En gruppe fængselsbetjente viste mandag eftermiddag deres lønsedler frem for offentligheden under sloganet 'Hvor er lønfesten, Sophie?'.
Gimmicken, der også bestod af bannere og slagord, fandt sted foran Vestre Fængsel i København. Fængselsbetjentene mener, at lønnen er for lav, og at der skal flere penge på bordet i overenskomstforhandlingerne, der lige nu finder sted i Forligsinstitutionen.
Fængselsbetjent og tillidsmand Erik Larsen havde gerne set innovationsminister Sophie Løhde (V) ved dagens arrangement, men hun glimrede ved sit fravær. Alligevel fik fængselsbetjentene sendt et signal til omverdenen om, at en grundløn på 25.400 kroner efter syv år som tjenestemand ikke er meget at prale af.
Erik Larsen giver ikke meget for arbejdsgivernes argumenter.
- Vi synes ikke, at de lønstatistikker, politikerne og arbejdsgiverne baserer deres argumenter på, har hold i virkeligheden. Når de siger, at offentligt ansattes løn stiger mere end de privatansattes, passer det ikke. Vores realløn er kun steget 1,3 procent siden 2011, og det er ikke meget, siger Erik Larsen til Avisen.dk.
Barske arbejdsforhold
Fængselsbetjente er blot en af mange faggrupper på det offentlige arbejdsmarked, der i disse uger kæmper for en ny overenskomst. Vel at mærke en aftale, de kan se sig selv i. For de statsansatte fængselsbetjente er lønforhold en helt central knast, der skiller parterne.
Erik Larsen mener ikke, at 25.400 i grundløn efter syv år er imponerende, når man arbejder med hårdkogte kriminelle i landets arresthuse.
Selvfølgelig er der også aften- og weekendtillæg, men grundlønnen burde være højere, påpeger Erik Larsen.
- Den almindelige løn følger ikke med de arbejdsopgaver og det kæmpe arbejdspres, vi dagligt oplever. Vi har i forvejen store rekrutteringsproblemer, og i den sammenhæng er lønnen et helt central punkt i forhold til at komme problemet til livs, siger han.
Fælles lønkamp
Erik Larsen understreger, at lønkampen gælder for alle offentligt ansatte.
- Vores kamp for bedre arbejds- og lønvilkår er en fælles kamp, vi tager sammen med alle offentligt ansatte. Sophie Løhde mener, at de har tilbudt os rimelige lønstigninger, men det mener vi ikke. Det hænger ikke sammen, siger Erik Larsen og fortsætter:
- Jeg tror ikke, man kan pege på en eneste offentligt ansat, der ikke mener, at deres arbejdspres er steget eksplosivt de seneste år. Så at vi ikke skulle være berettiget til en rimelig lønstigning nu, er helt ude i hampen.
Vold og trusler mod fængselsbetjente er et hverdagsproblem i de danske fængsler. Hver dag udsættes næsten to betjente for voldelige trusler eller overfald på jobbet. Det viste tal fra Kriminalforsorgen i november 2017.
Omkring 750.000 ansatte i staten, regionerne og kommunerne skal have ny overenskomst. Forhandlingerne brød sammen i februar, og hvis der ikke er landet aftaler i forligsinstitutionen inden starten af april, bryder en strejke ud. Den vil blive fulgt op af en omfattende lockout fra arbejdsgiverne.
Avisen.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra innovationsminister Sophie Løhde (V).