På årets sidste dag skal mange se dronningens nytårstale, spise god mad og tælle ned, til uret slår tolv.
Alt dette kan også gøres i selskab med et glas bobler.
Men har du svært ved at vælge, hvad der skal tages ned fra hylden, får du her to champagnekenderes tip.
1) Nytårstalen.
Når du og gæsterne skal nyde et glas champagne til dronningens nytårstale, er det en god idé at drikke en tør champagne, hvis I får saltede appetizers.
Det anbefaler Kira Milan, der er stifter af Champagneuniverset og er certificeret inden for champagnevin.
- Det handler om at finde en champagne, som matcher det salte i maden, siger hun.
For eksempel kan I tage en Blanc de Blancs-champagne - som en 100 procent Chardonnay, som giver en mineralsk smag og er et godt match til det salte i maden, forklarer Kira Milan.
2) Forretten.
Serverer du fisk og skaldyr som aftenens første ret, er det godt at vælge en ekstra tør champagne - også kendt som extra brut.
Sådan lyder det fra Leilani Gangoso Clausen, som ejer Champagne Guru sammen med sin mand, André Clausen.
- I fisk og skaldyr er der mineraler, som gør, at en tør extra brut passer perfekt dertil, siger hun.
Her bør du gå efter en champagne uden tilsat sukker - gerne en 100 procent Chardonnay fra en af de franske Grand Cru-byer - da den bedst vil matche smagen af mineraler i fisk og skaldyr.
3) Hovedretten.
Springer vi til hovedretten, anbefaler Leilani Gangoso Clausen en ren extra brut.
- Der er ikke noget tilsat, som kan manipulere med smagen. Men i stedet får du undertoner af den røde drue, der passer rigtig godt til kød og fjerkræ, siger hun.
Her kan du for eksempel servere en 100 procent Pinot Noir og gerne årgangschampagne, som er kendetegnet ved at stamme fra et enkelt års høst, råder Champagne Guru-ejeren.
Du kan også gå efter at matche madens umamismag, råder Kira Milan fra Champagneuniverset. Umami er en af de fem grundsmage, som du eksempelvis finder i svampe og kød.
Her kan du servere en champagne på druen Pinot Noir eller vælge en Blanc de Noir.
Til skaldyr og hummersuppe kan du også kaste dig ud i en rosé champagne.
- En rosé champagne indeholder oftest en smule rødvin, og dermed får du lidt mere smag og dybde i champagnen, siger Kira Milan.
4) Desserten.
Når I er henne ved desserten, passer en årgangschampagne, godt til et ostebord, råder Kira Milan.
- Hvis der er tale om mad, der er langtidsfermenteret, kan man typisk finde en fin balance med den ældre champagne, som også præsenterer de fermenterede noter, siger hun.
Ifølge Kira Milan er 2008, 2010 og 2012 gode årgangsår. Vil du have en nyere årgang er 2018 også et bud.
Er I ovre i den sødere afdeling, anbefaler Leilani Gangoso Clausen fra Champagne Guru en rosé grand cru, hvor der er tilsat rødvin.
- Rødvinen, der er tilsat i champagnen, giver den nogle dybe noter, som gør champagnen god til for eksempel chokoladekage. For der er en bitterhed, der gør chokoladen mere sød, siger hun.
5) Kransekagen.
Når vi skal tælle ned til, at vi kan hoppe ind i 2024, bør du tage en champagne, der matcher den søde kransekage, siger Kira Milan fra Champagneuniverset.
Hun anbefaler den halvsøde champagnetype demi-sec.
- Kagen vil føles dejlig sød, og champagnen vil opleves som tør, siger hun.
/ritzau fokus/
Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus