Frustrerede politifolk: Politikerne vil styre vores arbejde i deltaljer

Brian Tommy Hansen (tv.), Torben Ryttergaard og Søren Pape Poulsen. (Foto: Foto: Avisen.dk/Claus Bech/Scanpix/arkiv)

Tillidsfolk i politiet mener, at politikere dikterer snuptagsløsninger, som ikke virker optimalt, og som skaber frustrationer blandt betjentene. Justitsminister Søren Pape melder hus forbi: Politikere skal kræve handling, når der er et problem.

Justitsminister Søren Pape (K) og andre toppolitikere blander sig for meget i politiets arbejde. Er der problemer med romaer, vild havnesejlads eller uro i Vollsmose, er politikerne alt for hurtigt på banen med specifikke krav til politiets håndteringer af sagerne. Det mener tillidsfolk fra Københavns Politi.

- Politikerne blander sig og detailstyrer, og vores ledelse slår hælene sammen, siger tillidsrepræsentant ved Københavns Politi, Torben Ryttergaard Nielsen.

Han oplever, at kollegerne i politiet bliver frustrerede over, hvad han betegner som en pålagt zigzag-kurs i politiets arbejde.

- Et er, at man har politiske holdninger, noget andet er, at man kommer med meget bastante meldinger om, hvad der skal ske. Det betyder, at det skib, politiet sejler, kommer på zigzag-kurs, fordi vi flytter ressourcer fra det ene område til det andet. Arbejdet bliver mere ineffektivt, siger Torben Ryttergaard Nielsen.

Kollegaen Brian Tommy Hansen, der også er tillidsrepræsentant ved Københavns Politi, taler om, at politiets arbejde reguleres af, hvad der er 'dagens forside'.

- Når dagens politiske dagsorden popper op, tilsidesætter man til en vis grad den lokale ledelse, og prioriteringerne skal laves om, fordi et bestemt kriminalitetsområde skal tilgodeses. Nogle gange er det i orden, men andre gange giver det meget lidt mening, mener Brian Tommy Hansen og nævner den nylige beslutning om, at der efter en tragisk jetski-ulykke skal flere patruljer på vandet i Københavns Havn.

Set med de to tillidsfolks øjne, er opfølgningen på jetski-ulykken en 'snuptagsløsning'. Det er ikke flere patruljer, men snarere øget registrering af jetski-nummerplader, der vil have en effekt, mener de.

Torben Ryttergaard Nielsen medgiver, at der er sager, der kræver en øjeblikkelig handling. Som nu for eksempel i Odense-bydelen, Vollsmose, hvor Postnord midlertidigt stoppede med at dele post ud på grund af trusler. Men politikernes reaktion er problematisk, mener han. 

- Pape siger, at vi skal have lavet en strategi for arbejdet i Vollsmose. Har han slet ikke tillid til, at der er en strategi i forvejen? Det bliver sagt, fordi han vil profilere sig selv. Politikerne tænker ikke på, at der er mennesker bag, som bliver gennet rundt, siger Torben Ryttergaard Nielsen og tilføjer: 

-  Har politikerne ikke tillid til ledelsen, må de skifte den ud. Men vi hører jo, at de er tilfredse, siger tillidsrepræsentanten.

De to tillidsfolks kritik får dog ikke justitsminister Søren Pape til at tie, når der opstår sager, hvor der efter hans mening er behov for, at politiet ændrer kurs eller opprioriterer indsatsen. 

- Sådan er det at leve i en politisk styret virksomhed. Når man som politiker har et ansvar for et område, så kræver man også nogle ting, og hvis jeg får kendskab til et problem, agerer jeg. Når jeg ser, at noget ikke fungerer i Vollsmose, kræver jeg handling, siger Søren Pape.

Hen tilføjer, at han respekterer tillidsfolkenes holdning og pointerer, at politiledelsen via deres kontrakter har spillerum til at prioritere opgaverne lokalt. Men det betyder ikke, at politikere skal holde sig på afstand eller tage dialogen med politiledelsen om brandvarme sager uden offentlighedens bevågenhed.

- Nej, sådan spiller klaveret ikke i en politisk verden, siger Søren Pape.