Administration 

Ingers forvandling

Demens ? Hendes hjerne havde altid været skarp. Men langsomt kom sygdommen snigende. Hun mistede hukommelsen, kunne ikke finde vej, klæde sig på eller spise med bestik. Jørgen Fjeldhoff oplevede på nært hold, hvordan hjernesygdommen Alzheimers forvandlede

En fremmed snert i hendes stemme fik Jørgen Fjeldhoff til at undre sig. Hans kone Inger havde altid været rask og nærværende. Men den dag i køkkenet, da de stod og lavede mad sammen, vidste han, at den var gal.
»Hvorfor larmer de unge sådan oppe på første sal,« sagde hun og så forskrækket op mod loftet.
Jørgen kiggede på hende og gik i stå.
»Jamen, Inger. Vi er jo alene i huset. Der er ikke andre end os,« svarede han. Men Inger kunne høre fjerne stemmer. Og Jørgen, der vidste, hvordan han skulle berolige hende, tog hendes hånd og viste hende ovenpå. Ungerne var for længst flyttet hjemmefra, og der var ingen skikkelser at se i værelserne på øverste sal i rækkehuset i Åbrinken i Virum, hvor de havde boet siden 1965.
»Ser du? Her er ingen,« sagde han.
»Så er de lige gået,« svarede Inger.
Det var i 1997 og en af de første gange, Jørgen Fjeldhoff mærkede, hvordan sygdommen for alvor tog fat i hende.
»Den kom snigende. Det var ikke som et brækket ben,« siger den 85-årige pensionerede ingeniør fra flyvevåbenet, da han byder velkommen og sætter sig tilpas i lænestolen.

Humoren er vigtig

Håret er friseret nydeligt tilbage i nakken, og han taler med en stemme, der er tydelig nok til at holde foredrag og rolig nok til at lulle børnebørnene i seng.
Det er over tre år siden, at hans kone Inger døde af Alzheimers. En sygdom, der nogle gange sled dem begge op. Frustrerede og kostede. Hakkerier og skænderier.
Alligevel er sygdommen ikke det første, Jørgen Fjeldhoff tænker på, når han taler om sin kone i dag.
»Det er kommet lidt mere på afstand. I dag kan jeg smile og endda grine lidt af det hele. Humoren er et vigtigt redskab,« siger han.
Jørgen Fjeldhoff mødte sin kone, forlovede og giftede sig med hende på et enkelt år, i 1952. Hun var veninde med en forlovet til hans kollega, som havde hjulpet til, da Jørgen Fjeldhoff var med til at starte en penicillinfabrik i Oslo.
»Ægteskabet udviklede sig ganske normalt,« siger han. Han husker Inger som en glad sjæl, der var hurtig i replikken. De havde det tit skægt med at stikke til hinanden med rappe bemærkninger. Men altid med en undertone af humor. Og da børnene senere kom til verden, elskede de hende, Hun var diplomaten, der brød bølgerne, når de gik for højt mellem Jørgen Fjeldhoff og deres søn.
»Hun var fra Fyn. Og piger fra Fyn er noget specielt,« smiler han.
Inger arbejdede det meste af sit liv som sekretær på et forlag for redaktør Tidemann, der udgav ugeblade. Redaktøren satte pris på hendes skarpe hjerne, der kunne håndtere et stort antal regninger, gæster, invitationer og huskesedler på samme tid. De første tegn på sygdommen kom snigende, efter Inger blev pensioneret i 1995.

Ubegribeligt

Hun begyndte at glemme aftaler og beskeder, Jørgen lige havde sagt. Hun ledte efter ordene. Eller hun kunne falde hen i sofaen og stirre tomt ud i rummet.
»Jeg kan ikke huske noget længere,« beklagede hun sig.
»Det kan jeg da heller ikke. Men det er jo alderen, Inger,« beroligede Jørgen Fjeldhoff og slog det hen.
Men det pinte Inger, og deres huslæge anbefalede hende at tale med en psykiater. Hun var der seks-otte gange og fik medicin. Det gav hende mere ro men gjorde ikke hukommelsen bedre. De blev enige om at få hende tjekket på Rigshospitalets Hukommelsesklinik. Her var hun inde til ni undersøgelser, indtil den unge læge kom med diagnosen. Den var tydelig at se på scanningen, men helt ubegribelig at rumme for ægteparret. Inger havde Alzheimers.
Sygdommen ville komme snigende. Hendes hjernevæv ville langsomt blive nedbrudt. Hun ville efterhånden blive helt ude af stand til at huske ting, der lige var blevet sagt. Hun ville få svært ved at genkende navne, steder og personer. Og med tiden ville det blive umuligt at finde rundt.
Da de gik fra Rigshospitalet, holdt Jørgen Fjeldhoff hendes hånd. De var begge rystede.

