Færre og færre danskere bor i deres barndomskommune. Andelen af 35-årige, der bor i den kommune, som de afsluttede grundskolen i, er faldet de seneste år.
Det viser en kortlægning fra Momentum, der er KL's nyhedsbrev.
Momentum har set på alle årgangene født mellem 1971 og 1987 og hvor stor en andel, der som 35-årige bor i den kommune, de boede i som 15-årige.
Mens 43,5 procent af 1971-årgangen boede i samme kommune, er det samme kun gældende for 38,7 procent af 1987-årgangen.
I bunden af listen ligger Brønderslev Kommune.
Kommunen er gået fra, at knap halvdelen af årgangen fra 1971 blev boende eller flyttede tilbage som 35-årige, til at kun en tredjedel gør det i dag. Faldet lyder på 16,3 procentpoint.
Det ærgrer borgmester Mikael Klitgaard (V). Han siger til Ritzau, at den væsentligste årsag er, at de unge søger mod storbyerne for at få en uddannelse.
- Så vænner de sig til livet der, og så kan det være meget svært at få dem tilbage. Derfor vil vi gerne have nogle uddannelsesinstitutioner.
Særligt kniber det i kommunens helt små byer med for eksempel 700 indbyggere.
- Her kan det være svært at låne penge til en bolig, at holde gang i købmanden. Det bliver sådan en negativ og besværlig trend, siger Mikael Klitgaard.
Eva Mærsk, der er ph.d. i sociologi og kulturgeografi ved Syddansk Universitet, peger også på dét at flytte efter uddannelse som det første ryk væk fra, hvor man er vokset op.
- Det næste er, at de bagefter får højtuddannede job, som typisk ligger i og omkring disse byer. De finder måske også en partner med samme uddannelsesniveau, og så er det tit der, de bliver, siger hun til Momentum.
Samtidig siger hun, at der er en offentlig diskurs om, at dem, der bliver i deres barndomskommune, er tabere.
Det stigma kan afholde mange fra at flytte tilbage, fordi de ikke vil være "en af de kedelige, der bliver", lyder det.
Modsat Brønderslev ligge Aalborg i toppen over kommuner, hvor flest enten bliver hængende eller vender tilbage til.
Fra 1971-årgangen var det 55,2 procent. Det tal er steget 3,7 procentpoint til 58,9 procent for 1987-årgangen, viser Momentums kortlægning.
Aalborg Kommunes borgmester, Thomas Kastrup-Larsen (S), mener, at det er en udvikling, som udspringer af investeringer i uddannelse, ungdomsboliger, kulturtilbud og bykvalitet.
- Hvis man har taget sin uddannelse i København, er det nu fedt at flytte tilbage og sige: Vi tager hjem til Aalborg, og det er faktisk ikke et step back. Det er nærmest et step up, siger han til Momentum.
/ritzau/
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.