Der mangler praktiske håndværksfag og vejledning om erhvervsuddannelser i grundskolen.
Det mener 15-årige Jakob Bonde Nielsen, der går i 8. klasse og er formand for Danske Skoleelever i Region Hovedstaden.
I et debatindlæg til Avisen.dk skriver han blandt andet:
"Om fem år kommer vi til at mangle 30.000 håndværkere, og det er der en hel klar grund til; der bliver i dag ikke oplyst nok om de erhvervsfaglige uddannelser på landets grundskoler."
Jakob Bonde Nielsen mener, at elever i 9. eller 10. klasse, der skal træffe et valg om ungdomsuddannelse, mangler viden om erhvervsuddannelserne og erfaring med de praktiske fag.
"Det mærker jeg på egen krop," skriver han i debatindlægget.
Flere erhvervsfag
For Jakob Bonde Nielsen føler ikke, at han og klassekammeraterne har nok erhvervfaglige fag til at kunne træffe den rigtige fremtidsbeslutning, når de til næste år skal videre fra grundskolen.
- Jeg er bange for, at mange skoleelever bare vælger gymnasiet efter 9. klasse, fordi det gør alle de andre, uddyber han over for Avisen.dk
Han foreslår, at der i 7., 8. og 9. klasse bliver indført et obligatorisk praktisk fag mindst en time om ugen, hvor eleverne kan arbejde med træ eller prøve murerarbejde.
- Det kunne give eleverne smag for de ting, de laver på erhvervskolerne. Og måske finder de ud af, at det er den rette vej for dem, siger han.
Mere vejledning
Og selvom alle elever i 9. klasse får en snak med skolens studievejleder, så efterlyser han, at eleverne får en obligatorisk og individuel samtale med en professionel UU-vejleder (Ungdomsuddannelses-vejleder).
- Det ville optimalt, hvis vi alle fik en samtale med en vejleder, der kunne gøre det mere lukrativt at vælge erhvervsskolen, siger Jakob Bonde Nielsen.
Læs hele hans debatindlæg her: