Da 39-årig Lones to store børn startede i skole, fik de nye skoletasker og penalhuse, som alle de andre børn.
Men siden har en skilsmisse, en stor gæld, en rygskade og en hverdag på kontanthjælp vendt op og ned på det hele. Så da Lones yngste søn på 7 år, Jonathan, sidste sommer skulle starte i børnehaveklasse, måtte hun tænke i andre baner.
- Jeg fik fat på en brugt skoletaske, og så fik han et penalhus med nogle blyantstumper, som hans storebror har brugt. Men skoletasken er gået i stykker før sommerferien, så nu står vi igen med problemer, fortæller Lone til Avisen.dk.
En ud af mange
Lone er langt fra den eneste, der står i det dilemma. Skolestart er nemlig ikke bare lig med glæde og forventning. For mange udsatte familier er det også lig med mange ekstra udgifter. Og det kan være en stor udfordring, hvis man ikke har en eneste krone tilovers i budgettet.
Mødrehjælpen oplever flere familier, der er bekymrede for, hvordan de skal få råd til skoletaske, penalhuse og andet til børnenes skolestart, skriver Avisen.dk i dag.
- Der er selvfølgelig de mest almindelige ting som skoletaske, penalhus, bogbind, madkasse og så videre. Så vil man også gerne have, at ens barn ser ordentlig ud i tøjet, og så er der nogle ting, som vi har valgt fra, som de andre børn har. For eksempel har min søn ingen tablet, og vi har ingen computer derhjemme. For det har vi ikke råd til, forklarer Lone.
Overfald ændrede alt
Det hele blev vendt op og ned for Lone, da hun for fem år siden blev overfaldet på sit arbejde og fik en svær rygskade. Hun måtte stoppe med at arbejde og har siden været på kontanthjælp.
- Før havde jeg et godt arbejde med en fin indtægt og købte en masse ting, men nu - når regningerne er betalt - er der omkring 1.000 kroner om måneden til medicin og mad plus det løse. Resten går til faste udgifter og til at betale gæld, forklarer hun.
En ny skoletaske med penalhus og dunk og madpakke koster nemt 1.000 kroner, forklarer Trine Kragelund til Avisen.dk. Hun er formand for den lille organisation Glæd Børnene, der tidligere har søgt Giro 413 om penge til skolestartspakker.
Skjuler reklamer for sin søn
Lone har ikke det store netværk, som kan hjælpe hende. Hun forsøger at spare, hvor spares kan. Hun springer måltider over og skralder mad, når hun har kræfter til det. Hun er også med i forskellige hjælpegrupper på Facebook.
- Og så er jeg i forsvars-mode på alle måder. Reklamerne bliver gemt væk, så børnene ikke ser dem, så de bliver fristet. Jeg gør, hvad jeg kan for at se, om vi kan arve noget brugt nogle steder, og jeg lover ham, at han nok skal få noget til fødselsdag, selvom jeg ikke ved, om jeg har råd til det der.
Men selvom Lone forsøger at aflede Jonathans opmærksomhed ved at gemme reklamer, er det umuligt at skjule, at han ikke har de samme økonomiske muligheder som de andre elever, oplever hun.
- Han kommer hjem og siger, at de driller ham med, at han er tyk, fordi han spiser usundt og er fattig. Han bliver drillet med, at han ikke har det rigtige legetøj med til legedag. Og når han har fødselsdag, vil de andre ikke med ham hjem og lege.
- Det gør ondt, og jeg bliver meget ked af det, når det rammer ham på den måde. Jeg er flov over for mit barn, at jeg ikke kan gøre det bedre for ham.
Håber på støtte
Nu håber Lone på, at Facebook-gruppen "Næstehjælperne" kan hjælpe med at skaffe en skoletaske før skolestart på mandag. Ellers ved hun ikke, hvad hun skal gøre.
Og så håber hun, at hendes historie kan være med til at få andres øjne op for virkeligheden hos de mennesker, som påstår, at man altid kan få råd til ting til sine børn, og at det bare er et spørgsmål om at prioritere.
- Havde du spurgt mig for fem år siden, så havde jeg også sagt sådan: At selvfølgelig har man råd til det. Men sådan er det bare ikke, når man kun har 1.000 kroner om måneden. Det er egentlig ikke noget, man tænker over, før man står i en situation, hvor man bare ikke har råd, siger hun.
Der er i artiklen brugt opdigtede navne, da "Lone" foretrækker at være anonym af hensyn til sine børn.