Victor vil ikke have et fast job: "Jeg er min egen lykkes smed"
Privatfoto.
Som freelancer kan Victor Pedersen lægge sine arbejdstimer på alle tider af døgnet. Det er en kæmpe gevinst for familien. Men freelancetilværelsen er dog ikke en dans på roser, fortæller han.

Tanken om at sidde på det samme kontor fra mandag til fredag huer ikke 44-årige Victor Pedersen, der er uddannet cand.scient.soc. Han har derfor slået sig ned som selvstændig med egen virksomhed, hvor han sælger digitale design til forskellige kunder.

Nogle dage foregår arbejdsdagen ude hos de virksomheder, han for eksempel designer logoer for. Det betyder, at han en dag sidder i Roskilde og den næste i København. Andre gange arbejder han fra Hillerød, hvor han bor sammen med sin familie.

Det giver ham en fleksibilitet og frihed, som han ikke kunne have opnået i en fastansættelse, fortæller han.

- Det er helt op til mig selv, hvornår jeg møder og stempler ud. Jeg kan have kortere arbejdsdage, hvor jeg både kan aflevere og hente mine børn. Så lægger jeg bare nogle flere arbejdstimer ind om aftenen, når børnene og min partner er gået i seng. Det giver enorm fleksibilitet i familielivet, siger Victor Pedersen til Avisen.dk.

Giver mere tid til familien

Han er langt fra en eneste, der er blevet tiltrukket af selv at kunne styre sin arbejdstid. Ugebrevet A4 skriver i dag, at større frihed og fleksibilitet vejer tungest, når folk dropper faste stillinger for at blive selvstændige. Det viser en helt ny undersøgelse blandt 726 freelancere og konsulenter, som den digitale platform Worksome står bag.

Fælles for respondenterne er, at de fleste selv har valgt tilværelsen som herre i eget hus. Og når de bliver spurgt, hvorfor de valgte den vej, svarer de fleste - hver femte - i en åben svarkategori, at det skyldes 'mere frihed og fleksibilitet'.

Samtidig angiver et flertal af de adspurgte, at freelancetilværelsen giver dem bedre tid til dem selv og deres familie, end de havde som fastansat. For Victor Pedersen har det også været et helt frivilligt valg at gå freelancevejen.

- Det ligger så dybt i mig, at jeg skal nok klare skærene selv. Jeg er min egen lykkes smed, siger han, selvom han af og til savner at have faste kollegaer.

- Det kan godt være en lille smule ensomt, så man skal være lidt en lone star og have nok i sig selv for at være freelancer, forklarer han.

Altid lidt nervøs

I mere end ti år har Victor Pedersen arbejdet som freelancer, og derfor har han efterhånden opbygget en stabil kundekreds. Det betyder, at han på årsbasis tjener nogenlunde det samme, fortæller han. Men han er godt klar over, at mange af hans freelancekollegaer ikke er lige så privilegerede, men derimod har en svingende indtægt.

Økonomisk usikkerhed er da også det aspekt, som flest af de adspurgte freelancere fremhæver som den største ulempe ved deres arbejde. Det er da heller ikke sådan, at Victor Pedersen lever et ubekymret liv. Spekulationerne om fremtidige kunder er uundgåelige, har han erfaret.

- Man bliver ofte misundt som freelancer, at man har en ret stor frihed. Men den frihed har også en pris. En gang imellem stresser jeg, fordi der kan være for meget at lave. Samtidig er jeg altid en lille smule bekymret for, hvor den næste opgave skal komme fra, fortæller han.

Kan være stressende

Bekymringerne resulterer i, at flere føler sig presset. Knap tre ud af fem af de adspurgte freelancere svarer, at de enten 'i nogen grad', 'i høj grad' eller 'i meget høj grad' føler sig mere stresset som freelancer end som fastansat i en tilsvarende stilling, viser undersøgelsen.

Som freelancer lever man på ingen måder et fedt driverliv, hvor man ligger på sofaen til langt op ad formiddagen, understreger Victor Pedersen.

- Det er lidt ligesom at være studerende, hvor man hele tiden har en opgave, man burde se til. Arbejdet slipper dig aldrig, du kan altid finde noget at lave, så du har konstant dårlig samvittighed, siger han.

Ser job som hobby

Men på trods af den kronisk dårlige samvittighed, har han ingen planer om at skifte sin freelancekarriere ud med et fast job. Han brænder for sit job og nyder friheden i selv at bestemme.

- Nogle af mine venner siger, de går på arbejde for at betale huslejen og regninger. Det er der ikke noget galt i, men det tror jeg ikke, man kan basere en freelancetilværelse på, siger han og understreger, at man skal kunne lide det, man laver.

- Jeg ser mit job som en hobby.