Det lugter af et nyt ungdomshus.
Både unge aktivister, deres advokat og Ritt Bjerregaard var positive efter det første møde mellem de venstreorienterede aktivister og Københavsn overborgmester.
Kontante resultater er der foreløbig ingen af – men stemningen er god, de taler sammen og har aftalt at mødes igen. Og det er nyt efter et halvt år, hvor København flere gange har været præget af vold, tåregas, brændte biler og brosten.
- Vi er ikke længere væk eller tættere på et nyt hus. Det her er en åbning. Og det bliver vi nødt til at tale om, sagde en repræsentant for de unge aktivister.
Hun ville ikke oplyse andet end sit fornavn, som skulle være Ditte.
Hun vil nu vende tilbage til aktivisternes såkaldte mandagsmøde og fortælle om diskussionerne. Og så vil parterne mødes igen efter efterårsferien for at diskutere tilsynet.
Fortæller ikke alt
- Nu ser vi på det. Og vi fortæller ikke alt til pressen. Nu skal dialogen have en chance, sagde Ritt Bjerregaard (S), overborgmester i Københavns Kommune.
Også de unges aktivisters advokat havde fundet det store smil og jakkesættet frem.
- Der er kommet en politisk udmelding fra Ritt om, at man godt vil se på et ungdomshus. Og det er dét, man kalder udvikling. Det er sundt, sagde de unges advokat, Knud Foldschack, der er formand for Fonden Jagtvej 69.
Han mente, at chefpolitiinspektør Per Larsen fra Københavns Politi har en del af ansvaret for, at der nu er forhandlinger - og ikke tåregas - i København.
- Per Larsen har hjulpet os alle. Han har hjulpet samfundet ved, at sige, at vi ikke skal bruge politiet til de her opgaver. Og vi ikke skal have en masse unge med plettede straffeattester. Der er brug for en politisk løsning, sagde Knud Foldschack.
Tilsyn
Kommunen og de unge har været dybt uenige om et eventuelt tilsyn med et ungdomshus. Det er så kernen, som nu skal undersøges, før en løsning - måske, måske - kan komme på tale.
- Vi har aldrig afvist at tale om tilsyn. Men hvordan skal vi nu finde en løsning på. Der er meget stor forskel på om tilsyn betyder, at man skal føle sig overvåget af pædagoger heller tiden eller om kan være fri, sagde ’Ditte’.
Knud Foldschack ville ikke afvise, at Fonden Jagtvej 69 måske en dag kunne stå for tilsynet.
Ritt Bjerregaard fik efter mødet mange spørgsmål, om hun ikke bare lod sig true til at give et hus væk.
- Mit helt overordnede mål er da, at København ikke skal være en by, hvor der bliver smadret butikker og bil i ny og næ. Jeg ønsker, at undgå den vold. Derfor har jeg strakt hånden ud. Jeg forsøger, at finde en løsning. Også selvom man kan indvende alt muligt imod det. Så er det altså det, som jeg synes, at der skal til, sagde hun.