Administration 

Privat skole skovler skattekroner ind, mens elever må passe sig selv

"Læreren kom tit og startede noget undervisningsmateriale og gik igen," fortæller John Wittenhoff. Han er en af de elever, der står frem for at dokumentere, at virksomheden DEKRA ikke har ret til alle de millioner af offentlige støttekroner, koncernen får hvert år. (Foto: Privatfoto.)

Koncernen DEKRA får millioner af skattekroner hvert år for at udbyde lastbil-kurser, men lever langt fra altid op til reglerne for at få støtten. På baggrund af Avisen.dk's afsløring indleder Undervisningsministeriet nu en undersøgelse af DEKRA.

Koncernen DEKRA uddanner halvdelen af alle erhvervschauffører i Danmark. Og hver gang en elev begynder på et lastbil- eller buskursus, får DEKRA 29.000 skattekroner direkte fra statskassen.

For at få den offentlige støtte skal DEKRA leve op til nogle bestemte lovkrav. Det sker dog langt fra altid, oplyser 17 tidligere kursister og 5 tidligere undervisere over for Avisen.dk.

Tysk ejede DEKRA tjener over 20 millioner kroner om året på at udbyde uddannelser i Danmark, viser koncernens regnskaber. Størstedelen af pengene kommer fra statskassen. Mens de offentlige støttekroner triller ind, sidder elever på nogle af DEKRA's kurser - stik mod reglerne - alene ved computere uden underviser størstedelen af tiden.

Det fortæller tidligere elever og undervisere. Deres oplysninger bliver bekræftet af otte kursusevalueringer, som Avisen.dk er i besiddelse af. I en af dem skriver en elev om et klart brud på reglerne for støtten til lastbilkurser:

"Læreren var sjældent til stede fysisk eller mentalt. Enkelte gange havde vi slet ikke nogen lærere, eller lærere havde flere forskellige klasser på samme tid, som han gik imellem."

Det er Styrelsen for Undervisning og Kvalitet under Undervisningsministeriet, der står for kontrollen med dem, der udbyder de såkaldte AMU-kurser. Her ser man med stor alvor på de forhold, som Avisen.dk beskriver.

"På baggrund af de fremlagte informationer vil styrelsen indlede en undersøgelse og en målrettet indsats fra de kompetente myndigheders side for at få afklaret, om der er foregået ulovligheder," skriver styrelsen til Avisen.dk.

Helt normal praksis

På AMU-kurser skal læreren og deltagerne være til stede samtidig, understreger Styrelsen for Undervisning og Kvalitet. Det er en af de regler, som AMU-skolerne skal overholde for at have ret til tilskud fra staten, skriver styrelsen.

"Ved arbejdsmarkedsuddannelse opereres der ikke med lærerfri undervisning eller undervisningsfri timer."

80 procent af tiden sidder de ved en computer og laver selvstudie
Tidligere underviser på DEKRA

Men hos DEKRA er de lærerfri timer helt normal praksis, fortæller de fem tidligere undervisere, som Avisen.dk har talt med. De ønsker alle at være anonyme, men Avisen.dk kender deres identitet.

- 80 procent af tiden sidder de ved en computer og laver selvstudie, siger en af lærerne.

Er der så en lærer til stede, som kan hjælpe dem?

- Nogle gange. Men ikke altid, langt fra altid. Nogle gange har jeg haft to hold, et hold jeg har været inde og passe i klassen, og nogle gange har jeg holdt øje med en anden klasse eller også har jeg været ude at køre samtidig, fortæller en af de tidligere undervisere.

Hør hvordan DEKRA organiserer kurserne i strid med loven

En af de elever, som Avisen.dk har talt med, er John Wittenhoff, som har taget kørekort til bus hos DEKRA i Viborg. Her blev han overrasket over, hvor lidt læreren var til stede.

- Læreren kom tit og startede noget undervisningsmateriale og gik igen. Når hele teoriprøven så var kørt igennem på computeren, så sad vi en halv time og ventede på, at han kom tilbage og gennemgik prøven, siger John Wittenhoff.

Der bør gribes ind med det samme, for DEKRA lever ikke op til de mest basale krav
Professor Henning Jørgensen

John Wittenhoff oplevede aldrig, at der var tavleundervisning efter frokost.

- Fra kl. 12 kunne vi bare sidde med benene oppe på bordet indtil 15.24. Det var der mange, der gjorde, siger han.

Klokkeklare brud på loven

Avisen.dk har fremlagt elevernes oplevelser og de anonyme kursusevalueringer for to professorer med speciale i arbejdsmarkedet, Bent Greve fra Roskilde Universitet og Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet. På baggrund af Avisen.dk's dokumentation siger Bent Greve:

- Ud fra det, jeg har set her, så leverer DEKRA ikke det de skal for at få betalingen fra staten.

