Fem års uddannelse, men ingen jobmuligheder.
Det er, hvad flere studerende løber ind i, når de har færdiggjort deres kandidater, og derfor vil Charlotte Sahl-Madsen (K) have renset ud i de meningsløse uddannelser.
Hun vil dog ikke sige, hvad det er for nogen uddannelser. Og på de humanistiske fakulteter, der har ry for at uddanne til arbejdsløshed, melder de hus forbi.
"Vi har ikke nogen uddannelser, der er for gammeldags. Vi har arbejdet meget med at indføre flere generelle fag på bachelorerne, så vores studerende kan vælge mellem flere kandidatuddannelser," siger Bodil Due, der netop er stoppet som dekan på Aarhus Universitets Humanistiske Fakultet, til Newspaq.
Hun kan godt se, at der er en del færdiguddannede, der har problemer med arbejdsløshed, men stigningen skyldes i høj grad den økonomiske krise, og Bodil Due mener, at det ville være en direkte svaghed at lukke nogle af de humanistiske uddannelser.
"Det ville ikke undre mig, men jeg ville beklage det. Det er bedre at arbejde på at udvikle uddannelserne, og det har vi arbejdet meget hårdt på på det humanistiske fakultet," siger hun.
På Syddansk Universitet kan dekan Flemming G. Andersen heller ikke forestille sig, at ministeren fra centralt hold vil gå ind og skære i hans uddannelser.
"Vi har oprettet aftagerpaneler for næsten hver eneste uddannelse, og de aftagerpaneler har vi møde med løbende, hvor man diskuterer uddannelsens indhold for at sige: Hvordan lever den op til de forventninger, der måtte være," siger han til Newspaq med henvisning til, at de arbejder hårdt på at modvirke arbejdsløsheden.
Han kan godt se fornuften i Charlotte Sahl-Madsens udmelding, men forstår ikke timingen.
"Hun har den pointe, at vi har været rigtig gode til at lave nye uddannelser, og derfor er vi i en proces nu, hvor vi skal trimme vores uddannelsesportefølje. Det er vi godt i gang med," siger han.
Ifølge Uddannelsesguiden ligger ledigheden for humanister i øjeblikket på fem procent.