Flere med navne som Fatima, Hassan og Hussein har fået job i landets kommuner.
Ny analyse fra KL's nyhedsbrev Momentum viser, at der næsten er sket en fordobling af kommunalt ansatte med ikke-vestlig baggrund fra 2005 og frem til 2009. I alt er fem procent af medarbejderne i kommunerne i dag med ikke-vestlig baggrund, hvilket svarer til knap 26.500 personer.
En af dem er den 60-årige Fadhil Abdul Mahdi som kom til Danmark fra Irak i 1998.
Han er uddannet ingeniør, og efter et par småjobs i starten, gik Fadhil Abdul Mahdi arbejdsløs i fem år. For et par år siden fik han så et job som social- og sundhedshjælper i Københavns Kommune.
"Jeg kan forstå mere af dansk kultur og traditioner, fordi jeg snakker med danskere hver dag nu. Så jeg mener, at vi skal have endnu flere indvandrere i job, fordi det giver en bedre integration," siger han til Newspaq.
Det er Hans Hummelgaard, vicedirektør i Anvendt KommunalForskning (AKF) fuldstændig enig i.
Hverken kommunerne, staten eller den private sektor er i mål, når det gælder ansatte med ikke-vestlig baggrund. Det er stadig kun omkring 60 procent af indvandrerne, som har et job.
"Det er fint, at kommunerne har bevæget sig op på landsgennemsnittet. Men min pointe er, at landsgennemsnittet er for lavt. Derfor skal både den private og offentlige sektor ansætte flere indvandrere," fortæller han til Newspaq.
Det kan være svært ifølge Hans Hummelgaard, fordi mange indvandrere ikke har en uddannelse, der giver dem kompetencerne til at job. Andre gange kan indvandrerne ikke bruge deres uddannelse i Danmark, som det var tilfældet for Fadhil Abdul Mahdi.
Derfor ender mange indvandrere i ufaglærte job. I 2009 var knap 3.000 med ikke-vestlig baggrund ansat som ufaglært rengøringspersonale, hvilket næsten er hver anden i hele branchen.
Den type job har staten ikke lige så mange af som kommunerne, og det er ifølge kontorchef i personalestyrelsen Flemming Christiansen årsagen til, at staten halter bagefter. Kun lidt under tre procent af de ansatte i staten har en ikke-vestlig baggrund.
"En tredjedel af vores ansatte har en akademisk uddannelse, mens det kun er fem procent i kommunerne. Men op mod seks procent af alle nyansættelser er med ikke-vestlig baggrund, så det går fremad," siger han.
Han erkender dog, at det ikke kun er uddannelse, der gør, at staten har sværere ved at tiltrække personer med ikke-vestlig baggrund.
"Det er noget som forsvaret og politiet i særlig grad har svært ved, selvom det er dem, der også forsøger at få flest ikke-vestlige ansatte. Men når de fylder omkring 25 procent af alle statens ansatte, så trækker det ned," fortæller Flemming Christiansen.
Netop oplysning ser Fadhil Abdul Mahdi også som et problem.
"Indvandrere har ikke nok information om det arbejde, som jeg for eksempel laver. Så måske politikerne skal sørge for mere oplysning om mulighederne for spændende job i social- og sundhedssektoren," slutter Fadhil Abdul Mahdi.