Med den galopperende inflation er der familier, der risikerer at løbe ind i ekstraregninger på over 5.000 kroner om måneden.
Det viser en analyse fra Finans Danmark, som er interesseorganisation for banker og andre aktører i finanssektoren.
Mens langt de fleste danske familier står godt rustet til de stigende priser, er der altså familier, som risikerer at blive hårdt ramt.
Faktisk er der familier, som risikerer at komme i egentlige betalingsproblemer, viser Finans Danmarks analyse.
Det er især priserne på dagligvarer, brændstof til bilerne og, ikke mindst, gas og olie, som vil slå bunden ud af husholdningen.
I analysen spekuleres der netop i et scenarie, hvor Rusland lukker helt for gasforsyningen til EU, og den gennemsnitlige gaspris over det kommende år stiger med yderligere 35 procent.
Oveni tager scenariet højde for en stigning i forbrugerpriserne på op mod otte procent i 2022. Forbrugerpriserne er et mål for den gennemsnitlige prisudvikling på de forbrugsvarer og tjenester, der købes af husholdningerne.
I det scenarie vil langt de fleste familier risikere en ekstraregning på mellem 500 og 3.000 kroner om måneden.
Finans Danmark vurderer, at de fleste familier vil være godt rustet til at håndtere en sådan ekstraregning. Det er i kraft af god luft i deres månedlige budget og af pæne opsparinger i banken.
Men der er altså også familier, der risikerer at løbe ind i ekstraregninger på over 5.000 kroner om måneden.
De højere leveomkostninger er med til at gøre, at knap fire procent af alle familier kan få svært ved at få deres månedlige budget til at hænge sammen.
Derudover risikerer omkring én procent af familierne at komme i egentlige betalingsproblemer, hvor de også løber tør for opsparing.
Ifølge Niels Arne Dam, cheføkonom i Finans Danmark, er det især familier, som ikke har så meget luft i økonomien og står til at blive ekstra hårdt ramt af prisstigningerne, der er i særligt stor risiko.
- Det er for eksempel, hvis de har en bil, som de er afhængige af at køre meget i. Så rammer benzinpriserne.
- Og så er det ikke mindst, hvis de står med nogle af de gamle varmekilder til opvarmning af deres hus. Det er for eksempel gasfyr, der er blevet markant dyrere at varme op med, siger Niels Arne Dam til Ritzau.
Her rammer det hårdest
Analysen viser, at det især er i Vest- og Sydsjælland, Lolland, Falster, Fyn og til dels i Sønderjylland, at mange familier risikerer at komme i betalingsproblemer som følge af de stigende priser.
Øverst på listen ligger kommuner som Stevns, Faxe, Holbæk og Sorø, hvor cirka fem procent af familierne kan få svært ved at få deres månedlige budget til at hænge sammen.
Det er de dele af landet, hvor relativt mange familier har forholdsvis lidt luft i økonomien, og hvor mange har gas- eller oliefyr.
(Grafik: Finans Danmark)
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.