Søren hjælper eks-kriminelle med at finde melodien mellem gryder og pander

Der er styr på hygiejnen og de eks-kriminelle i Carlos Kitschen. Nu gælder det bare Søren Carlos Rasmussens nattesøvn. (Foto: Foto: privat)

’Det er ikke mange arbejdspladser, hvor man kan sige, at man lige skal ud og bruge to minutter på sit hoved’, roser ADHD-diagnostiserede Nicki den socialøkonomiske café, der har sat sig for at resocialisere løsladte eks-kriminelle.

Når caféejer Søren Carlos Rasmussen bliver træt, tror han nogle gange, at han kan slippe lidt nemt om ved en ordre eller anden opgave i cafeen. Men så får han et rap over fingrene af de ansatte: Det er ikke godt nok!

- Ok, fair nok! Det er da kun godt, de er efter mig, og at de er kvalitetsbevidste ud over det sædvanlige. Jeg har jo selv oplært dem, siger den stolte caféejer.

Søren Carlos Rasmussens reaktion er nok ikke typisk for en chef, der bliver irettesat af sine medarbejdere, men der er heller ikke noget almindeligt over hverken hans virksomhed eller de ansatte.

Overtatoverede ansatte

De ansatte er overtatoverede eks-kriminelle, og virksomheden, Carlos Kitschen i Svendborg, er en socialøkonomisk virksomhed i reneste form. Uden offentlige tilskud beskæftiger den løsladte, som Søren Carlos Rasmussen håber at kunne hjælpe til et almindeligt liv uden tilbagefald til kriminalitet.

- Vi havde en fyr, som havde afsonet 11 år, men efter tre måneder her tog han springet og blev mekanikerelev. Og det går fint. Så har vi haft andre hængende i 7-8 måneder, og det går også fint, men der er stadig noget at arbejde med, siger Søren Carlos Rasmussen.

Selvtillid uden selvværd

Han ved, at den dag kommer, hvor en af de ansatte dumper i og kommer galt afsted, men i cafeens første leveår er det endnu ikke sket for nogen af de syv ’drenge’, han har ansat.

- Drengene har masser af selvtillid, som handler om dét, du kan. Men ikke meget selvværd, som handler om måden, du ser dig selv som person i samfundet. Den kriminelle identitet er svær at få af sig. Mange føler, de har et stort stempel i panden, hvor der står: Jeg er kriminel, jeg har siddet inde, fortæller han.

- Derfor er risikoen for tilbagefald der hele tiden. Og selv om vi har været forskånet for det hidtil, er jeg ikke så naiv, at jeg tror, der ikke kommer et tidspunkt, hvor jeg må sige, at der var en opgave, jeg ikke kunne klare, siger Søren Carlos Rasmussen.

Kæmpe boost

Cafeejeren fik for nylig fællesskabsprisen som anerkendelse for sit projekt. Prisen blev etableret i 2014 af blandt andre S-formand Mette Frederiksen og hylder dem, der binder Danmark sammen, men som sjældent får opmærksomhed for deres arbejde og frivillige engagement. Ifølge Søren Carlos Rasmussen var det bedste ved det hele, at det var en af de ansatte, der havde nomineret ham.

- Nu har vi kørt i 10 måneder, og det har ikke været sundt for mig fysisk. Men det giver et kæmpe boost, at folk nu får øjnene op for, hvem vi er, og hvad vi gør, siger han.

Helt fantastiske ting

Det var som lærer i Nyborg Statsfængsel, at den oprindeligt kokke-uddannede caféejer så behovet for at gøre noget for de løsladte, som kom tilbage til fængslet næsten hurtigere, end de var kommet fri. Han kunne se, at mange i fængslet havde et stort potentiale, men ikke vidste, hvordan de skulle gribe et normalt liv an.

Giver man dem nogle muligheder og viser dem tillid, lever de også op til den, er erfaringen fra det, Søren Carlos Rasmussen kalder ’et kæmpe pædagogisk eksperiment’.

- De møder til tiden og yder en kæmpe indsats. Og selv om de aldrig har arbejdet i et køkken før, står de og laver nogle ting, som er helt fantastiske. Det svære og dét, vi arbejder med, er de ikke målbare og personlige ting. At gøre op med kriminalitet, afsoning og ofte alverdens diagnoser, siger Søren Carlos Rasmussen, der selv bærer rundt på en posttraumatisk stress-diagnose efter flere udstationeringer i det tidligere Jugoslavien.

