Bagmændene bag de omdiskuterede svindel-annoncer på Facebook, hvor tv-værter som Anders Lund-Madsen og Divya Das misbruges som blikfang, forsøger nu at gå nye veje for at lokke danskere til falske investeringer.
Denne gang er det iværksætter Jesper Buch fra DR-programmet “Løvens Hule”, der ufrivilligt lægger ansigt til svindlen.
Det skriver faktatjekmediet TjekDet.
Tidligere lavede svindlerne ofte falske B.T.-artikler, hvor kendte i "Aftenshowet" fortæller, hvordan de på rekordtid er blevet rige gennem en ukendt investeringsplatform.
I den nyeste version, som TjekDet har undersøgt, har svindlerne kopieret en Berlingske-artikel og opdigtet historien om, at to piger er blevet tilbageholdt i tolden i Københavns Lufthavn med knap tre millioner kroner i kontanter, som de har tjent gennem en navngiven investeringsplatform.
Bag platformen står angiveligt Jesper Buch, der er iværksætter og kendt fra DR-succesen Løvens Hule.
I den falske artikel citeres han for at sige, at platformen er "en unik chance for at opbygge en mindre formue hurtigt", men over for TjekDet afviser han at have noget som helst med den at gøre.
- Jeg bruger lige nu meget tid på at skrive til folk, at det er svindel, som jeg intet har med at gøre. Det er super belastende, men jeg kan fornemme, at svindlerne virkelig lægger tryk på, for så begynder folk at rette henvendelser til mig, siger Jesper Buch.
Af Metas annoncebibliotek fremgår det, at svindlerne første gang begyndte at oprette annoncer på Facebook med lufthavnsfortællingen den 10. april 2024. Siden er omtrent 500 svindelannoncer kommet til, og de er tilsammen dukket op i danske brugeres Facebook-feed flere end 150.000 gange.
Selvom lufthavnsfortællingen er ny, er svindlernes fremgangsmåde den samme som tidligere.
Deres artikel er forklædt som en ægte artikel fra Berlingske, og det kræver et startgebyr på knap 2.000 kroner at blive oprettet på investeringsplatformen, som svindlerne løbende ændrer navnet på.
Desuden indeholder artiklerne flere links til investeringsplatformen, og hvis man klikker, føres man hen til en kontaktformular, så man kan blive ringet op af svindlerne og begynde det påståede investeringseventyr.
Jesper Buch kalder det grænseoverskridende, at hans navn bruges til at snyde danskere, men han har ikke forsøgt at få Meta til at stoppe det, simpelthen fordi han ikke tror, det nytter noget.
- Meta tjener penge på, at jeg bliver misbrugt, og at andre mennesker bliver misbrugt. Jeg synes faktisk, det er ret kvalmende, siger han til TjekDet.