Det var ikke meningen

Det var ikke meningen, at det skulle gå sådan. Det var meningen, at Inger skulle være rask, fyrig og kærlig, som han altid havde kendt hende. Det var meningen, at de to skulle nyde alderdommen sammen. Tage på ferier, udstillinger, museer. Sådan havde de planlagt det. Nu havde de tiden. De havde ikke tid til sygdom.
Men sygdommen var der. Og Inger besluttede at deltage i et medicinforsøg. Alle muligheder skulle prøves. Det kunne jo være, at det kunne udsætte nedbrydningen af hjernen. Og hun kunne jo fortsat gå ture på de små veje i kvarteret om eftermiddagen og hilse på naboerne og invitere gæster. De kunne fortsat gå til koncerter og kunstudstillinger. Og hun kunne fortsat hjælpe til i køkkenet.
Men så begyndte kortidshukommelsen at glippe.
»Hvordan går det med børnene derhjemme,« spurgte hun naboerne, selvom de lige havde svaret. Og når de gik videre, havde hun glemt, hvem hun havde talt med.
»Hun forsøgte aldrig at skjule det, og vi fortalte det til alle. Så ville ingen spørge dumt,« fortæller Jørgen Fjeldhoff.
Tiden gik. Og tiden gjorde sygdommen tydeligere for hver dag. Hun fik svært ved at få armen ind i det rigtige kjoleærme. Hun kunne af og til helt glemme, at hun havde arbejdet for redaktør Tidemann. Hun kunne falde i søvn, hvis de gik i biografen. Til sidst måtte hun gå med ble, da hun ikke længere kunne styre sin vandladning.
Men det var vel stadig den samme Inger, som han havde giftet sig med, tænkte Jørgen Fjeldhoff. Og tanken gjorde ham frustreret
»Sygdommen fik det nogle gange til at slå gnister mellem os. Vi kunne begynde at skændes over ganske små hverdagsting. Jeg kunne ikke forstå, at hun pludselig ikke kunne noget mere. Jeg var nedslidt, og det begyndte at knibe med tålmodigheden. Jeg blev vrissen og sagde Inger, det må du da kunne huske . Og hun blev ked af det,« siger Jørgen Fjeldhoff og tilføjer.
»Det gode var, at hun blev glad kort efter. For hun kunne ikke huske, hvorfor hun var blevet ked af det.«
Langsomt gik det op for Jørgen Fjeldhoff, at han ikke kunne passe sin kone længere. Han ledte efter et tegn, der kunne retfærdiggøre, at han søgte efter et plejehjem til hende. Tegnet kom en dag, han bemærkede en mærkelig lugt i deres soveværelse. Han ledte efter kilden og fandt en væskefyldt ble i tøjskabet. Inger havde lagt den derind.
»Hun ville ikke gøre noget forkert, men hun ønskede vel at skjule det. Hvorfor ved jeg ikke. Det får jeg heller aldrig at vide,« siger han.

Plejehjemmet

Den dag besluttede Jørgen Fjeldhoff, at Inger ikke længere kunne bo hjemme. Det var i 1999.
Jørgen Fjeldhoff forsøgte at gøre flytningen så udramatisk som muligt, da hun fik et værelse på plejehjemmet Solgården i Virum. I pendulfart kørte han møblerne over på hendes nye værelse, hvor en seng og et hospitalsbord var det eneste, der bød hende velkommen. Han forsøgte at placere hendes ting på en hjemlig måde, vaskede hende og lagde hende så i seng.
Den første uge blev han der hver dag indtil aftentimerne. Men hun ville ikke have, at han skulle gå.
»Vi skal hjem nu, ikke Jørgen? Hvorfor er jeg her. Jeg hører ikke hjemme her,« sagde hun.
Jørgen kom og besøgte hende om eftermiddagen, når beboerne havde fået kaffe. De satte sig ind på hendes værelse og så en engelsk tv-serie om livet på en politistation i en lille landsby, mens de fik et glas.
Eller han læste op af H.C. Andersens eventyr for hende. Nattergalen holdt han især af at læse op, selvom det ikke var alt, hun forstod. Hun blundede ofte hen, når historien var igang.

