Fængselsbetjenten Katrine: Jeg er ikke selv skyld i vold og trusler
Fængselsbetjent og arbejdsmiljørepræsentant Katrine Larsen fortæller, at vold og trusler er en alvorlig udfordring i Statsfængslet i Nyborg. Kvinden på billedet er ikke Katrine Larsen. Arkivfoto: Dennis Lehmann/Scanpix
Det er ikke fængselspersonalets humør og handlinger, der afgør, om de bliver truet eller udsat for vold, fastslår fængselsbetjenten Katrine Larsen.

I mange af landets fængsler oplever de ansatte, at trusler og vold er en del af deres hverdag. Statsfængslet i Nyborg er ikke nogen undtagelse. 

- Vold og trusler er en af de største udfordringer, vi har i øjeblikket, siger fængselsbetjent og arbejdsmiljørepræsentant Katrine Larsen til Avisen.dk.

I 11 år har hun været ansat i Statsfængslet i Nyborg, hvor hun i dag ser efter de indsatte, når de er på arbejde.

Som Avisen.dk skriver onsdag, konkluderer et treårigt forskningsprojekt, at vold og trusler kan reduceres, hvis der skabes et godt arbejdsmiljø, hvor de ansatte har et godt forhold til hinanden og til deres ledere.

Forskningsprojektet, som Arbejdsmedicinsk Klinik, Regionshospitalet i Herning og Institut for Psykologi ved Københavns Universitet står bag, er blandt andet foretaget blandt ansatte i hele kriminalforsorgen.

Men et godt arbejdsmiljø er ikke den sikre vej til at undgå de mange konfliktsituationer, der opstår i fængslerne, mener Katrine Larsen.

- En bedre relation til de indsatte vil have stor betydning, men en bedre relation til mine kollegaer og ledere, tror jeg ikke nødvendigvis har en indflydelse. Et godt arbejdsmiljø er dejligt for mig, når jeg går på arbejde og gør mig i godt humør, og påvirker selvfølgelig min arbejdsdag, men jeg har ikke indflydelse på den indsatte, fordi jeg har en god dag, siger hun.

"Personalet skaber ikke konflikterne"

For nyligt viste tal fra Kriminalforsorgen, at den gennemsnitlige fængselsbetjent er sygemeldt 31 dage om året. Og det er tæt forbundet til volds- og trusselsniveauet, mener Fængselsforbundet.

Ansatte, der er presset, kan reagere mere uhensigtsmæssigt ved for eksempel at være mere konfronterende og mindre involverende, forklarer Lars Peter Andersen, der er en af arbejdsmiljøforskerne bag det treårige projekt.

Katrine Larsen anerkender, at hun kan have sværere ved at håndtere konflikter, hvis hun er træt og negativ, og dermed muligvis er mere disponibel for at blive udsat for trusler.

- Men min grundlæggende holdning er, at det er jo ikke mig, der sætter mig i situationen. Det er den indsatte, som udsætter mig for det, så jeg kan ikke helt se koblingen, siger hun.

Ros gør godt i et råt miljø

Men at ansatte i fængslerne nyder godt af at være i et velfungerende arbejdsmiljø, er Katrine Larsen slet ikke i tvivl om.

Hun har tidligere stået bag et initiativ på sin arbejdsplads, hvor fængselspersonalet arbejdede bevidst med at sætte ord på, hvordan kollegerne kunne være der for hinanden.

Der blev talt om, hvordan man hjalp en fortravlet kollega ved at brygge kaffe eller holde døren.  

- Vi er rigtig gode til at påpege alt det, ledelsen gør forkert, eller hvis kolleger ikke gør deres arbejde ordentligt. Men vi glemmer at have fokus på alt det, vi gør for hinanden, som gør, at vi godt gider at gå på arbejde, siger hun.

Lige nu er hun ved at igangsætte et nyt projekt, hvor betjentene skal anerkende hinanden ved at uddele små sedler med komplimenter.

- Vi er vant til en hård jargon. Humoren er grovkornet, så når jeg lige pludselig vender mig om og siger til en kollega, at han har gjort det godt i dag, så kigger han på mig og tænker, hvad mente hun med det? I mit miljø er det lidt uvant for os, at vi roser hinanden, så det skal vi have gjort lidt mere legalt, fastslår hun.

via Listen To News