Siden forsommeren er forekomsten af kighoste skudt i vejret, og i begyndelsen af september vurderede Statens Serum Institut (SSI), at der var tale om en epidemi.
Siden da har smitten kun bredt sig, og antallet af verificerede kighoste-smittede i Danmark er lige nu på det højeste niveau, det har været siden 1980’erne. Det skriver Videnskab.dk.
- Kighosteepidemier kommer med tre til fem års mellemrum, men den epidemi, vi har nu, er meget højere, end den plejer at være. Den er meget kraftig, fortæller Tine Dalby, der er seniorforsker og infektionsepidemiolog ved Statens Serum Institut til Videnskab.dk.
Grafen viser data for påvist kighoste i Danmark. I uge 44 i år blev omkring 350 verificerede tilfælde fundet. Tine Dalby fortæller, der selvsagt er et mørketal, men vil ikke gætte på, hvor stort det er.
Grafen viser data for påvist kighoste i Danmark. I uge 44 blev omkring 350 verificerede tilfælde fundet. Men der er mørketal. (Graf: Statens Serum Institut)
Kighoste er en luftvejssygdom forårsaget af bakterien Bordetella pertussis og giver kraftig hoste. For voksne kan den være meget ubehagelig, men for små børn kan den være livsfarlig.
Symptomerne på kighoste er kraftige hosteanfald nogle gange efterfulgt af en ‘hylende’ vejrtrækning og eventuelt opkastning, forklarer Tine Dalby.
- Man hoster meget kraftigt, og under et hosteanfald kan man ikke få vejret, og man kan hoste sig selv til at tisse i bukserne eller brække et ribben, og hosten kan holde dig vågen om natten, siger hun.
Videnskab.dk har taget en snak med seniorforskeren for at få svar på en række spørgsmål om sygdommen.
Hvor lang tid varer kighoste?
- Hvis man er rigtig uheldig, varer sygdommen op til tre måneder, siger hun og tilføjer, at det er derfor, sygdommen i Kina hedder "100-dages hoste".
Er kighoste farligt?
Kighoste er farligt for de helt små børn, fortæller seniorforskeren.
- For spædbørn kan det være livstruende. Nogle gange er de for små til at hoste, og i stedet for anfald af hoste har de anfald, hvor de holder op med at trække vejret. Vi har desværre set dødsfald hos spædbørn, men det er heldigvis sjældent, siger hun.
- For større børn og voksne med et normalt immunsystem er kighoste ikke farligt, men kan være meget ubehageligt.
Hvordan bliver man smittet med kighoste?
- Kighoste er en luftvejsinfektion ligesom corona, og smitter også på samme måde: Gennem snot, host og nys, fortæller Tine Dalby og tilføjer, at den smitter "meget kraftigt".
Sygdommen smitter kun de første tre til fire uger.
Kan man blive vaccineret for kighoste?
- Ja, da kighoste kan være livsfarligt for små børn, kan de derfor heldigvis også blive vaccineret. Det bliver de i børnevaccinationsprogrammet ved 3, 5 og 12 måneder og igen ved 5 år.
- For at beskytte de helt små er der også indført en vaccination til gravide, der beskytter moren, og hvor immuniteten også bliver overført til barnet, fortæller Tine Dalby.
For voksne er kighoste ikke livsfarligt, og derfor er der ikke vaccinationsprogrammer på samme måde, som vi eksempelvis så det under corona-epidemien.
Vaccinationen holder som tommelfingerregel fem til ti år.
Skal man gå til lægen, hvis man tror, man har kighoste?
- Ja, hvis man hoster meget, skal man gå til lægen og blive testet for kighoste, siger Tine Dalby.
Prøven til kighoste er enten en podepind helt bagerst i næsen eller en blodprøve.
Symptomerne kan lægen ikke gøre noget ved, men hvis sygdommen bliver opdaget tidligt, kan lægen til gengæld give dig antibiotika, der sørger for, at du ikke kan smitte andre.
Hvad kan man gøre for at undgå at blive smittet med kighoste?
Spædbørn og gravide bør vaccineres for kighoste, og for alle andre lyder Tine Dalbys råd at gøre, som du gjorde under corona: Hold afstand.
Kan man gøre noget for at lindre kighoste?
- Der er desværre ikke noget mirakelmiddel til at fjerne hosteanfaldene. Drik for eksempel varm te, hvis det føles rart og lindrer lidt, men forvent ikke, at det mindsker hosten, fortæller Tine Dalby.
Hvis du har et spørgsmål om kighoste, du mangler at få besvaret, kan du stille det hos Videnskab.dk.
Andre artikler fra Videnskab.dk:
Kighoste øger risiko for epilepsi
RS-virus: Alt, du skal vide om symptomer, smitte og forebyggelse