Mobning er et voksende problem på mange arbejdspladser i både det offentlige og det private erhvervsliv, hvor de universitetsuddannede medlemmer af Dansk Magisterforenings (DM) er ansat.
Det fortæller Gitte Grønnemose Butler til Politiken. Hun er leder af fagforeningens afdeling for politik og presse.
- Vi oplever et stigende antal medlemmer, der kontakter os, fordi de har det dårligt. Vi er chokerede over, at der er så mange, der bliver mobbet. Det vidner om, at der er rigtige mange arbejdspladser med et dårligt arbejdsmiljø, siger hun til Politiken og tilføjer:
- Desværre er der rigtig mange, der først ringer, når de er så langt ude, at de har brug for psykologhjælp og står over for en længere sygemelding.
Problemerne dokumenteres i en ny spørgeskemaundersøgelse, som DM har lavet blandt sine erhvervsaktive medlemmer.
I undersøgelsen svarer 17 procent, at de har været udsat for mobning på deres arbejdsplads i løbet af de sidste 12 måneder, skriver Politiken. Desuden har 36 procent været vidne til, at andre er blevet mobbet.
- Der er mange, der føler sig pressede. På grund af den økonomiske situation og det svære jobmarked, så er der nogle, der ikke siger op trods et dårligt arbejdsmiljø, hvor de i bedre tider måske ville have skiftet arbejde, siger Gitte Grønnemose Butler fra DM til Politiken.
Hun så gerne, at der blev sat mere spot på problemerne.
- Mobning er lidt tabubelagt. Det er mere accepteret at sige, at du er stresset, end at du har problemer med mobning. Men det er vigtigt at reagere på mobning, siger hun til Politiken.
Det er dog ikke kun højtuddannede, der er udsat for mobning.
En omfattende undersøgelse med 16.200 svar foretaget af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø viser, at mere end hver tiende dansker - 12 procent - har været udsat for mobning inden for det sidste år. Og hele 29 procent har været vidner til mobning.
Konsekvenserne kan være ganske alvorlige, fortæller lektor Annie Høgh fra Institut for psykologi på Københavns Universitet.
- Udsættes du for mobning, kan du få stressreaktioner af både fysisk og psykisk art. Mobning kan lede til depression. Det kan påvirke kroniske sygdomme. Og du kan få mindre energi til dagen og vejen, siger hun til Politiken.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.