Elevformand skriver tale for Morten Østergaard

Formanden for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Jens Philip Yazdani, får indirekte taletid i Folketinget torsdag. Han har nemlig skrevet en del af Morten Østergaards tale, oplyser De Radikale. (Foto: Foto: Mikkel Berg Pedersen/arkiv/Scanpix)

De Radikales leder kommer både til at kritisere den nuværende regering og sig selv som uddannelsesminister.

De unge skal leve med konsekvenserne af de beslutninger, som Folketinget træffer. Derfor skal de have en stemme i debatten.

Med den begrundelse har De Radikale ladet formanden for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Jens Philip Yazdani, skrive en del af den tale, som politisk leder Morten Østergaard skal holde torsdag under Folketingets åbningsdebat.

Talen vil rumme en del kritik af regeringens planlagte besparelser på uddannelsesområdet, fortæller Morten Østergaard.

- Men der er altså også et klart ønske om et opgør med den uddannelseskultur, vi har, hvor det handler om at komme hurtigst muligt igennem og komme hurtigst muligt i gang, siger han.

- Det må jeg erkende, at det er også en politik, jeg har været med til at forme i den tid, jeg var uddannelsesminister. Derfor er der noget at tænke på for alle, også for mig selv.

- Jeg tager det her initiativ så alvorligt, at jeg selvfølgelig også vil lytte til den del af kritikken, der er rettet mod de beslutninger, jeg var med til at forme, da jeg sad i regering, lover Morten Østergaard.

Det er blandt andet den britiske afstemning om landets EU-medlemskab, der får De Radikale til at agere talerør for de unge.

- De unge ønskede med massivt flertal at blive i EU. Men alligevel skal de leve med konsekvenserne af et brexit, som de ældre generationer valgte hen over hovedet på dem, siger Morten Østergaard.

Folketingets åbningsdebat begynder klokken 10 torsdag formiddag. Den har det med at trække ud til sent på aftenen.

Emnet for åbningsdebatten er temmelig bredt. Den tager udgangspunkt i den tale, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) holdt tirsdag ved Folketingets åbning.

Her skal statsministeren ifølge grundloven give en redegørelse for rigets almindelige stilling og de af regeringen påtænkte foranstaltninger.
/ritzau/