Tirsdag byder øverste direktør i Dansk Industri Karsten Dybvad erhvervsledere, faglige ledere og politikere velkommen til topmøde i DI i København.
På Hadsundvej i Aalborg ærgrer formanden for 3F’s nordjyske hovedkvarter Allan Busk sig over, at han ikke har fået en invitation.
For så ville han have erklæret sig fløjtende uenig i DI-direktørens forslag om at hente mere udenlandsk arbejdskraft til lave lønninger til Danmark.
- Vi synes, at det er rigtig skidt at bilde sig ind, at vi kan importere os ud af problemerne. Vel kan vi ej, for import af billig arbejdskraft, der kommer udenfor EU’s grænser, vil bare skabe nye og større problemer med social dumping og løntrykkeri, siger han.
Karsten Dybvad kan bare ringe til den lokale fagforening i stedet for at ringe udenfor Europas grænser, hvis han har brug for en industriarbejder.
Allan Busk begriber ikke, at DI foreslår, at vi skal hente industriarbejdere fra lande som Indien, Nepal og Ukraine, når der går ledige 3F’ere rundt og gerne vil tage fat.
- Det er meget nemt at uddanne os ud af de her problemer med at mangle arbejdskraft, så jeg fatter ikke, hvorfor man vil importere udenlandsk arbejdskraft, siger han og påpeger, at det også er en bureaukratisk løsning.
Hellere koncentrere sig om at gøre erhvervsuddannelserne attraktive og sende ledige på AMU-kurser, lyder opsangen til Dybvad.
27.000 i månedsløn
Under temaet »Danmark i arbejde – flere hænder og hoveder« vil Karsten Dybvad fremføre behovet for at få langt mere udenlandsk arbejdskraft til Danmark, fordi danske virksomheder ifølge DI mangler cirka 45.000 ansatte.
DI foreslår således, at regeringen sænker det beløb, som man skal tjene om året for at få arbejdstilladelse. I stedet for 418.000 kroner skal det ned på en årsindkomst på 325.000 kroner.
Det vil ifølge Dansk Industri betyde, at man kan hente 10.000 medarbejdere uden for EU’s grænser til det danske arbejdsmarked.
Sænkes beløbsgrænsen til 325.000 kroner om året, vil en arbejder uden for EU kunne få arbejdstilladelse i Danmark med en månedsløn på 27.083 kroner om måneden.
Man skal ifølge 3F’s Aalborg-formand være opmærksomhed på, at beløbsgrænsen er inklusive pension og eventuelt også andre tillæg. Derfor bliver månedslønnen noget mindre, anfører han.
- Dermed ender vi på en månedsløn, som vil konkurrenceudsætte en meget stor gruppe af 3F’ernes arbejde. Og det sker uden at hverken regering eller arbejdsgivere øger indsatsen mod social dumping, og derfor vil det her forslag ført ud i livet betyde mere social dumping, advarer Allan Busk.
Han fremfører, at der ikke er mange lønmodtagere på danske produktionsvirksomheder, hvad enten de er ufaglærte eller faglærte, der i dag har en månedsløn inklusive pension og feriepenge på 27.000 kroner.
- Det er en kraftig lønnedsættelse for de fleste, siger han og frygter, at adgang til billige udenlandske arbejdere vil presse lønnen for ufaglærte i produktionen.
15 millioner arbejdsløse EU-borgere
Ifølge den nordjyske fagforeningsformand er der slet ikke grund til sænke beløbsgrænsen, når der fortsat er mere end 15 millioner arbejdsløse i Sydeuropa, som har adgang til det danske arbejdsmarked som EU-borgere.
- Det er mange mennesker at tage af, så hvorfor har man så travlt med at komme udenfor Europas grænser? Det har vi slet ikke behov for indenfor industrien. Samtidig har vi altså over 100.000 ledige og over 10.000 unge uden praktikplads. Hvis ikke vi får dem i gang nu, hvor vi har brølende højkonjunktur, så får vi dem aldrig i gang, fastslår han.
Virksomhederne har allerede i dag en række ordninger, under hvilke de kan importere arbejdskraft uden for EU, hvis det er højtuddannet eller højtspecialiseret arbejdskraft, de er ude efter.
- Det skriger til himlen, at de ikke bruger de ordninger, som allerede findes, mener Allan Busk.
Dybvad kan bare ringe
Han fornægter ikke, at der er udfordringer med at skaffe arbejdskraft i nogle brancher og regioner. Men oprettelse af flere praktikpladser og investeringer i uddannelse er ifølge den lokale fagforeningsmand den eneste holdbare løsning.
- Virksomheder kan også altid kontakte os, når de mangler arbejdskraft. I sidste uge manglede en virksomhed møbelsnedkere, og dem kunne vi godt skaffe, fordi vi kender vores medlemmer, siger han.
Så i stedet for at kigge udenfor EU’s grænser, bør Karsten Dybvad se sig for i Danmark og EU først, noterer han.
- Karsten Dybvad kan bare ringe til den lokale fagforening i stedet for at ringe udenfor Europas grænser, hvis han har brug for en industriarbejder, siger han og noterer, at knap 5 procent af 3F'erne i Aalborg er ledige og klar til at stå tidligt op for at passe et arbejde.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.