Henning Jørgensen stiller spørgsmålstegn ved, om DEKRA fortsat skal have lov til at udbyde AMU-kurser.

- Der bør gribes ind med det samme, for DEKRA lever ikke op til de mest basale krav. Der er et mønster af klokkeklare brud på loven, siger han.

Selvstudie uden lærer er ikke den eneste punkt, hvor DEKRA ikke overholder loven.  Koncernen giver også elever fri før tid, selvom DEKRA tidligere har fået en advarsel om, at koncernen mister støtten til hele kurset, hvis man afkorter undervisningen. Læs mere om det her.

Fokus på at tjene penge

På det offentlige AMU-center på Fyn kalder forstander Ove G. Dalby DEKRA's metoder for direkte skræmmende. På AMU-Fyn udbyder de de samme kurser som på DEKRA, men her er der altid en lærer til stede i undervisningen.

Som det beskrives her ligner det en konstrueret profitmaskine
Ove G. Dalby, forstander AMU-FYN

- De nævnte eksempler er jo krystalklare brud på formelle lovregler og fornuftig pædagogisk tilgang, og der kan, så vidt jeg kan se, kun være en eneste forklaring – nemlig at DEKRA's fokus på at tjene penge på det offentlige system overskygger alt andet. Som det beskrives her, ligner det en konstrueret profitmaskine, siger Ove G. Dalby til Avisen.dk.

DEKRA's direktør Peter Laursen har ikke ønsket at stille op til interview. Avisen.dk har over email forelagt Peter Laursen kritikken fra kursisterne og de anonyme evalueringer, men han skriver, at han ikke har kommentarer til individuelle evalueringer og enkelte kursisters oplevelser. I stedet skriver han:

"DEKRA afvikler over 30.000 kurser om året. Vi efterlever de gældende lovgivninger og tilstræber at gøre os umage hver eneste gang, vi har en kursist i huset. Vi kan ikke altid gøre alle fuldt ud tilfredse, men vi er meget stolte af, at over 88 % af alle kursister vil anbefale DEKRA til en ven eller kollega."

Læs hele Avisen.dk's dækning af DEKRA's metoder her

Om DEKRA

DEKRA er en tyskejet koncern, som I Danmark består af et moderselskab, som holder til i Brøndby, og syv datterselskaber fordelt over hele landet, som udbyder de såkaldte AMU-kurser. Her kan faglærte, ufaglærte og ledige efteruddanne sig. DEKRA er specialiseret inden for transportområdet og uddanner efter eget udsagn omkring halvdelen af alle erhvervschauffører i Danmark. I løbet af det seneste år har DEKRA stået for næsten halvdelen af alle køreprøver og teoriprøver til lastbilkørekort og buskørekort.

I 2016 tjente den danske del af DEKRA-koncernen 26 millioner kroner efter skat. I 2015 var overskuddet 24 millioner kroner. Når en elev starter på et lastbil- eller buskursus, får DEKRA 29.000 kroner fra staten i tilskud, mens den virksomhed, hvor eleven arbejder, skal betale 3.540 kroner. Når en ledig tager et lastbil- eller buskursus hos DEKRA, er det jobcenteret og dermed kommunen, som betaler det hele.

For at få den offentlige støtte skal DEKRA leve op til reglerne for AMU-kurser. Blandt andet må DEKRA ikke give eleverne fri før tid, og de må heller ikke lade eleverne arbejde alene ved en computer, uden at der er en lærer til stede. Det er de to steder, hvor DEKRA ikke overholder lovgivningen ifølge de 17 tidligere elever og 5 tidligere undervisere, som Avisen.dk har talt med, og de otte anonyme kursusevalueringer, som Avisen.dk er i besiddelse af.

Kilde: DEKRA's regnskaber, aktindsigt fra Rigspolitiet, Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.

Den amerikanske justitsminister William Barr med hånden på brillen
Nyheder

USA's justitsminister:

Ingen tegn på valgsvindel

to betjente går foran europaparlamentet i Bruxelles
Helt vildt

Politikere knaldet:

Politiet stopper

kæmpe sexorgie

prins Henrik smiler
Kongelige

Prins Henrik i

ny dokumentar:

Jeg er uden identitet

lars løkke med pegefingeren foran munden
Kendte

Nervøs Lars Løkke:

Hvad har jeg dog

sagt ja til

Timm Vladimir og en mand med briller foran en række juleøl
Mad og drikke

Timm Vladimir

tester juleøl

ur med minutviser tæt på 12
Nyheder

Sidste chance for at

dine feriepenge

magnus heunicke gestikulerer på pressemøde
Corona

Her er de nye

restriktioner

udrykningskøretøjer på gaden
Nyheder

Fire dræbt:

