Immigranter fra Mellemøsten fylder mere
En vestlig immigrant bliver til to, mens en ikke-vestlig bliver til fire, når de bor i Danmark, viser ny undersøgelse. Foto: Tariq Mikkel Khan / POLFOTO
Indvandrere fra ikke vestlige lande tager flere familiemedlemmer med end indvandrere fra vestlige lande.

Børnene og konen skal med, når udlændinge fra især Mellemøsten flytter til Danmark for at bo. Mens folk fra de vestlige nabolande ikke nær så tit henter familien til landet.

Det er resultatet af en stor stikprøveundersøgelse blandt de immigranter, der kom til Danmark i 80'erne, som Rookwool Fonden har lavet.

Undersøgelsen har set på, hvor mange familiesammenføringer og børnefødsler immigrationerne har medført. Hvis man regner det om, så er hver indvandrer, der er kommet fra et vestligt land blevet til to med tiden, mens dem fra ikke-vestlige lande er forvandlet til en familie på fire.

Det skyldes ofte, at dem fra landene tæt på flytter tilbage til familien igen efter noget tid, siger seniorforsker Marie Louise Schultze-Nielsen, der har været med til at lave undersøgelsen.

"Blandt de ikke-vestlige indvandrere er der en hel gruppe af flygtninge for hvem alternativet at tage hjem ikke er en mulighed. Man har også nogle bedre levevilkår, der måske er lidt bedre i Danmark," forklarer hun.

De seneste par år har de ikke-vestlige immigranter dog haft en tendens til at lade familien blive i hjemlandet i stedet for at tage dem med.

"Det fald ser ud til at ske samtidig med stramningerne i udlændingeloven i 2001," siger Marie Louise Schultze-Nielsen.

Og det er et skridt i den rigtige retning, mener Peter Skaarup, der som næstformand i Dansk Folkeparti var fortaler for stramningerne.

"Der skal fortsat holdes øje med det her område meget intenst. I virkeligheden har vi været i gang med at tage opvasken fra den fest, der var i 80'erne og 90'erne. Og den opvask er slet ikke taget færdig endnu," siger han.