Den endelige accept

Sov hun, eller sov hun ikke, funderede han. Det var ikke så afgørende.
»Historierne fik hende også tit til at live op. Hun hørte min stemme, og jeg fik en chance for at nå ind til hende.«
Det tog tid for Inger at vænne sig til de nye omgivelser. Når der var underholdning om lørdagen på plejehjemmet, kunne et øjebliks klarsyn pludselig ramme hende.
»Hun fik det ligesom, når man vender hjem fra en fest, hvor der er sket så meget. Så kan man ikke bare gå i seng. Der skal ske noget. Og hun ville ikke hjem. Jeg bor ikke her. Jeg skal hjem med dig , græd hun. Til sidst måtte vi lade hende blive oppe på værelset, fordi det var så svært at berolige hende.«
Men der var også lyspunkter. En dag fandt Jørgen hende vandrende rundt på gangene. Da hun så ham, greb hun om hans arme.
»Du er det bedste jeg har,« sagde hun. Og han kunne se, at hun mente det.
Den endelige accept af at bo på plejehemmet fik Inger først påskedag 2001. Jørgen Fjeldhoff havde hende hjemme en forlænget weekend. Fredag aften badede han hende, klædte hende i pænt sæt tøj og satte god mad og vin på bordet. Da de havde spist, kiggede hun ham i øjnene.
»Ved du hvad, Jørgen, jeg tror gerne, at jeg vil hjem til de andre. Jeg vil gerne hjem til plejehjemmet nu.« Jørgen Fjeldhoff vidste, at han ikke skulle tage det som et nederlag. Det var en sejr. Kort efter startede han sin Golf og kørte hende hjem. Hun døde 30. januar 2003.

Caroline Wozniacki tager sig til hovedet på tennisbanen
Kendte

Wozniacki viser

babybulen frem

grønt fly med store skader på skroget
Helt vildt

Mirakel i USA:

To fly kolliderer i luften

- alle overlever

hospital set udefra
Krimi

Far cyklede ved

siden af søn:

Blev ramt af lastbil

fly letter fra lufthavn i Sydney
Rejser

Flyrejse til “ingen steder”

udsolgt på rekordtid

Den Internationale Rumstation set med jorden i baggrunden
Helt vildt

Vil optage verdens

første spillefilm

i rummet

knastør jord
Livsstil

Er du haveejer?

Husk at give jorden

en vitaminpille

skilt ved indgang til coronavaccination
Corona

1355 nye smittede

mand sidder i sofa og ser ærgerlig ud
Corona

Ny coronaforskning:
Risiko for
nedsat muskelfunktion

illustrering af bitcoin
Helt vildt

Vildt: Ny kryptovaluta blev 255 milliarder værd på tre dage

billede af en kage
Livsstil

Det her skal du ikke
smide på komposten

en mand bliver vaccineret
Corona

Her kan man blive

vaccineret og
vinde en million

unge mennesker sidder tæt i solen
Corona

I denne gruppe

danskere

raser smitten

der graves mink op med store maskiner
Nyheder

Så graves
der mink op

Prins Joachim portræt
Kongelige

Joachim utilfreds
med sin rolle

Friluftsgudstjeneste med stort kors
Nyheder

Derfor har du fri i dag

Anders Matthesen portræt
Underholdning

Afdeling Q-producer:

Sådan lokkede vi

Matthesen med

billede af Anders Morgenthaler
TV/Streaming

Tv-serie om gamere:
- Man er stjerne,
når man spiller krigsspil

billede af Elon Musk
Nyheder

Tesla

suspenderer

bitcoin

billede af tina turner som optræder
Kendte

Tina Turner får stor hæder

Håndskrevet brev
Helt vildt

Flaskepost
fra Titanic?

Radovan Karadzic i retten
Nyheder

Krigsforbryder skal flyttes

Nyheder

Trump-kritiker smidt ud

Trapper ved Møns Klint
Nyheder

Leg turist herhjemme:

Her er dansk

natur i særklasse

Retten i Holbæk
Krimi

Mand voldtog to små piger

Vaccine injiceres i sprøjte
Corona

Dagens spørgsmål: Har du oplevet bivirkninger ved vaccine?

brand på færge forsøges slukket
Nyheder

Scandinavian Star

skal undersøges igen

Nyheder

Højeste antal smittede siden januar

En blå Tesla 3 oplader
Biler

Hver tredje bilist overvejer en elbil

Person holder glas med Corona-vaccine
Nyheder

Fraråder frivillige

vacciner: Et lotteri

hugorm ligger på jorden
Dyreliv

Sæsonen er i gang:

Pas på kæledyret 

til salg skilt foran hus - med mærkatet solgt
Livsstil

Salgstiderne rasler ned 

anne linnet sammen med hustruen kathrine kjær
Kendte

Anne Linnet: Husk

dem der betyder mest

lille pige i rød kjole kigger ind i kameraet
Nyheder

18 år i dag:

Maddies forældre

håber stadig 

Crystal Cove State Park
Dyreliv

Sjælden monsterfisk

skyllet op på land

vladimir putin i aktion på ishockeybanen
Helt vildt

Putin amok

på ishockeybanen

mand med blå skjorte kigger ind i kameraet
Kendte

Hollywood-skuespiller

død

politimand holder rødt stopskilt
Krimi

Betjent snuppede

fire vanvidsbilister

på tre timer

Melvin Kakooza på den røde løber til Zulu Awards. Han har kasket på.
Kendte

Taler ud om hjernetumor:

