Fra kriminel til lærling: Prisbelønnet caféejer banede vejen
- Da jeg startede hos Carlos, fik jeg en kærlighed for det at lave mad. Jeg kunne godt lide det før, men jeg vidste ikke, at det kunne blive en karrierevej for mig, siger Alban Zeneli til Avisen.dk. Foto: Privat/Carlos Kitcshen
Den tidligere kriminelle Alban Zeneli har nu som den første fået en læreplads efter at have arbejdet i den socialøkonomiske virksomhed Carlos Kitschen.

Mørke skyer og den kolde januar-vind kan ikke lægge en dæmper på Alban Zenelis humør.

Den 20-årige kokkeelev fra Svendborg er kommet gennem nåleøjet og har fået en læreplads på Nyborg Destilleri.

- Jeg har det super godt! Det er ikke nemt at få en læreplads, så jeg er virkelig stolt af mig selv. Min familie og venner er glade, og det er så fint lige nu, siger Alban Zeneli til Avisen.dk.

Inden han gennemførte sit grundforløb og fik pladsen, kunne man finde Alban Zeneli nede på Carlos Kitschen i Svendborg.

Stedet fungerer som en café og socialøkonomisk virksomhed, hvor man støtter tidligere kriminelle og indsatte med at komme på ret spor i livet.

Næsten alle ansatte på Carlos Kitschen har været i problemer, inden de begyndte at arbejde for Søren Carlos Rasmussen, der driver caféen.

Alban Zeneli er den første, der er kommet videre til et job eller en læreplads efter at have været på caféen.

- Vi prøver at hjælpe de her unge mænd godt på vej, og rigtig mange har fundet deres egen sti. Enten gennem uddannelse eller job. I Albans tilfælde er jeg virkelig stolt. Han har gjort det så godt og rykket sig fagligt, såvel som personligt, siger Søren Carlos Rasmussen, der blandt andet fået Fællesskabsprisen og Tine Bryld Prisen for sit arbejde med at hjælpe de tidligere dømte. 

Lærte en masse

Alban Zeneli ønsker ikke at gå i detaljer med, hvad han var ude i, inden han mødte Søren Carlos Rasmussen, men beskriver det selv som småkriminalitet.

- Jeg gjorde ikke nogen ondt, men passede blot mig selv, hvis man kan sige det sådan. Loven har bare andre regler for, hvordan man passer sig selv, fandt jeg ud af, fortæller Alban Zeneli.

Den tid føles nu meget langt væk, og Alban Zeneli er taknemmelig for alt det, som han har lært i det halve år, hvor han stod bag gryderne på Carlos Kitschen.

Her blev han kyndig med en kokkekniv og lærte at sætte smage sammen ved at eksperimentere. Der skete dog også noget med Alban Zeneli som person. Han blev mere rolig og lærte at strukturere sin hverdag, så han var klar til at møde på arbejde.

- Da jeg startede hos Carlos, fik jeg en kærlighed for det at lave mad. Jeg kunne godt lide det før, men jeg vidste ikke, at det kunne blive en karrierevej for mig. Han har været med til at hjælpe mig et nyt sted hen, siger han.

Drømmer om sit eget 

Alban Zeneli glæder sig til at begynde på sin nye arbejdsplads i Nyborg, men han tillader sig også at se fremad.  

Han vil gerne bruge sin kokkeuddannelse til enten at arbejde på en restaurant eller åbne sit eget sted.

Den store drøm er at åbne flere restauranter, som han kan bestyre.   

- Mine forældre kommer fra Kosovo-Albanien, og jeg vil rigtig gerne blande retter fra deres hjemland med dansk mad. Der er nogle fantastiske retter, som jeg gerne vil introducere andre for, siger Alban Zeneli.

Hans gamle mentor er ikke i tvivl om, at Alban Zeneli kan drive det langt, hvis han fortsat arbejder hårdt. 

- Med den nysgerrighed og motivation, som Alban besidder, så skal han nok gøre det godt. Det er jeg slet ikke i tvivl om, siger Søren Carlos Rasmussen.