Nu skal det være slut med, at østarbejdere kommer hertil og arbejder for en brøkdel af, hvad en dansk arbejder skal have i løn.
En samlet dansk fagbevægelse kræver i dag i Berlingske, at regeringen bruger sit EU-formandskab til at stoppe for løndumpingen fra øst. Men nogen nem proces er det ikke. Det påpeger Søren Kaj Andersen, leder af FAOS ved Københavns Universitet.
"Der er et rum for at gå ind og overvåge og få information om, hvem der er her, og på hvilke vilkår de er her. Men det er en smal sti, hvor man skal balancere mellem mulighederne for netop at kontrollere og overvåge og så ikke komme i karambolage med den principielle frie bevægelighed, der er for arbejdstagere og for virksomheder," siger han til Newspaq.
Alene i den danske byggebranche vurderes det, at der i øjeblikket er 15.000 østarbejdere, og der kommer 5.000 yderligere til hvert år.
Når de arbejder for en lavere løn end danske arbejdere, så risikerer vi, at danske arbejdere og virksomheder bliver tabere i spillet om arbejdsopgaver. Men selvom den danske regering har sympati for fagbevægelsens krav vil hverken økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) eller beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) love konkrete tiltag for europæiske indgreb.
"Kommissionen kommer jo snart med et nyt udspil på området, så jeg kan ikke udtale mig om den ene eller anden model. Men regeringen vil prioritere det højt under formandskabet," siger Mette Frederiksen til Berlingske.
Et af de store problemer i Danmark er de såkaldte arme-ben-virksomheder, hvor man i princippet laver enkeltmands-virksomheder, som ikke er reguleret på samme måde som virksomheder, der udstationerer folk. Dem kæmper fagbevægelsen en evig kamp mod. Det såkaldte RUT-register, der skal registrere de udenlandske virksomheder i Danmark, har også haft sine startproblemer.
Men ifølge Søren Kaj Andersen så er det danske arbejdsmarked specielt i forhold til resten af EU-arbejdsmarkedet, da vi i modsætning til andre lande regulerer langt det meste via kollektive overenskomster og mindre ved lovgivning. Og det er nødvendigt at inddrage EU-systemet for at få grebet ind, vurderer han.
"Det er ikke nogen simpel øvelse. Men der er klart en europæisk dimension i det her, for det handler om den frie bevægelighed, og om at man ikke må forskelsbehandle danske og udenlandske arbejdstagere eller virksomheder. Så det er nødvendigt, at den her indsats også har en europæisk dimension, men derefter er det nødvendigt, at man også får det til at fungere nationalt med de særlige systemer, man har," påpeger Søren Kaj Andersen.
Han forklarer, at det er vigtigt, at fagforeningerne samarbejder med Skat og Arbejdstilsynet, så man også kan gribe ind over for skattefusk i de udenlandske virksomheder samt arbejdsmiljøovertrædelser. Desuden er arbejdsgiverne i Dansk Byggeri også aktive i at arbejde imod dumpingen fra øst-firmaerne og er blandt andet gået på Facebook.