Privat skole skovler skattekroner ind, mens elever må passe sig selv

"Læreren kom tit og startede noget undervisningsmateriale og gik igen," fortæller John Wittenhoff. Han er en af de elever, der står frem for at dokumentere, at virksomheden DEKRA ikke har ret til alle de millioner af offentlige støttekroner, koncernen får hvert år. (Foto: Privatfoto.)

Koncernen DEKRA får millioner af skattekroner hvert år for at udbyde lastbil-kurser, men lever langt fra altid op til reglerne for at få støtten. På baggrund af Avisen.dk's afsløring indleder Undervisningsministeriet nu en undersøgelse af DEKRA.

Koncernen DEKRA uddanner halvdelen af alle erhvervschauffører i Danmark. Og hver gang en elev begynder på et lastbil- eller buskursus, får DEKRA 29.000 skattekroner direkte fra statskassen.

For at få den offentlige støtte skal DEKRA leve op til nogle bestemte lovkrav. Det sker dog langt fra altid, oplyser 17 tidligere kursister og 5 tidligere undervisere over for Avisen.dk.

Tysk ejede DEKRA tjener over 20 millioner kroner om året på at udbyde uddannelser i Danmark, viser koncernens regnskaber. Størstedelen af pengene kommer fra statskassen. Mens de offentlige støttekroner triller ind, sidder elever på nogle af DEKRA's kurser - stik mod reglerne - alene ved computere uden underviser størstedelen af tiden.

Det fortæller tidligere elever og undervisere. Deres oplysninger bliver bekræftet af otte kursusevalueringer, som Avisen.dk er i besiddelse af. I en af dem skriver en elev om et klart brud på reglerne for støtten til lastbilkurser:

"Læreren var sjældent til stede fysisk eller mentalt. Enkelte gange havde vi slet ikke nogen lærere, eller lærere havde flere forskellige klasser på samme tid, som han gik imellem."

Det er Styrelsen for Undervisning og Kvalitet under Undervisningsministeriet, der står for kontrollen med dem, der udbyder de såkaldte AMU-kurser. Her ser man med stor alvor på de forhold, som Avisen.dk beskriver.

"På baggrund af de fremlagte informationer vil styrelsen indlede en undersøgelse og en målrettet indsats fra de kompetente myndigheders side for at få afklaret, om der er foregået ulovligheder," skriver styrelsen til Avisen.dk.

Helt normal praksis

På AMU-kurser skal læreren og deltagerne være til stede samtidig, understreger Styrelsen for Undervisning og Kvalitet. Det er en af de regler, som AMU-skolerne skal overholde for at have ret til tilskud fra staten, skriver styrelsen.

"Ved arbejdsmarkedsuddannelse opereres der ikke med lærerfri undervisning eller undervisningsfri timer."

80 procent af tiden sidder de ved en computer og laver selvstudie
Tidligere underviser på DEKRA

Men hos DEKRA er de lærerfri timer helt normal praksis, fortæller de fem tidligere undervisere, som Avisen.dk har talt med. De ønsker alle at være anonyme, men Avisen.dk kender deres identitet.

- 80 procent af tiden sidder de ved en computer og laver selvstudie, siger en af lærerne.

Er der så en lærer til stede, som kan hjælpe dem?

- Nogle gange. Men ikke altid, langt fra altid. Nogle gange har jeg haft to hold, et hold jeg har været inde og passe i klassen, og nogle gange har jeg holdt øje med en anden klasse eller også har jeg været ude at køre samtidig, fortæller en af de tidligere undervisere.

Hør hvordan DEKRA organiserer kurserne i strid med loven

En af de elever, som Avisen.dk har talt med, er John Wittenhoff, som har taget kørekort til bus hos DEKRA i Viborg. Her blev han overrasket over, hvor lidt læreren var til stede.

- Læreren kom tit og startede noget undervisningsmateriale og gik igen. Når hele teoriprøven så var kørt igennem på computeren, så sad vi en halv time og ventede på, at han kom tilbage og gennemgik prøven, siger John Wittenhoff.

Der bør gribes ind med det samme, for DEKRA lever ikke op til de mest basale krav
Professor Henning Jørgensen

John Wittenhoff oplevede aldrig, at der var tavleundervisning efter frokost.

- Fra kl. 12 kunne vi bare sidde med benene oppe på bordet indtil 15.24. Det var der mange, der gjorde, siger han.

Klokkeklare brud på loven

Avisen.dk har fremlagt elevernes oplevelser og de anonyme kursusevalueringer for to professorer med speciale i arbejdsmarkedet, Bent Greve fra Roskilde Universitet og Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet. På baggrund af Avisen.dk's dokumentation siger Bent Greve:

- Ud fra det, jeg har set her, så leverer DEKRA ikke det de skal for at få betalingen fra staten.