Bil kører ind i

fodgængere

dronning elizabeth med pink jakke og pink hat
Kongelige

Stjal fra dronningen

og solgte tyvekosterne

for en slik

Magasin's facade ved juletid
Nyheder

Magasins ejere

lukker og slukker

Krimi

Politiet jagtede tyve

med 200 km/t

Nyheder

Nye tiltag på vej:

Indkalder til pressemøde

Billede af Rasmus Seebach foran et træ
Kendte

Rasmus Seebach:

Det giver mig selvtillid

at være far

Billede af retsbygningen i Rønne
Krimi

Brødre får 14 års fængsel

for brutalt drab i Nordskoven

Felicity Huffman i lang gylden pallietkjole på den røde løber
Kendte

Desperate Housewife-stjerne

får ny chance

efter fængselstraf

Billede af Søren espersen
Nyheder

Søren Espersen smittet

med covid-19

En overvågningsvideo med en lille hund i en have
Helt vildt

Kvinde redder sin hvalp

fra kvælerslange

Et svensk flag vajrer i solen
Krimi

Svensk kvinde holder

søn indespærret i 28 år

En skinnende mønt med symbolet for Bitcoin på sig - et B med to streger igennem.
Nyheder

Bitcoin tordner frem - igen

Obamama nusser en hund på trappen foran Det Hvide Hus
Nyheder

Med Joe Biden kommer der igen

kæledyr i Det Hvide Hus

En gråhåret man i nålestribet jakkesæt på en talerstol.
Nyheder

Trumps kontroversielle

coronarådgiver siger op

billede af Lise Nørgaard
Kendte

Lise Nørgaard:

- Den næste begravelse

kan blive min egen

billede af fyrst Albert og fyrstinde Charlène
Kongelige

Fyrst Albert i

ny faderskabssag

person bliver vaccineret
Corona

Hospital er i gang med at

coronavaccinere lokalbefolkning

Sean Connery viser thumbs up
Kendte

Derfor døde

Sean Connery

Strøget pyntet op til kul og proppet af mennesker.
Nyheder

Nye restriktioner

rammer hovedstaden:

Ensrettet gaveindkøb

To julegaver der er pakket ind i brunt gavepapir. Den nederste har to stempler på.
Nyheder

Julegaver på nettet?

Skynd dig hvis

du skal nå det

En kvinde danser på et diskotek med en havenisse på armen. Hun svinger med håret.
Nyheder

9 ud af 10 julefrokoster

er aflyst i år

Nærbillede af fodboldspilleren Nicklas Bendtner. Han har et lille fuldskæg og et dybt alvorligt blik. Han er iført mørk hættetrøje og står op ad en murstens mur.
Kendte

Bendtner sadler om:

Nyt job

To sammensatte billeder af sommerhuset. Et udefra; huset er hvidt med store vinduer og en snorlige indkørsel. Indefra køkkenet; man kan se der strømmer fint lys ind igennem huset, der er dyrt indrettet.
Nyheder

Landets dyreste sommerhus

solgt på tvang

Mange medarbejdere går rundt i en lagerhal med hver sin vogn og pakker varer.
Nyheder

Tjener kassen

på corona

Et forældrepar, en ejendomsmægler og en ung pige er på vej ind i en lejlighed.
Nyheder

Forældrekøbere skal være

vakse ved havelågen

Et sæt hænder står med et ark med halvtredskrone seddler.
Nyheder

Nu kan staten høvle

coronagælden af

Bålskuret, hvor ofret blev fundet. Der er langt et hav af blomster.
Krimi

Tæsket ihjel i skov:

Trampet i ansigtet

med træsko

Helle Thorning-Schmidt på den røde løber med løst lyst hår og en tækkelig mørkeblå kjole.
Kendte

Helt VILDT look:

Sådan har du aldrig

set hende før

Leopoldo Luque sammen med Maradona, der er iført hospitalstøj og en stor forbinding i hovedet.
Sport

Grådkvalt Maradona-læge:

Jeg er ikke skyldig i hans død

Nærbillede af skuespiller Peter Plaugborg han har stort rødt fuldskæg og et alvorligt blik.
Film og TV

Ulven kommer:

Derfor ender serien sådan

En stor flok aber går amok på et bord fyldt med mad.
Dyreliv

Ægte ABEFEST

En sygeplejerske med engangskittel viser et blodprøvekit. Det ligger i et papbækken. Hun holder blodprøveglasset i din ene hånd.
Nyheder

Blodprøve kan opdage

50 typer af kræft

En brun hest står i mørke omgivelser.
Krimi

Chok på motorvej:

Hest torpederet

En flaske med Remdevisir pakket ind i en plastikpose.
Corona

Remdesivir har ingen effekt

på dødeligheden

En masse småpenge ligger på et bord. Pengene ses fra oven. Der er også to sirligt stablede tårne af mønter.
Nyheder

Ekstra feriepenge -

nu er det sidste udkald

Et gulv der flyder med indvolde af forskellig art mens en person med ryggen til står og tager billeder.
Nyheder

Politikere kastede med

indvolde og sloges

En masse isbjørne-hoveder med nissehuer på.
Nyheder

Forslag:

Giv 3 mio. danskere et

gavekort 

En lørdags lottokupon
Nyheder

4 lottospillere

blev "advents-millionærer".

