En tur på værkstedet for at lære at svejse eller en tur på skolebænken.
Det er kun et fåtal af arbejdsløse, der får et ja fra jobcenteret til at tage uddannelse. I stedet bliver de sendt i virksomhedspraktik, job med løntilskud eller korte forløb med vejledning.
Kun i et ud af ni tilfælde får arbejdsløse mulighed for uddannelse som for eksempel AMU- eller HF-kurser. Det viser en ny undersøgelse fra fagforbundet Dansk Metal, skriver Ugebrevet A4.
"Der er arbejdsløse medlemmer, som i jobcentret har fået afslag på anmodning om svejsekurser. Netop svejsekurser ville ellers gøre det lettere for dem at få arbejde. I stedet er de blevet sendt på et aktiveringskursus, hvor de skulle koge bolsjer," siger Jesper F. Clausen, der er næstformand i Dansk Metal i Aalborg, til Ugebrevet A4.
Selv når arbejdsløse kan garantere, at der venter et job efter uddannelsen bliver der sagt nej.
"Nogle ledige har stået med en seddel fra en arbejdsgiver om, at de ville blive ansat, hvis de fik et bestemt kursus. Alligevel har jobcentret afvist ønsket om uddannelse," siger Jesper F. Clausen til Ugebrevet A4.
Ifølge den nye opgørelse blev der på landsplan de første ti måneder af 2011 givet 597.000 tilbud om aktivering af arbejdsløse. Heraf handlede kun 65.000 om uddannelse.
Lektor ved Center for Arbejdsmarkedsforskning ved Aalborg Universitet Thomas Bredgaard finder tallene overraskende.
"Det er en meget lav andel. I 1990'erne under det tidligere statslige arbejdsformidlings-system, talte man om, at omkring hver anden blev aktiveret med uddannelse," siger han til Ugebrevet.
Der er stor forskel på kommunerne, når det handler om tilbud om uddannelse til arbejdsløse.
I Mariagerfjord tilbydes 32 procent af de arbejdsløse uddannelse. Det tal er blot 17,5 procent i Bornholms Kommune og 17,8 procent i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Kilde: Ugebrevet A4