Der er kamp til stregen om en stor frihandelsaftale mellem EU og Canada, som ifølge Dansk Industri kan løfte den danske eksport med mindst to milliarder kroner om året.
På et uformelt møde i Bratislava fredag skal EU's handelsministre både diskutere status på den såkaldte Ceta-aftale med Canada og den endnu større TTIP-aftale med USA.
Mens en frihandelsaftale med USA efter alt at dømme ligger flere år ude i fremtiden, så er planen at underskrive aftalen med Canada på et topmøde i Bruxelles 27. oktober.
Underdirektør Peter Thagesen, Dansk Industri, tror, at frihandelsaftalen mellem EU og Canada ender med at blive gennemført trods stor modstand mange steder i Europa.
- Det vil blive den mest ambitiøse handelsaftale, som EU nogensinde har indgået med et andet land, og den første med et G7-land uden for EU, siger han.
Ceta-aftalen overvandt sin formentlig største forhindring, da de tyske socialdemokrater i mandags besluttede at bakke op om den.
Socialdemokrater på partiets venstrefløj forsøgte at stoppe handelsaften, fordi den efter deres mening vil underminere arbejdernes rettigheder og miljøstandarder.
Men partiets leder, vicekansler Sigmar Gabriel, mener omvendt, at aftalen er den bedste mulighed for, at globaliseringen kan virke til gavn for almindelige mennesker.
- Den er ikke hjemme endnu, siger Peter Thagesen.
- Men jeg er i hvert fald betydeligt mere optimistisk nu, end jeg var for bare 14 dage siden, siger han.
Frihandelsaftalen med Canada blev forhandlet færdig i 2014, og efter juridisk klargøring og oversættelse til alle EU's sprog er den nu klar til at blive underskrevet på et topmøde mellem EU og Canada i næste måned.
Herefter skal aftalen ratificeres i 38 nationale og regionale parlamenter i hele EU, herunder i Folketinget.
Det kan volde problemer for aftalen, der ellers har ligget under radaren, indtil den er blevet hvirvlet med ind i den stadig større modstand mod den meget større TTIP-aftale med USA.
Østrigs regering er således splittet i sit syn på aftalen med Canada.
Og et regionalt parlament i Wallonien i Belgien er direkte imod.
Peter Thagesen tror dog, at frihandelsaftalen kan træde foreløbigt i kraft fra starten af 2017, hvis den bliver som planlagt bliver underskrevet i næste måned.
- Det vil være en katastrofe for EU's handelspolitik, hvis de forhandler en aftale færdig, og den så ikke bliver godkendt bagefter. Det er EU's troværdighed, der står på spil, siger han.
/ritzau/
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.