Darth Vader tæt på i et rumskib
Film og TV

Darth Vader 

er død

En rødhåret storbarmet kvinde ser på en tyk karseklippet mand i en boksering
Helt vildt

David mod Goliat:

Fjerlet kvinde knockoutede 

kæmpe på 240 kilo

En smagfuld grå villa med sort hoveddør og toppede brosten i indkørslen
Helt vildt

Her er hovedstadens

dyreste boliger

En soldat ved en grænsestation og et slidt etiopisk flag, som vajer i vinden.
Nyheder

Eritreas hovedstad ramt af

flere eksplosioner

7-8 politimænd står og synger inde i politigården med tre juletræer bagved.
Corona

Munter sang:

Politiet synger om corona

En hvid varevogn smadret ved siden af en lastbil på en mørk landevej
Krimi

Varevogn smadrer

ind i lastvogn

Mads Eg Andersen bager kager i teltet med gummihandsker på
Film og TV

Dramatisk finale:

Jeg ville ikke græde

Hugo Helmig på tribunen ved en fodboldkamp sammen med sin berømte far Thomas Helmig.
Kendte

Helmig single

Tre kirurger på operationsstue med en patient på operationsbordet.
Helt vildt

Læger finder mønt i

næse – efter 53 år

En række flysæder med puder og tæpper.
Rejser

Nu kan du ligge ned

økonomiklassen

Kristian Thulesen Dahl på talerstolen. Hans ansigt er sammenbidt.
Nyheder

Thulesen Dahl tavs

om vælgerkrisen

To sygeplejersker iført alverdens værnemidler tager sig af en patient på en hospitalsstue.
Corona

Rekordhøje tal:

1636 nye smittede

En mand foran et spisebord og en stue proppet med  nisser og julepynt
Helt vildt

Nisser har invaderet

Jans hjem

En stribet grå huskat på en træstamme i en skov
Dyreliv

Katte slås ned af frygt for

corona-smitte

En hylde fyldt med brætspil
Sundhed

Eksperter:

Undgå brætspil

i julen

En kvinde trækker op i sin kjole i et fly
Sex og samliv

Flyskandale:

Stewardesse sælger

sex på rejsen

En læge trøster en ældre mand på et hospital.
Corona

50 amerikanere dør i timen

til Covid-19

En lille fiskerbåd ved en mole
Krimi

Mand fundet livløs

i Nivå Havn

Hilda Heick på scenen i rød kjole smiler til sin meddanser og de to værtinder
Film og TV

Hilda klappet ud af

Vild med dans

alle friends-stjernerne samlet på et billede
Kendte

Friends-stjerne har

friet til sin

22 år yngre kæreste

billede af et juletræ
Corona

Her må man

kun invitere

én gæst til jul

grafik forestillende en bombe
Krimi

Frygtede han var

naboens bombemål

billede af en politibil
Krimi

Afskåret gedehoved lå 

foran hoveddøren

skiturister i lift
Nyheder

Dansk rejsekoncern

går konkurs

kunder i en normal-butik
Nyheder

Populær kæde

vil åbne

50 nye butikker

butiksvindue med teksten Black Days med gule bogstaver
Nyheder

Hvert fjerde tilbud

på Black Friday er fup

dronning margrethe sidder bag bord
Kongelige

Scor kassen på nytårstalen:
Siger dronningen 

håndsprit eller Shu-bi-dua? 

julesmåkager på bord med gran
Mad og drikke

Her er danskernes

julefavoritter 

silas holst står med cowboyjakke i tivoli
Kendte

Silas prøver igen:

Er anden gang

lykkens gang? 

julelys og blomster på bord
Nyheder

Advarer mod julelys

og håndsprit 

tv-værten sarah grünewald kigger i kameraet
Kendte

Sarah Grünewald:

Min bror døde

af kræft 

mink-massegrav set fra luften
Corona

Partier: Grav de

døde mink op igen

DF's formand Kristen Thulesen Dahl taler ved siden af to danske flag
Nyheder

DF: Gift dig dansk

- eller glem alt om

statsborgerskab

Donald Trump i jakke og med rødt slips sidder med knyttede næver
Nyheder

Trump vil forlade

Det Hvide Hus 

hacker sidder ved skærm
Krimi

Black Friday: Sådan

undgår du kortsvindel