Hvis du skal have bonet stuegulvet og har brug for en håndværker, så er det ifølge Lars Løkke Rasmussen (V) en god ide at gemme kvitteringen.
BoligJobordningen - også kendt som håndværkerfradraget - skal nemlig genindføres med tilbagevirkende kraft, hvis Venstre kommer til magten efter folketingsvalget.
Ifølge Venstre har ordningen skabt 5.000 ekstra arbejdspladser og mindsket sort arbejde. Men det findes der ikke dokumentation for, fortæller flere eksperter til DR's Detektor.
Blandt andre adjunkt i økonomi på Københavns Universitet Nikolaj Harmon, som påpeger, at ordningen blot flytter job fra en sektor til en anden.
- BoligJobordningen flytter arbejdspladser fra andre sektorer til byggeriet, fordi den gør det mere attraktivt at bruge penge på håndværksarbejde. Så bruger man færre penge på andre ting - som for eksempel at gå ud og spise. Og vi kan kun bruge pengene én gang, så derfor mister vi arbejdspladser i andre sektorer, siger han.
Venstre har deres tal fra Dansk Byggeri, som ikke tager højde for, at der flyttes job fra andre sektorer, hvis man bruger flere penge på håndværksarbejde.
Det gør Finansministeriet til gengæld i deres udregning. Og her kommer man frem til, at ordningen kun skaber 1.000-1.500 jobs om året.
- Den helt centrale forskel på de to udregninger er, at Dansk Byggeri har kigget på, hvor mange job der skabes inden for byggeriet. Finansministeriet har derimod fokus på, hvor mange job, der samlet set skabes og giver merværdi for samfundsøkonomien, siger Nikolaj Harmon.
Detektor har spurgt Venstres næstformand, Kristian Jensen, hvorfor de benytter sig af udregninger fra brancheorganisationen Dansk Byggeri i stedet for Finansministeriet.
- Vi har i Venstre ikke selv ressourcer til at regne på de tal. Når vi har brugt tallet 5.000, har vi også sagt, at det er tal fra Dansk Byggeri. Jeg refererer til en beregning, men det betyder ikke, at jeg skal stå inde for den, siger Kristian Jensen og tilføjer, at antallet af arbejdspladser ikke er Venstres eneste argument for at få håndværkerfradraget genindført.
- Vi mener, at det er en ordning, som er med til at skabe frirum for boligejere og familier. Og vi mener, at ordningen er med til at flytte sort arbejde over til hvidt arbejde, siger han til Detektor.
De 5.000 ekstra arbejdspladser er ikke den eneste påstand, der mangler dokumentation. Der er heller ikke dokumentation for, at ordningen har vasket sort arbejde hvidt, vurderer de eksperter, som Detektor har talt med.
Venstre har igen deres tal fra Dansk Byggeri, som har fået lavet en spørgeundersøgelse om danskernes brug af sort arbejde. Men den undersøgelse kan ikke dokumentere, at ordningen har haft indflydelse på sort arbejde. Det forklarer postdoc i Økonomi på Københavns Universitet Kenneth Lykke Sørensen til Detektor:
- Undersøgelsen er ikke stærk nok til at konkludere, at der er foregået en veksel mellem sort arbejde og hvidt arbejde. Det, undersøgelsen siger noget om, er omfanget af sort arbejde i 2013 og omfanget af hvidt arbejde i 2013.
Rockwool Fonden har lavet en undersøgelse af sort arbejde, hvor de systematisk har interviewet håndværkere gennem en årrække.
Undersøgelsen viser, at der er sket et generelt fald i omfanget af sort arbejde i perioden 2009-2012 på tværs af brancher - altså ikke kun de brancher, der har fordel af håndværkerfradraget.
Derfor kan faldet ikke tilskrives BoligJobordningen, men tyder derimod på en generel tendens, forklarer Torben Tranæs, der er forskningschef i Rockwool Fonden:
- Vi kan selvfølgelig ikke udelukke, at der har været en sammenhæng, men hvis det er tilfældet, så har den været så lille, at vi ikke har kunnet fange den i en undersøgelse, hvor vi har interviewet 1.800 håndværkere.
Venstre kan dog roligt lave politik baseret på udregningerne, mener cheføkonom i Dansk Byggeri Bo Sandberg.
Han anerkender nemlig ikke, at ordningen koster arbejdspladser i andre sektorer, selvom både Finansministeriet, Skatteministeriet og en række økonomer er enige i den præmis.
- Vi anerkender ikke den præmis. Det er vores oplevelse, at de primære alternativer til at købe håndværksarbejde er at få det lavet sort arbejde eller gør-det-selv-arbejde. Det er vores vurdering, og den er hæftet med lige så stor usikkerhed som Finansministeriets vurdering, siger Bo Sandberg.
Hør mere om faktatjekket af Venstres argumenter for at genindføre BoligJobordningen i Detektor torsdag klokken 21.00 på DR2.