Tanker selvtillid

Nicki Henriksen, 26 år, har diagnosen ADHD, men trives godt i cafeen og tanker selvtillid efter mange år, hvor tingene mest er gået skævt. Ungdomshjem og afbrudte uddannelser har været nogle af hovedtemaerne i han liv.

Det var en sagsbehandler fra kommunen, der mente, at Carlos Kitschen kunne være noget for Nicki, som tidligere har arbejdet i et køkken i Norge. Og det var bestemt noget.

- Det er gode mennesker, Carlos og Michael, køkkenchefen. De er rigtig gode til at tage folk under deres vinger og give dem noget selvtillid. Det får vi også fra kunderne. Jeg kan jo mærke både på mig selv og se det på de andre drenge, at man lige vokser to centimeter og retter ryggen, når nogen kommer og siger, at ’det dér, det smagte fandme godt’.

- Tonen er også god, og jeg tror ikke, det er mange arbejdspladser, hvor man kan sige, at man lige skal ud og bruge to minutter på sit hoved. Det kan man selvfølgelig her, når trykket bliver for stort, fortæller Nicki Henriksen.

Goodwill

Søren Carlos Rasmussen gør det helt klart for kunderne, hvad det er for et sted, han driver: et socialt projekt.

-Det skaber goodwill og gør, at folk accepterer, at der sker fejl engang imellem. Men vi prøver på bedste vis at skabe en forretning og et godt produkt. Så hvis vi laver noget dårligt, får folk det gratis. Sådan er det, slår han fast.

Økonomisk har projektet været en udfordring, som har givet Søren Carlos Rasmussen mange søvnløse nætter. I dag kan han godt se, at det var naivt at tro, at folk fra dag et ville vælte ind ad døren.

- Det tager tid at opbygge et kundegrundlag, ved han nu.

Om igen

Men han er parat til at gøre det hele om igen – endda både i Århus, Odense og København. For behovet er stort for resocialisering af dem, der er gået galt for, og socialisering for dem, der aldrig er blevet socialiseret, mener han.

Det lyder som om, det godt kan ende i voldsomt meget arbejde på et skrøbeligt søvngrundlag, for caféejeren sparer sig ikke i det daglige arbejde.

- Vi har meget bevidst et åbent køkken og fælles ansvar og opgaver. Ingen, heller ikke jeg, kan stå og spille smart. Jeg tager opvasken, rengør toiletter, laver mad og står ved kassen. På den måde kommer alle med i alle processer. For hvis jeg kan gøre det, kan de også, siger han.

Og nej, ’Kitschen’ er ikke stavet forkert. Det spiller selvfølgelig på det engelske ’kitchen’, men kommer af det tyske ’Kitsch’: at samle noget ubrugeligt.

Billede af Lisbeth Hejsel
Krimi

Har du set Lisbeth

og hendes Hyundai?

joan collins
Kendte

87-årig Dollars-stjerne er gået på kur

en mand kigger ind ad vinduet til en Jensens Bøfhus-restaurant
Nyheder

Nul bøffer?: Jensens Bøfhus presses i konflikt

sedler og mønter
Nyheder

Sådan vil du bruge dine
indefrosne feriepenge

Billede af en masse mønter
Nyheder

Flertal presser på:

Frigiv alle feriepengene

letpåklædt kvinde
Krimi

Ulovligt marked for

danske nøgenbilleder:

Det koster 20 kroner

Elon MUsk står foran en Tesla model 3
Nyheder

Tesla-stifter: Stort

prisfald på elbiler

Et billede fra politiets lagre med stjåle designermøbler
Krimi

Hælervarer for

to milliarder:

Er din stol varm?

illustration af covid-19
Corona

Tjek din branche:

Så mange smittes

med corona

billede af et lyn
Nyheder

Lyn slår ned under fodboldkamp:

14 børn kvæstet

Scandinavian Star set fra luften
Nyheder

Scandinavian Star-kaptajn

Hugo Larsen er død

billede af det udsendte materiale
Corona

Usikker antistoftest

sendes til

halv million danskere

strandede hvaler ved Tasmanien
Dyreliv

Australien finder 470 hvaler i rekordstor stranding

To hundefører står med deres hunde i lufthavnen i Helsinki. De to hundefører, som begge er kvinder, har grønne t-shirts på. De står ved nogle officielle skilte, der viser, at hundene tjekker for coronavirus.
Nyheder

