Flere og flere sender lige et par arbejdsmails om aftenen, når børnene er puttet, og arbejdsdagen egentlig burde være slut. Og den tendens vil kun blive stærkere i fremtiden.
- For rigtig mange vil skillelinjen mellem arbejde og fritid forsvinde. I stedet for at balancere arbejde og fritid vil det i fremtiden handle om at integrere arbejde og fritid. Hvorfor ikke handle på nemlig.com på arbejdet og skrive en god ide ned, når man får den om aftenen?
Det siger ekspert i arbejdsglæde Alexander Kjerulf. Han ser flere og flere arbejdspladser, der har gjort op med ni til fem-arbejdsformen og skabt mere fleksible rammer.
- Det handler om at vise sine medarbejdere tillid, så de selv kan planlægge deres arbejdstid. Det, har flere virksomheder fundet ud af, giver gladere medarbejdere, siger eksperten.
Danskerne ønsker ikke fleksible arbejdstider
At grænsen mellem arbejde og fritid går i opløsning, er ikke noget, danskerne er særlig glade for. En undersøgelse foretaget af YouGov på vegne af koncernen Wise Group viser, at 57 procent helst vil have en klar adskillelse mellem arbejde og fritid. Ellers bliver de stressede.
- De føler, at de næsten aldrig har rigtig fri, hvis de er forpligtet til at stå til rådighed på alle tider af døgnet. De vil hellere have klare retningslinjer for, hvornår og hvor meget de skal arbejde, så der bliver sat en grænse, fortæller Country Manager hos Wise Consulting Michael Christiansen.
Hele 34 procent svarer, at de føler sig stressede på arbejde. Den primære grund er, at de ikke har tid nok til at udføre opgaverne. Hvis de så skal forsøge at indhente tiden i deres fritid, kan det godt give yderligere stress.
- Det stiller store krav til den enkelte medarbejder, hvis de selv skal forvalte deres arbejdstid. Man kan sige, at det flytter ansvar fra lederen over på de ansatte, og det kan godt være med til at øge stressniveauet hos dem.
Fleksibilitet betyder overarbejde
Tendensen, til at arbejde og fritid flyder sammen, skyldes især, at teknologien har forandret sig.
- Man er online hele tiden, har mobiltelefoner og bærbare computere. Men ingen har rigtig overvejet, hvad den teknologiske forandring har af konsekvenser.
Michael Christiansen mener, at en af konsekvenserne ved det fleksible arbejde er, at mange ender med at arbejde over.
- Man glemmer at holde fri, når man har fri og er ikke i stand til at begrænse sig, når chefen sender mails om aftenen. Det kan resultere i et dårligere liv og skabe utilfredse medarbejdere, siger han.
Ekspert: Giv plads til fritid i arbejdstiden
Ekspert i arbejdsglæde Alexander Kjerulf er opmærksom på, at der flere risici ved at opløse grænsen mellem arbejde og fritid. Nogle arbejdsgivere udnytter nemlig fleksibiliteten til at få medarbejderne til at arbejde alt for meget.
- Fleksibilitet går ofte kun én vej, hvor man arbejder i sin fritid, men ikke kan tage en formiddag fri. Derfor ender det ofte i overarbejde. Hvis arbejde og fritid skal integreres, så skal medarbejderne også have lov til at tage fri i den normale arbejdstid, fortæller han.
Det kræver, at arbejdsgiverne har tillid til, at medarbejderne godt selv kan forvalte deres arbejdstid. Tillid og gode ledere er derfor altafgørende for at lykkes med at integrere arbejde og fritid, mener han.
- Hvis arbejdsgiverne ikke stoler på deres ansatte, så er der noget fundamentalt galt. Det vigtigste for et godt arbejdsmiljø er at give medarbejderne kontrol, så de tager ansvar og føler sig autonome. Det giver arbejdsglæde og kan modvirke mange af stressproblemerne.
Godt for børnefamilier
Han understreger, at bare fordi vi i stigende grad arbejder i vores fritid, skal det ikke betyde, at vi arbejder mere end den aftalte arbejdstid.
- Man skal selvfølgelig ikke bare arbejde fuldtid OG aftener. Det handler om at være mere fleksibel, så man kan planlægge sin arbejdstid bedre. Det kan være en fordel for både familier med små børn og for cheferne, der får mere selvkørende medarbejdere, siger Alexander Kjerulf.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.