Det borgerlige byråd har en drøm.
En drøm om at gøre Næsbyhoved Slotsbanke til et mini-Manhattan.
Her skal odenseanerne kunne tage sig en slentretur ned ad promenaden, nyde en lun café latte på en af fortorvscafeerne langs en ny kanal og lade øjnene hvile på de vuggende husbåde, der ligger fortøjet til kajen.
Men den drøm kan de borgerlige godt glemme. I hvert fald hvis det står til rådmanden for By- og Kulturforvaltningen, Anker Boye (S), der principielt er imod kanalbyen. I sidste uge sendte han et brev til havnebestyrelsen, hvor han skriver, at det ikke kan betale sig at bygge boliger på slotsbanken. Området bugner med fredede fortidsminder, som ingen – heller ikke det borgerlige flertal i byråd – må pille ved. Rådmanden hæfter sig ved Kulturarvsstyrelsens udtalelser om, at kanalbyen vil ødelægge nogle af de fredede fortidsminder ved Næsbyhoved Slotsbanke.
Ifølge styrelsen vil to ud af fire fredede områder komme i direkte berøring, hvis det nye mini-Manhattan bygges efter arkitekten Otto Wagners tegninger. Både Mølledæmningen og Fuglesangsdæmningen vil forsvinde, hvis der anlægges en kanal mellem motorbådshavnen og lystbådehavnen.
»Som planerne ser ud lige nu, bliver det meget svært at realisere kanalbyen. Politikerne har ikke taget endelig stilling til, om de alligevel vil arbejde videre med kanalbyen,« siger Birthe Papsø, der er programchef for havnen i By- og Kulturforvaltningen.
Men så vidt hun ved, er planerne indtil videre lagt i bero.
Over for Fyens Stiftstidende har borgmester Jan Boye (K) imidlertid givet udtryk for, at han vil kæmpe videre for realiseringen af kanalbyen.
»Jeg mener, at den sag fortjener, at alle muligheder undersøges grundigt,« siger han til avisen.
Volde og dæmninger
Arkæolog fra Odense Bys Museer, Jakob Tue Christensen, er overrasket over, at der ikke er taget højde for de fredede områder i arkitektens tegninger.
»Men det er vel sådan, man gør det. Man sender en prøveballon op og ser, om det kan lade sig gøre,« siger han.
Er der overhovedet nogen grund til at bevare nogle gamle jordvolde?
»Selvom det bare er jord, fortæller de jo alligevel en vigtig historie. Så ja, det er da i høj grad vigtigt at bevare. Man mener jo for eksempel, at Fuglesangsdæmningen er grundlagt under Valdemar Atterdag.«
Både Kulturarvsstyrelsen og Danmarks Naturfredningsforening har gjort indsigelser til planen for kanalbyen.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.