Hunde skal snuse sig frem

til coronasmittede i lufthavn

En politibetjent med ryggen til. Han har en sort jakke på med hvide versaler, hvor der står "politi".
Krimi

Betjente viste sig

at være tricktyve

Nærbillede af Donald Trump på en talerstol med et rødt slips og åben mund. Den amerikanske præsident ses i profil.
Corona

Trump: Kina må tage

ansvar for pandamien

Den norske prinsesse Märtha Louises kæreste med solbriller på sammen med Märtha Louise og en blondine
Kongelige

Prinsessen overrasket af

skandale-kæresten

stjernehimmelen med nordlys og grandtræer i baggrunden
Nyheder

Hold øje med

efterårshimmelen

Et stort gråt Herkulesfly holder i en lufthavn. I baggrunden ses flere andre fly i luften.
Krimi

Herculesfly nødlander 

i Aalborg

En sygeplejerske med engangskitel, hårnet, mundbind og gummihansker tilser en oatient på intensivafdelingen.
Corona

Endnu flere smittede men

kontakttallet falder

Pengesedler og mønter
Nyheder

Datoen er klar:

Her kan du få dine

feriepenge

Tommy Kenter og Janne Hiort
Kendte

Tommy Kenter

er blevet gift

Ambulance med udrykning
Krimi

84-årig død i bilulykke

Brand i kæmpe affaldsberg
Nyheder

Brand i Roskilde kan

vare flere måneder

Havørn på himlen
Dyreliv

Fire havørne fundet døde:

Frygter forgiftning

Mugshot af Mark Chapman
Nyheder

Lennons drabsmand undskylder

Britt Bendixen i TV-studiet
Underholdning

Britt Bendixen gør comeback:

Jeg er på toppen

Strandede grindehvaler på Tasmaniens vestkyst
Dyreliv

270 strandede hvaler
kæmper for livet 

Hugo Drax i Moonraker
Kendte

Ikonisk Bond-skurk død

Utydelige skilte i tåge
Nyheder

DMI advarer:

Farligt vejr

Satellitbillede af atomanlæg i Nordkorea
Nyheder

Nordkoreas atomprogram

vækker bekymring 

retten i Sønderborg set udefra
Krimi

39-årig delte sine

overgreb på 5-årig

på nettet

Kø til coronatest foran CASA Arena i Horsens
Corona

Kæmpe kø: Flere må

gå hjem uden test

Død elefant set fra luften
Dyreliv

Mystisk massedød

blandt elefanter

er opklaret 

Det skotske ægtepar Colin og Christine Weir skåler i champagne efter at have vundet 1,3 milliarder i lotto i 2011.
Helt vildt

Vandt i Lotto:

Fyrede 325 millioner

af på otte år 

Portrætfoto af dronning Margrethe
Kongelige

Kongehuset afslører

nyt portræt af dronningen

"Hold afstand"-skilt på gaden i dansk by
Corona

Corona-detektiver

skal bryde smittekæder

En kvinde med små røde trusser ligger ovenpå en mand
Sex og samliv

Her er danskernes

foretrukne sexstillinger

Person med handsker håndterer en coronatest
Corona

418 nye smittede

- antallet af indlagte

stiger 

En grøn avokado holdes imellem hænderne
Nyheder

Du gror eksotiske planter forgæves

I forgrunden ser man politiets fotovogn med måleudstyr i baggrunden kommer en bil susende.
Krimi

Fartfjols: Kørte i fotofælde

fire gange - med vilje

Et askebæger med to skoder i fotograferet tæt på
Nyheder

Salg af smuglersmøger

eksploderet

Fire brune malkekøer græsser i et grønt område med træer i baggrunden.
Dyreliv

Vil bekæmpe

ko-bøvser

med virus

Modellen Cecilie Haugaard med langt mørkt hår og en sort blondekjole ved siden af sin mand musikeren Christopher der er klædt i smoking. Hun smiler og kigger direkte ind i kameraet.
Kendte

Venter første barn sammen

nærbillede af eks-politikeren Pia Allerslev med halstørklæde og vind i håret.
Corona

Pia Allerslev smittet: 

