Administration 

Eksperter: Løkkes Danmark hænger ikke sammen

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i alvorsfulde tanker unde Folketingets åbning.  (Foto: Thomas Lekfeldt, Scanpix)

Da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tirsdag åbnede Folketinget, fremhævede han igen og igen, at han ønsker et Danmark, der hænger sammen. Men regeringens politik lægger op til splittelse, lyder det fra flere eksperter.

Da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tirsdag åbnede Folketinget, fremhævede han igen og igen, at han ønsker et Danmark, der hænger sammen.

Men det står i kontrast til den politik, der bliver ført, lyder det fra flere eksperter, som Avisen.dk har talt med.

Overspændt

Professor Henning Jørgensen, arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, mener, at der er et kæmpe gab mellem retorik og virkelighed i statsministerens åbningstale.

- Lars Løkke bruger flotte ord og overspændte vurderinger. Men min vurdering er, at hans Danmark ikke hænger sammen, men tværtimod bliver mere splittet, siger Henning Jørgensen.

Som eksempel fremhæver han, at regeringen lægger op til at skære i kontanthjælpen og udbrede den lave integrationsydelse til at omfatte endnu flere flygtninge på dansk jord.

Graver grøfter

Han noterer også, at statsministeren graver grøfter mellem det offentlige og private Danmark ved at lovprise private virksomheder og deres foretagsomhed, mens han ikke fremhæver vigtigheden af den offentlige sektor.

- Løkkes politikker bidrager til opdelinger af det danske samfund og øger uligheden, fastslår Henning Jørgensen.

60.000 arbejdspladser til flygtninge

Også når det kommer til integration, er der mere splittelse end samling i den politik, der er på brættet, lyder det fra Torben Møller Hansen, direktør i Foreningen Nydansker, der arbejder for at bane vejen for nydanskere på arbejdsmarkedet.

Lars Løkke slog i sin tale fast, at integrationen hidtil er slået fejl, og bebudede et nyt integrationsprogram, der skal få flygtninge, som har fået asyl, ud på en virksomhed så hurtigt som muligt og lære dansk.

Men det er noget lettere sagt end gjort, mener Torben Møller Hansen.

Integrationsprogrammet betyder, at der skal findes 60.000 arbejdspladser til flygtningene over de næste tre år, og alene tanken giver Torben Møller Hansen sved på panden. Fordi Danmark netop ikke er samlet i holdningen til indvandrere og flygtninge, men tværtimod mere splittede end nogensinde før.

Markant skred

- Der er sket et markant skred både i den folkelige debat, på Facebook og i blogs på diverse landsdækkende aviser. Og når det er på sort og hvidt, kræver det virkelig noget at samle en medarbejdergruppe, som må antages at være lige så splittet som den øvrige befolkning, om en sådan opgave, påpeger han.

Torben Møller Hansen respekterer ytringsfriheden og anerkender, at der en debat om muslimer. Men når den finder sted uden nogen form for filter, kommer den til at udgøre en barriere i forhold til de politiske initiativer, statsministeren nu lægger op til for at binde Danmark sammen, mener han.

Hadefulde indlæg

- Jeg vil ikke bruge ordet ’hadefulde’ og dét, der er værre, men når vi hver dag ser indlæg i avisen om, at muslimer for eksempel voldtager kvinder og er en katastrofe for Europa, så er det svært at sige om de samme mennesker, at vi skal tage dem ind, se på deres kompetencer, gøre dem til medborgere og leve i et trygt samfund sammen med dem, siger Torben Møller Hansen.

Ifølge Foreningen Nydanskers direktør kræver det to ting at få flygtningene ud på det danske arbejdsmarked. For det første skal man se på de kompetencer, de har med, og få dem matchet med de behov, arbejdsmarkedet har. For det andet skal erhvervslivet påtage sig et ansvar og tage imod dem. Det sidste er det sværeste.

- Der er ingen tvivl om, at de ledere, jeg taler med, tænker over det to gange, inden de siger ja. Og det er ikke fordi, de ikke kan håndtere det med kompetencerne. Bekymringen går på, hvad kollegerne og deres kunder siger, fortæller Torben Møller Hansen.

Løkke bryder med forskningstradition

Velfærdsforsker på Syddansk Universitet, professor Klaus Petersen, hæfter sig mest ved, at statsministeren forsøger at skabe en krisebevidsthed, der skal legitimere besparelser på en lang række punkter.

Regeringen kaster nemlig penge efter sundhed, politi og boligjobordning, som så skal betales af ulandsbistand, forskning og uddannelse, anfører professoren.

- Lars Løkke bryder med traditionen om, at Danmark skal klare sig ved at være klogere og foran de andre lande. I mange år har det næsten været en uantastet sandhed i dansk politik, at vi skulle investere i uddannelse og forskning for at kunne klare os i globaliseringen, siger Klaus Petersen.

- Tidligere har Lars Løkke også talt om, at vi skulle have et universitet blandt de allerbedste i verden, men det er nedtonet nu. Paradigmet om at vores konkurrencekraft er tæt forbundet med omfanget af forskning og uddannelse fylder ikke så meget mere, fremhæver professoren.

Var ikke på den store ideologiske klinge

Men Klaus Petersen mener ikke, at  Lars Løkke holdt en stærk ideologisk åbningstale.

- Det er ikke en tale, der er oppe på den store ideologiske klinge. Den er meget realistisk og røber, at Løkke står i spidsen for en parlamentarisk svag regering, der skal ud og finde sit flertal for forskellige love og reformer. En skarp ideologisk kurs gør det sværere for Løkke at finde sine flertal, noterer han.

Henning Jørgensen mener til gengæld, at Lars Løkke Rasmussen var ideologisk.

- Åbningstalen afslører, at regeringen er af den opfattelse, at alt hvad der er godt for en privat virksomhed, også er godt for Danmark. Det er utroligt, at en statsminister på den måde går ud og siger, at det er de private virksomheder, der skal redde Danmark, siger Henning Jørgensen.

Neoliberal tankegang

Professoren mener, at Lars Løkke Rasmussen slår en kile ned mellem det private og det offentlige Danmark. Også fordi han forsømmer at sige, at det private erhvervsliv, der slipper for afgifter og planlov, er dybt afhængig af en velfungerende offentlig sektor.

- Så slår han fast, at kontanthjælpsmodtagere og flygtninge skal hurtigst muligt ud og arbejde og væk fra offentlig forsørgelse. Det skal ske ved at skære i ydelserne. Det er udtryk for en neoliberal tankegang om, at bare man sænker ydelserne og gør folk sultne, skal de nok finde et arbejde. Det holder heller ikke i virkeligheden, siger Henning Jørgensen.

Bortset fra nogle ganske få ord om trepartsforhandlinger og dagpengereform mener han, at arbejdsmarkedet glimrer ved sit fravær i statsministerens åbningstale.

Stedmoderlig behandling

- Lars Løkke siger ikke et eneste ord om social dumping. Og ikke et ord om arbejdsmiljø. De mange problemer på det danske arbejdsmarked får en stedmoderlig behandling, konstaterer han.

Dernæst mener han, at regeringen bidrager til øget opdeling på det danske arbejdsmarked og dermed også i det danske samfund ved at svinge sparekniven på erhvervsuddannelserne.

-  Det gør det mindre attraktivt for unge at søge ind på erhvervsskolerne, og dermed skaber Løkke lige nu baggrunden for store flaskehalsproblemer og dermed mindre vækst og velfærd i fremtiden, siger Henning Jørgensen.

Fagbosser skal råbe op

Ifølge ham bør fagbevægelsen tage tyren ved hornene og tale dunder til Lars Løkke Rasmussen.

- Fagbevægelsen skal råbe op om de store reelle problemer på arbejdsmarkedet, så regeringen forstår, at det er alvor. Hvis Løkke vil have et Danmark, der hænger sammen, skal han også se på arbejdsmarkedspolitikken og gøre noget ved social dumping og opkvalificering, mener Henning Jørgensen.

kvinde med mundbind viser lottokupon
Helt vildt

Lotto-vanvid:

Vinder 6 milliarder

kroner 

venstres Michael Aastrup Jensen smiler
Nyheder

Kritik af V-ordfører:

Rejste til Dubai

med kæresten

strand med palmer under blå himmel
Rejser

Danskere bestiller rejser

- risikerer at miste både

ferie og penge

soldater ligger på jorden i p-kælder
Nyheder

Biden undskylder:

Soldater måtte

sove i P-kælder

Karsten Ree portræt
Corona

Karsten Ree siger nej til vaccine

Hotel Burj Al Arab i Dubai
Nyheder

Trods negativ test:

33 danskere smittet i Dubai

chefforsker Patrick Vallance
Nyheder

Boris Johnson: Britisk mutation kan være mere dødelig

Kurt Thyboe med Karina Frimodt i baggrunden
Kendte

Kurt Thyboe i dyb sorg:

Min kvinde er død

Smilende kronprins ved skrivebord
Nyheder

Kronprinsen til møde om krænkelser

Ampul med vaccine
Corona

Flere vacciner forsinkes

Bil på hovedet på mark
Krimi

Alvorlig motorvejsulykke:

Bil endte på mark

stadion i Qatar
Sport

DBU afviser Qatar-boykot

sort mus på et bord
Helt vildt

Sensation:

Forskere får lamme

mus til at gå igen

Pernille Rosenkrantz-Theil på pressemøde
Nyheder

Vil aflyse alle eksamener i folkeskolen

hjemmetest-kit til coronatest
Corona

Hjemmetest kan

blive det nye våben

i corona-kampen

elg kigger ind i bil hvor der sidder en bekymret hund
Dyreliv

Her er årets

vildeste billeder

Nyheder

Strandede danskere

må selv finde hjem

kanyle og vaccineglas
Corona

9 ud af 10 danskere

siger ja til vaccine

Johannes Langkilde og Katrine Muff sidder foran en piano
Film og TV

Værtens hemmelighed:

Overvejede karriere

i musikken 

Arnold Schwarzenegger sidder i bil med sort mundbind og plaster på skulderen
Kendte

Arnold Schwarzenegger

har fået sprøjten

redningsarbejdere ved mine i kina
Krimi

Kamp mod uret:

Minearbejdere fanget

under jorden 

græsk strand set fra oven
Corona

Tiden er ikke moden:

Afviser vaccinepas

Daniel Craig med solbriller går på gade i rollen som James Bond
Film og TV

James Bond udskudt

igen igen igen

fly på landingsbanen i lufthavnen i Dubai
Rejser

Stopper alle fly

fra Dubai

Helle Thorning-Schmidt med korslagte arme.
Nyheder

Helle Thorning skal undersøge Trump

Nick Hækkerup på pressemøde
Nyheder

Nederlag til regeringen

To dinosaurer
Dyreliv

For første gang:

Dansk forsker finder

numsehul fra dinosaur

Annette Heick og Jesper Vollmer til reception
Kendte

Annette Heicks mand:

Så tæt var jeg på at dø

Natasja Crone i nedringet sort gallakjole sammen med Rasmus Tantholdt til en premiere.
Kendte

Turbulent forhold

Anders Steen Brandt
Film og TV

DR stjæler vejrvært fra TV2

Brændende bygning
Nyheder

Mindst 15 omkommet i brand på plejehjem

Mand suger på e-cigaret
Nyheder

Ny rapport:

Passiv rygning fra

e-cigaretter skader

Nyborg Slot set fra parken
Nyheder

Aflyser stor jubilæumsfest:

Byen er ældre end troet

københavns byret set udefra
Krimi

Mystisk sag: Kvinde

overså sin mands lig

Glade mennesker på festival
Nyheder

Kæmpe festival aflyst

Matte Frederiksen på Amalienborg under sidste ministerrokade.
Nyheder

Mette afslører

ministerrokade

Lars Mikkelsen i kostume fra Badehotellet. Her taler han i telefon.
Underholdning

Det bli'r i familien:

Lars Mikkelsen får rolle

i "Badehotellet" med

sin kone og søn

Krimi

Kevin Magnussen

vinder millionopgør

mod tidligere manager

Billede fra nyhavn i København.
Nyheder

Ulækker rekord:

Så KLAM er København

Amanda Gorman på talerstolen under indsættelsen af Joe Biden.
Nyheder

Stjerne for en aften:

Alle elsker ung digter

En saftig bøf bliver skåret ud.
Mad og drikke

Disse danskere

dropper kødet

En ung kvinde ligger på en seng på maven med åbne øjne.
Sundhed

Sover du dårligt?

Her er søvnekspertens

10 bedste råd

en person står på langrendsski ved en skov. Der ligger godt med sne overalt.
Nyheder

Skiferien hænger i

en tynd tråd:

Her er alternativerne

Joe Binden i det ovale kontor med mundbind på
Nyheder

Bidens første arbejdsdag:

Rydder op efter Trump

billede af robert hansen
Kendte

Robert Hansen

er single igen

billede af Robbie Willams
Kendte

Robbie Williams er

"ret syg" af covid-19

ældre borger bliver vaccineret
Nyheder

Borgere over 85 år må vente lidt på første vaccinestik

billede af Mai Manniche
Kendte

Mai Manniche provokerer:

- Nu booker jeg ferie til Dubai

Nyheder

Joe Biden er taget i ed som USA's præsident

voksen person bliver vaccineret
Corona

Trods færre doser: Voksne ventes færdigvaccineret 27. juni

Sesilie Munk Stenderup, Kenneth Hansen og Louise Fredbo-Nielsen
Film og TV

Ny ekspert i Luksusfælden:

Kender alt til følelsen

Natasja Crone til premiere med sine to sønner, Noah og Samuel.
Kendte

Natasja Crones søn solgt

Trump vinker
Nyheder

Trump har forladt Det Hvide Hus for sidste gang

Læge tager mundskrab fra mand
Nyheder

Nu er der mest smitte blandt folk i 50'erne

Thomas Gravesen nærbillede.
Kendte

Fodboldikon sælger vild penthouselejlighed

Joe Exotic med en tiger
Nyheder

Trump viste ingen nåde:

Joe Exotic må blive i fængslet

Jack Ma på konference
Nyheder

Milliardær forsvandt

i månedsvis:

Nu er han dukket op

billede af en række smykker
Krimi

Er det dine smykker og ure?

Nyheder

100.000 færre doser vaccine til Danmark

Donald Trump på vej ind i Air Force One
Nyheder

 Trump kan starte nyt parti

En samling huse ved vandet
Nyheder

Så mange milliarder

købte danskerne bolig

for i 2020

soldater sidder foran kongressen i washington
Nyheder

12 soldater fjernet

fra Bidens indsættelse 

mand med mundbind jubler
Helt vildt

Pilot udskrevet 
efter 243 dages
corona-behandling

nicklas bendtner med solbriller og kæresten philine i baggrunden
Corona

Opsang fra

Mette Frederiksen

til ferieglade stjerner 

tiger og skægget mand i hawaiiskjorte
Kendte

Limousinen holder klar

ved fængslet: Vil Trump

benåde Tiger King? 

Krimi

Person påkørt

af tog ved Odense

Masser af forulykkede biler på en motorvej
Krimi

Kæmpe sammenstød:

130 biler involveret

sommerhus set fra oven
Livsstil

Leder du efter sommerhus?

Her er de billigste

i de dyreste områder

Mette Frederiksen taler
Nyheder

Mette F.: Restriktioner

kan forlænges 

trine dyrholm ser tænksom ud
Film og TV

Nu løftes sløret:

Trine Dyrholm som

Margrethe den første

Nyheder

Kontakttallet falder til 0,6

- men B117 skaber usikkerhed

En baby i en badering
Livsstil

Her er de mest populære

NAVNE

Tre kister på rad og række
Corona

Dyster tid forude:

Snart har USA 500.000 døde

En kvinde dufter til en blomsterranke
Corona

Forsker:

Gå straks i isolation ved mistet lugtesans

Billede af blond kvinde med briller
Nyheder

Stephanie Lose er

Venstres nye næstformand

En person går på et gulvtæppe med jobcenter-logo
Nyheder

Coronakrisen giver

ny rekord

En pensionist får stukket en pind op i næsen
Corona

Resultaterne af det seneste

døgns lyntest

Helena Christensen med lange ben og stilletter
Kendte

Helena Christensen:

Mere sexet end nogensinde

En snehule indeni
Helt vildt

17-årig for vild i sneen:

Overlevede i hjemmelavet snehule

Et ældre par med kufferter kigger ud over en strand
Livsstil

Ny undersøgelse:

Pensionen er til os

og ikke til vores børn