Mistede sproget

Nærbillede af Bjarne Corydon i baggrunden ses Børsens redaktion.
Nyheder

Børsen politianmeldt

for mulig svindel

Billede fra en Netto butik. Her ses to handlende mænd med ryggen til kameraet og hver sin velkendte gule kurv i hænderne.
Krimi

Skænderi i Netto:

Pudsede sin

hund på kvinde

Lene Beier med det meget genkendelige korte lyse hår. Hun er fotograferet med ryggen mod en rude, som på den måde viser hende spejlvendt. Hun er iført en mintgrøn trøje.
Film og TV

TV 2 dropper

populært program

En nyfødt baby ligger i et par hænder.
Nyheder

Kommuner får lov

til at bortadoptere

børn ved fødslen

Spar penge på din varmeregning
Advertorial

Annonce

Spar stort på varmeregningen med en varmepumpe

Bosse Hall Christensen taler med alvorlig mine og hænder, der gestikulerer.
Kendte

Shu-bi-dua-stjerne

smidt ud igen:

Jeg er dybt skuffet

En læge eller sygeplejerske med en vaccinekanyle i hånden.
Nyheder

Professor:

Ingen grund til 

corona-panik 

Lederen af De Radikale, SF og Socialdemokratiet, Sofie Carsten Nielsen, Pia Olsen Dyhr og Mette Frederiksen i snak i Folketinget.
Nyheder

Partiledere burde tage

imod frivillig vaccine

En baby med store blå øjne med en legeklods i munden mens han eller hun kigger direkte ind i kameraet.
Nyheder

Baby-Boom: Så mange

corona-babyer

er kommet til verden

Gepard bag hegn
Dyreliv

Gepard angreb dyrepasser:

Nu strammes reglerne

Janni Spies portræt
Kendte

Janni Spies knust:

Har mistet sin

elskede bror

Københavns Rådhus set ude fra
Nyheder

Kommune dropper sexismeundersøgelse

Tegning af Leonardo da Vinci
Nyheder

Lille tegning er 100 millioner værd

Portræt Søren Brostrøm
Nyheder

Brostrøm i sorg:

Mor er død

En mand med sin kæmpestore familie
Helt vildt

Han har 16 koner – og 151 børn

Vaccine fra Novavax
Corona

Ny vaccine forsinkes

Ambulancer på gade
Nyheder

En lærer og flere børn dræbt i skoleskyderi

Kø på motorvej
Rejser

Udsigt til tæt trafik

Gadebillede fra Kina
Nyheder

Kina runder 1,4 milliarder indbyggere

Mænd indsmurt i kolort
Corona

Desperate indere:

Bruger kolort

som coronakur

Dar
Film og TV

Dar Salim: Ny thriller optages på Fyn

mink
Nyheder

Minkopgravning: Kommer til at lugte

Nyheder

Mindst 20 dræbt i Gaza

dracula
Helt vildt

Tør du: Bliv vaccineret hos Dracula

zirkus nemo
Underholdning

Søren Østergaard: Jeg har det rædselsfuldt

kram
Nyheder

Corona: Englænderne må  kramme igen

Johannes Møllehave
Kendte

Dødsfald: Johannes Møllehave blev 84 år

Jerusalem
Nyheder

Raketter mod Jerusalem

corona
Nyheder

Coronasmitten slår hårdt i Hovedstaden

seng
Kendte

Kendt TV-par: Vi sover ikke sammen

magasinforside med mette frederiksen
Nyheder

Netto-magasin i

shitstorm: Hele

Danmarks Mette

Tingbjerg
Nyheder

København i farezonen - Tingbjerg Sogn lukkes ned

mand med maske står med kanyle
Nyheder

Vaccineplanen

skrider

folk sidder på græsset til festival
Nyheder

Dagens afstemning: 

Går du glip af 

en festival? 

festivalgæster hører musik
Nyheder

Grøn Koncert

aflyser 

fire skuespillere poserer
Film og TV

Han skal afløse

Rasmus Bjerg

bjerbestigere i lang kø på vej op af Mount Everest
Corona

Corona-kaos

på Mount Everest 

person vasker hjulkapsel på bil
Biler

Tips og tricks:

Sådan gør du

bilen forårsklar

tre personer står ved pulte ved pressemøde om corona
Corona

Indkalder til

pressemøde

solsikker på mark
Nyheder

Op til 25 grader:

I dag kommer 

sommeren

leopard blotter tænderne
Dyreliv

Leopard skaber 
panik i storby

vej i borup
Krimi

30-årig

i kritisk tilstand