Undrer sig over forløb

Inger Støjberg fotograferet på Christiansborg på billedet taler hun med alvorlig mine.
Nyheder

Inger Støjberg: Sexismesnak

er ved at gå over gevind

Anita Lindblom
Kendte

Svensk Sånt er livet-sangerinde er død - 82 år

En hammer der er hugget ned i noget glas, som splintre omkring hovedet på hammeren.
Krimi

Kvinde slået flere gange

i hovedet med hammer 

Folk med paraplyer og vintertøj går med ryggen til ned af en gade.
Nyheder

Øv! Regn og vind

kvæler sensommersolen

En hospitalsstue, hvor to læger eller sygesplejersker står ved en hospitalsseng med engangskitler, hårnet, handsker og masker på.
Corona

Flere alvorligt syge

patienter overlever

Ulrik Wilbek og Susanne Munk
Kendte

Ulrik Wilbek om

sin rædselsuge:

Min kone blev lagt i koma

Fartkamera i bil
Krimi

Pas på farten:

Politiet øger indsatsen

i den kommende uge

Børn bag pigtråd
Nyheder

Græsk opsang:

Danmark bør tage

imod migranter

Danske Banks hovedsæde i København
Nyheder

Narkohandler og

våbensmugler

brugte Danske Bank

Nicki Bille forlader byretten i København
Nyheder

Nicki Bille fængslet

Skilt på hegn om coronaregler
Nyheder

Er din kommune på listen?

Bekymrende smittetal

i 63 kommuner

Politibil i nærbillede
Krimi

Voldtægt på

kollegieværelse:

Ung mand sigtet

Færge ved ø
Nyheder

Færge med 280 ombord

gået på grund ved Åland

Billede af en mosegris under jorden
Dyreliv

Her er haveejernes

SKRÆK

Mand ved pool bliver vækket af bjørn
Nyheder

Vild video:

Faldt i søvn ved poolen

– vækket af bjørn

Redningskøretøjer i mørke
Krimi

15-årig dræbt i

knallertulykke 

Indgang til Københavns Byret
Nyheder

Turist amok med

saks i København

En Arla-tankvogn er kørt ind i en bil.
Krimi

Voldsom ulykke

Lastbil og personbil

i frontalt sammenstød

En skyskraber med et slags hul i toppen
Helt vildt

Kæmpe skyskraber

ligner en fakkel

En kvinde med tørklæde opererer på et hospital
Film og TV

Dansk film

modtager Emmy-pris

Det danske Challengerfly parkeret i en hangar
Nyheder

Rusland raser:

Dansk fly ind i russisk zone

Portrætbillede af Brad Pitt
Kendte

Afsløring:

Sådan blev Brad Pitt

optaget i Scientology

Flag på halvt ved Det Hvide Hus
Nyheder

Brev med giftstof

sendt til Det Hvide Hus

Chuck Feeney portræt
Helt vildt

Milliardær bankerot:

Har foræret 50

milliarder væk

Mette Frederiksen i profil på mørk baggrund
Nyheder

Mette F. kaprer populær

Instagram-konto

Skilt i Jomfru Ane Gade
Corona

SF og DF efterlyser

klarere coronaregler

Kristian Thulesen Dahl portræt med mørkt slips.
Nyheder

Thulesen erkender:

Min rolle har været

til diskussion

Politibiler bag afspærring
Krimi

Blodig havefest i USA:

To døde og 14 sårede

Skilt til østre landsret
Nyheder

Cirkusartist brækkede

nakken:

Kæmper for erstatning

Mand med fingre i guillotine
Nyheder

Vild straf til teenagere:

Fire fingre skal amputeres

Det amerikanske flag med skovbrandene i Califorinien i bagggrunden
Nyheder

Røg fra skovbrande

på USA's vestkyst

kan ses i New York

Portrærbillede af Stine Bramsen
Kendte

Stine Bramsen:

Jeg har mistet

halvandet års løn

Sygepeljeske tester en mand med åben mund
Corona

Ny rekord:

589 er smittet

med covid-19 det seneste døgn

En lille prik viser en mand på vej op ad facaden på en skyskraber
Helt vildt

Kig ikke ned

Klatrer uden line

op ad skyskraber

Billede af Ruth Bader Ginsburg
Nyheder

Højesteretsdommer

er død af kræft:

Det betyder det