Hver fjerde sygeplejerske på Lungemedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital har sagt op i løbet af det seneste år.
Det viser en aktindsigt, som Nordjyske har fået.
Samtidig med opsigelserne fik afdelingen 17. august sidste år et påbud fra Arbejdstilsynet om at rette op på problemer med stort arbejds- og tidspres.
I afgørelsen fra Arbejdstilsynet, som Nordjyske har set, beskriver sygeplejerskerne på afdelingen, at de går grædende på arbejde, og at flere har søvnproblemer og hjertebanken.
Suppleant for sygeplejerskernes fællestillidsrepræsentant på Aalborg Universitetshospital, Lene Petersen kender alt til problemerne.
- Mit indtryk er, at medarbejderne har været i knæ. Ingen tvivl om det. De har haft rigtig mange opsigelser, og det går ud over kompetenceniveauet, siger Lene Petersen til Nordjyske.
- Mit indtryk er også, at de er i gang med at arbejde med arbejdsmiljøet. Det går langsomt den rigtige vej. Men den slags problemer tager tid at løse, tilføjer tillidsrepræsentanten.
Chef: Travl afdeling
Ifølge afgørelsen fra Arbejdstilsynet fortæller sygeplejerskerne på den lungemedicinske afdeling også, at de er udbrændte og udkørte, samt at de er frustrerede over, at de må lade patienter ligge på gangen i fuld belysning til offentlig skue.
De ansatte advarer desuden om, at der er alvorlig risiko for, at patienter dør, hvis medarbejderne ikke når de vigtigste arbejdsopgaver eller ikke behandler dårlige patienter på en faglig kompetent måde.
Klinikchef på Aalborg Universitetshospital Carl-Otto Gøtzsche har flere forklaringer på det stigende antal opsigelser fra Lungemedicinsk Afdeling.
- En del har ønsket at søge kommunale stillinger, der har været slået op i større omfang end normalt. Nogle angiver, at det er en travl afdeling, som alle medicinske afdelinger jo er, siger Carl Otto Gøtzsche til Nordjyske.
- Og hvis nogen begynder at søge væk, danner det en tendens: ”Hvis hun kan søge væk, kan jeg også overveje det”, tilføjer han.
Ifølge klinikchefen kan både patienter og personale på Lungemedicinsk Afdeling glæde sig: Det er begyndt at gå fremad for afdelingen og dermed for arbejdsmiljøet.
De ansatte på afdelingen skal dog ikke forvente flere kolleger i fremtiden, selvom klinikchef Carl-Otto Gøtzsche har forståelse for deres situation.
- Vi kommer ikke udenom, at vi har mange patienter. Vi har jo fuldt hus langt de fleste dage. Derfor har afdelingen været friholdt for besparelser. Vi har tænkt, at det er en travl afdeling med meget syge patienter, som kræver opmærksomhed, og som vi forsøger at gøre rigtig meget for, siger klinikchefen.