruer på termostat
Nyheder

Sådan kan du optimere

varmen i hjemmet

To sæt fødder viklet ind i hinanden stikker ud under en dyne
Sex og samliv

Trods corona: Denne

kønssygdom slår rekord

Morten Messerschmidt og Inger Støjberg taler sammen i Folketingssalen
Nyheder

Støjberg: Derfor vil jeg

ikke være formand for DF

hus under nedrivning
Nyheder

Rekord: Her rammes hver fjerde af konkurs

ingefærpulver i en ske
Nyheder

Krydderi kaldes tilbage - det kan være kræftfremkaldende

to personer kigger på en telefon
Film og TV

Telefonkoks i film - nummer rammer telefonsexfirma

Sport

Vaccinenægteren

Novak Djokovic ejer

dansk coronaselskab

lortens placering ved museet
Helt vildt

Kæmpe lort kan sende kunstner i fængsel

airpods kastes op i luften
Krimi

Dansk firma får historisk dom for salg af kopivarer

Kronprinsen foran en sølvgrå bil
Kongelige

Køb Kronprinsens tidligere sportsvogn

En mand med skæg og briller
Kendte

Casper Christensen er blevet multimillionær på hushandler

En mørk kvinde ved nogle træer
Kendte

Caroline Henderson lander stor rolle hos Netflix

En mand går på en vej med udsigt til vandet
Livsstil

Kæmpe prisforskelle:

Dyreste og billigste veje