Svineinfluenza A med potentiale til at udløse nye pandemier hos mennesker er blevet fundet i den europæiske svineproduktion, herunder også i danske svin. Det skriver Dagbladet Information.
Varianterne af svineinfluenzaen er fundet i en tysk undersøgelse foretaget af forskere under ledelse af Institut for Diagnostisk Virologi ved Friedrich-Loeffler-Instituttet.
Den tyske undersøgelse omfatter mere end 18.000 prøver af syge dyr fra næsten 2.500 svinebesætninger i Europa. 2.463 af prøverne er fra syge danske svin.
- Der er risiko for, at de forskellige stammer kan danne et nyt virus med pandemipotentiale – altså evnen til virkelig let at smitte mennesker. Risikoen er i en størrelsesorden, hvor man ud fra en ren sandsynlighedsbetragtning kan sige, at det vil ske på et eller andet tidspunkt, siger Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet.
Blandt de virusstammer, som de tyske forskere har identificeret, er en gruppe, der er konstateret i Danmark, Tyskland og Holland. Den blev først set i Danmark, men har siden spredt sig til Tyskland og Holland, hvor der er dannet en meget markant klynge.
Birgitte Iversen Damm, der er dyrlæge og chefkonsulent for landbrugsdyr og mink hos Dyrenes Beskyttelse, er bekymret.
- Undersøgelsen vidner om den fare, vi udsætter os selv for ved at have så mange dyr samlet på meget lidt plads. Det udgør den perfekte grobund for, at farlige virus kan udvikles og opformere sig. Det er et kæmpestort biologisk eksperiment alene for at kunne masseproducere billigt kød, siger Birgitte Iversen Damm.
Skal studere risisci
I organisationen Landbrug & Fødevarer kender man til undersøgelsen og henviser til Lars Erik Larsen, der er professor i veterinær virologi ved Københavns Universitet og har arbejdet med virusinfektioner i produktionsdyr de sidste 20 år.
- Vi har tilsvarende undersøgelser i Danmark, så det er ikke noget nyt. De her influenzavirus i svin udgør en risiko. Svineinfluenza er en konstant trussel. De fleste havde også forudset, at den næste pandemi ville blive influenza. Men så blev det altså i stedet corona, siger Lars Erik Larsen.
Lars Erik Larsen er netop i januar i år gået i gang med et projekt, der skal studere risici for pandemiske influenzaer fra svin. Projektet skal finde markører i influenzavirus, der hurtigt gør det muligt at foretage en fagligt baseret risikovurdering af, om de nye varianter af virus har potentiale til at springe til mennesker.
- Det er vigtigt, at vi får mere viden og en intensiv overvågning, så vi får nogle markører, så vi tidligt kan komme i gang med at producere vacciner. Analogien til corona er den samme: Hvis vi havde fortsat udviklingen af en SARS-vaccine, så kan det være, at vi i dag havde haft et bedre udgangspunkt for en coronavaccine. Forskning og overvågning er vejen frem, siger Lars Erik Larsen.
Miljø- og Fødevareministeriet har ikke ønsket at kommentere den tyske undersøgelse.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.