Henning Jørgensen stiller spørgsmålstegn ved, om DEKRA fortsat skal have lov til at udbyde AMU-kurser.

- Der bør gribes ind med det samme, for DEKRA lever ikke op til de mest basale krav. Der er et mønster af klokkeklare brud på loven, siger han.

Selvstudie uden lærer er ikke den eneste punkt, hvor DEKRA ikke overholder loven.  Koncernen giver også elever fri før tid, selvom DEKRA tidligere har fået en advarsel om, at koncernen mister støtten til hele kurset, hvis man afkorter undervisningen. Læs mere om det her.

Fokus på at tjene penge

På det offentlige AMU-center på Fyn kalder forstander Ove G. Dalby DEKRA's metoder for direkte skræmmende. På AMU-Fyn udbyder de de samme kurser som på DEKRA, men her er der altid en lærer til stede i undervisningen.

Som det beskrives her ligner det en konstrueret profitmaskine
Ove G. Dalby, forstander AMU-FYN

- De nævnte eksempler er jo krystalklare brud på formelle lovregler og fornuftig pædagogisk tilgang, og der kan, så vidt jeg kan se, kun være en eneste forklaring – nemlig at DEKRA's fokus på at tjene penge på det offentlige system overskygger alt andet. Som det beskrives her, ligner det en konstrueret profitmaskine, siger Ove G. Dalby til Avisen.dk.

DEKRA's direktør Peter Laursen har ikke ønsket at stille op til interview. Avisen.dk har over email forelagt Peter Laursen kritikken fra kursisterne og de anonyme evalueringer, men han skriver, at han ikke har kommentarer til individuelle evalueringer og enkelte kursisters oplevelser. I stedet skriver han:

"DEKRA afvikler over 30.000 kurser om året. Vi efterlever de gældende lovgivninger og tilstræber at gøre os umage hver eneste gang, vi har en kursist i huset. Vi kan ikke altid gøre alle fuldt ud tilfredse, men vi er meget stolte af, at over 88 % af alle kursister vil anbefale DEKRA til en ven eller kollega."

Læs hele Avisen.dk's dækning af DEKRA's metoder her

Om DEKRA

DEKRA er en tyskejet koncern, som I Danmark består af et moderselskab, som holder til i Brøndby, og syv datterselskaber fordelt over hele landet, som udbyder de såkaldte AMU-kurser. Her kan faglærte, ufaglærte og ledige efteruddanne sig. DEKRA er specialiseret inden for transportområdet og uddanner efter eget udsagn omkring halvdelen af alle erhvervschauffører i Danmark. I løbet af det seneste år har DEKRA stået for næsten halvdelen af alle køreprøver og teoriprøver til lastbilkørekort og buskørekort.

I 2016 tjente den danske del af DEKRA-koncernen 26 millioner kroner efter skat. I 2015 var overskuddet 24 millioner kroner. Når en elev starter på et lastbil- eller buskursus, får DEKRA 29.000 kroner fra staten i tilskud, mens den virksomhed, hvor eleven arbejder, skal betale 3.540 kroner. Når en ledig tager et lastbil- eller buskursus hos DEKRA, er det jobcenteret og dermed kommunen, som betaler det hele.

For at få den offentlige støtte skal DEKRA leve op til reglerne for AMU-kurser. Blandt andet må DEKRA ikke give eleverne fri før tid, og de må heller ikke lade eleverne arbejde alene ved en computer, uden at der er en lærer til stede. Det er de to steder, hvor DEKRA ikke overholder lovgivningen ifølge de 17 tidligere elever og 5 tidligere undervisere, som Avisen.dk har talt med, og de otte anonyme kursusevalueringer, som Avisen.dk er i besiddelse af.

Kilde: DEKRA's regnskaber, aktindsigt fra Rigspolitiet, Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.

Helt vildt

Sådan ser indre

København ud

om tre år

Nyheder

Thulesen-Dahl til Vermund:

Der er plads til os begge

Dyreliv

Ørn fanger

kæmpefisk

Kongelige

FBI strammer grebet om

skandaleprinsen:

Veninde ANHOLDT

Krimi

Politiet lukker

festcampingplads

Nyheder

LEGO

for voksne

Kongelige

Mary: Det har

tvillingerne arvet

fra Frederik

Dyreliv

Sensation:
Danmark har fået 
en ny dyreart

Krimi

Forsvarer: Britta

udnyttede søn

til at gemme penge

Krimi

24-årig kvinde død

efter rengøringsulykke

Helt vildt

Pernille fandt

30 katte

i sit haveskur

Krimi

Den Lille Havfrue

udsat for hærværk

Nyheder

Danskerne går

amok i trafikken

Sundhed

Råd til overvægtige:

Smid badevægten væk 

Nyheder

Afviser tidlig pension:

Vanvittig dårlig idé 

Nyheder

Gratis færger

skaber kaos

Nyheder

Weekendvejret:

Husk paraplyen 

Nyheder

Butiksdøden massiv

i København

Film og TV

Stopper som

dommer i X Factor

Helt vildt

Efter 16 års kamp:

Laver morgenmad

der smager af løg 

Helt vildt

Verdens rigeste

person er nu rigere

end nogensinde

Krimi

Kvinde i livsfare

efter eksplosionsbrand

på badeværelse

Kongelige

Afsløring:

Meghan var ikke beskyttet

af kongehuset

Krimi

Tre helt unge drenge

mistænkt for 12

gaderøverier  

Krimi

Sexforbryderen Jeffrey

Epsteins ekskæreste

er anholdt

Nyheder

NemID ramt af

nedbrud og fejl

Dyreliv

Dyrlæge advarer:

Giv ikke din hund

rester fra grillen

Krimi

Her anholdes bådtyv

Bøger

Ekskonen til

DaVinci-mysteriet-stjerne:

Du var utro

Biler

Test:

T-Roc Convertible

Moderne Beach Buggy

Sundhed

Nye tider:

Knap hver anden

bruger cykelhjelm

Kendte

F1-boss far igen

som 89-årig

Krimi

En kvinde er død

i frontalsammenstød

på landevej

Nyheder

Ny trend hitter blandt unge

GENBRUG

Krimi

Anklager til Brittas børn:

Man kan ikke bare lukke øjnene

Film og TV

Kæmpeskærm og

masser af film i

Tivoli

Nyheder

Glohedt ejendomsmarked:

Udbuddet er i bund

Krimi

24 dræbt på

rehabiliteringscenter i Mexico

Corona

Californien lukker

barer og restauranter

Kongelige

Svensk kronprinsesse

kvæstet i ulykke

Kendte

Beha-sønner sætter

vild rekord

Dyreliv

Plejemor for 47!

Nyheder

Alvorlig ulykke

på motorvej: 

Fem ambulancer

på stedet

Nyheder

Trump sætter

specialstyrke ind:

Skal beskytte statuer

Nyheder

Ny plejehjemssag:

Fandt pårørende i

afføring og urin

Corona

Finder corona på 

endnu en minkfarm

Nyheder

Flere unge på sygehuset

med alkoholforgiftning

Nyheder

Løkke indkaldt

til afhøring

Film og TV

Keld og Hilda

tester fremtiden

Sport

København afviser

Tour de France

Rejser

Sommerferie

under corona:

Sådan undgår du at

komme i klemme

Krimi

Glemte at trække

håndbremsen: Mand

ramt af trillende bil 

Nyheder

Sådan bliver

vejret i juli

Nyheder

Tilbagekalder 14.000

biler i Danmark

Kongelige

Playboy-prinsen fandt

kærligheden med 20 år

yngre svømmestjerne

Nyheder

Ansat om lager:

- Jeg har aldrig oplevet

chikane som her

Kongelige

Kongehuset udskyder:

Prins Christian må

vente til næste år

Nyheder

Forbudt fra i dag:

Slut med dyre

kviklån 

Corona

USA i krise: Corona

har nu kostet flere liv

end fire krige

Nyheder

Tilbagekaldes øjeblikkeligt: "Apple"-oplader kan bryde i brand

Sundhed

To ud af tre rygere vil kvitte cigaretterne

Krimi

Ved du noget?: Slået ned med flaske og sparket igen og igen

Krimi

20-årig stjal millioner fra flere end 100 ældre

Krimi

95-årig ordnede ukrudt - fik begge ben kørt over

Underholdning

TV2-vært har fundet kærligheden igen efter skilsmisse

Krimi

22 sigtet efter razzia mod studentervogne

Nyheder

Advarsel: Falske udlejere i sommerlandet - sådan kan du sikre dig

Corona

Grønt lys til turister fra 14 lande - USA er ikke imellem

Corona

Sådan gør du hvis rejsevejledningen ændres under din ferie

Nyheder

Er du blank på camping? Nu er der hjælp at hente

Nyheder

AFSLØRING

Trump til Merkel:

Du er dum

 

Helt vildt

Kvinde mistede opsparing

Pengene blev fundet i en hæk

Kongelige

Kronprinsesse Mary:

Se mine ferie-billeder

Helt vildt

Han vandt 1.2 milliarder

Nu er han skilt, ensom

og uden venner

Kongelige

Nu stopper

Alexandras apanage

Biler

Smart trick til varebiler:

Danskerne vilde

med dagsbeviser

Kendte

Pearl Jam 20 år efter tragedie:

Vi forstår

tabet bedre i dag

Corona

Ny dødsensfarlig virus

fundet i Kina

Krimi

Politibetjent indrømmer:

Jeg var seriemorder

Nyheder

SAS reddet

på målstregen