Er du på vandretur, på stranden eller luger du i haven, og bliver du stukket af et dyr, eller rører du ved noget giftigt, så kan det være betryggende at vide, hvad du skal gøre, hvis det sker.
Derfor har goodhousekeeping.com. samlet de bedste husråd, så du altid kan hjælpe dig selv.
Har du snegle i køkkenhaven? Isabellas.dk guider dig til at slippe af med dem
Stikker bien dig:
Er du så uheldig at blive stukket af en bi, så skal du nænsomt fjerne brodden, hvis den stadig sidder i huden. Gør det med et pincet eller dine negle, som du kan tage fat om den med, og pas på med ikke at skubbe den længere ind.
Rengør derefter såret med vand og sæbe og læg et koldt kompres på, og se så efter i skabene, om du har noget creme, der kan køle eller lette smerten. Har du ikke det, kan du prøve at med en blanding af bagepulver og vand.
Undgå at røre og klø i området, hvor brodden har siddet, for det vil blot gøre hævelsen og kløen værre, og du risikerer også, at der går infektion i såret.
Holder derefter øje med din vejrtrækning, eller dit barns, hvis det er stukket, og er der problemer med at få vejret, så står du muligvis overfor en allergisk reaktion, og du skal straks søge akut læghjælp, da det er meget alvorligt.
Får du mange bistik på en gang eller stik i hals, mund eller næse, så er det også bedst, for din egen sikkerhed, at tage på skadestuen eller søge lægehjælp.
Læs hvad sommerregnen kan gøre ved myggebestanden i Danmark på soendag.dk
Hopper flåten på dig:
Går du tur i skoven eller i højt græs, så skal du altid tjekke, om en flåt eller to har bidt sig fast på dig. Forebyg eventuelt med at tage lange bukser, lange strømper og en lang T-shirt på, men det kan selvfølgelig være ulideligt, hvis der er meget varmt.
Efter turen, så tjek dig selv alle steder, hvor de kan gemme sig og især de særlig varme områder i lysken, under armene og i andre huler på kroppen.
Finder du en, så tager du med en pincet nænsomt fat om den og hiver den op, uden at du ikke kvaser den, eller vrider kroppen rundt.
Når den er oppe, så skal du nænsomt vaske såret og putte noget antiseptisk på, og så holder du godt øje med det.
Udvikler såret sig og bliver større, så skal du søge læge. Det samme skal du gøre, hvis du får åndedrætsbesvær, hovedpine, brystsmerter og andet unormalt.
Fanger brandmanden dig:
Er du ude for at svømme, og ramler du ind i en brandmand, så skynd dig tilbage på land. Her skal du hælde eddike på det ramte sted, for det hjælper med at fjerne tentaklerne, som du nænsomt skraber væk med et kreditkort eller andet fast.
Derefter skyller du stedet med saltvand, og du skal endelig ikke røre ved det med dine hænder eller gnide i det med tøj eller håndklæde, for så risikerer du at sprede giften.
Og i ferskvand vil tentaklerne kunne udvide sig og stikke igen, og er du eller dit barn ramt på kønsorganerne eller i ansigtet, så skal I straks søge læge.
Af Mette Skøtt, NewsDesk, Aller Media
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.