Skandalehistorier om dårlige skoleledere og utilfredse lærere, der føler sig overbebyrdet, vil følge i kølvandet, hvis den igangværende skolelærer-konflikt ender ud til fordel for Kommunernes Landsforening (KL).
Det skyldes, at langt fra alle skoleledere har ledelseserfaring ud over det at være skoleleder, lyder det fra professor i offentlig økonomi på Københavns Universitet David Dreyer Lassen.
- Nogle steder vil det fungere fint, andre steder vil det ikke fungere fint. Der er gode og dårlige skoleledere, ligesom der er gode og dårlige ledere i det private, og nogle steder vil vi helt sikkert høre katastrofehistorier, siger David Dreyer Lassen til Newspaq.
Lærer-lockouten kan ende med, at lærerne tvinges til at opgive deres arbejdstidsaftale, og at skolelederne får ret til at bestyre lærerens timefordeling.
Kun tiden vil vise, om skolelederne er klar til at påtage sig dette større ansvar, påpeger professoren.
For at afbøde de værste "katastrofehistorier" foreslår David Dreyer Lassen, at lærere får en whistleblower-ordning, så de anonymt kan melde, hvis en skoleleder ikke varetager sin nyindvundne magt på en ordentlig måde.
- Der skal være en etableret mulighed for at gå uden om ledelsen og sige til kommunen, at den er gal. Her kunne en whistleblower-ordning være løsningen, siger David Dreyer Lassen til Newspaq.
Kernen i konflikten mellem lærerne og KL er spørgsmålet om, hvem der skal have ret til at lede og fordele arbejdet.
- Og så er det ret oplagt at klæde skolelederne bedre på rent ledelsesmæssigt for det virker som en stor ændring i den måde, de skal arbejde på, siger David Dreyer Lassen, der savner flere udmeldinger fra skolelederne om, hvordan de i praksis vil lede og fordele lærernes arbejde.
Advokat Jens Frederik Hansen skriver i en kommentar i Berlingske i dag, at et kompromis på lærerkonflikten kan være at indføre "en uafhængig instans, som kunne tage stilling til, om bestemte individuelle lærere bliver udsat for urimelige arbejdsbyrder."
- Det er bestemt ikke en ideel løsning, og på sigt burde den være mulig at undvære. Men det ville åbne mulighed for, at kommunerne kan genfinde deres ledelsesret og lære at bruge den ansvarligt, skriver han.
Men måske bliver der ikke tale om de store dramatiske ændringer.
I hvert fald giver formand for Skolelederforeningen, Anders Balle, i dag lærerformand Anders Bondo Christensen ret i, at "gu skal de [lederne] ej" lede og fordele lærernes arbejde, som han sagde det for nylig til en fest for 2.000 lockoutede lærere.
- Vi har meget kompetente, professionelle og ikke mindst selvstændige lærere, der sagtens kan finde ud af at vurdere, hvor arbejdskraften er bedst brugt, og deres indsats giver mest mening, siger Anders Balle til Avisen. dk.