Lønomkostningerne i DSB-koncernen er samlet set vokset med gigantiske 750 millioner kroner på tre år.
Det er sket samtidig med, at 400 stillinger med lønomkostninger i omegnen af 250 millioner kroner er blevet sparet væk.
Det oplyste ledelsen i aftes til medlemmer af HK Trafik og Jernbane på et hovedsamarbejdsudvalgsmøde. De gigantiske lønstigninger i kølvandet på nedlæggelsen af de 400 stillinger har fået de kontoransattes fagforbund til at opsige samarbejdet med ledelsen i DSB om besparelser i administrationen.
"Det billede, vi har fået fremlagt, er, at lønomkostningerne i samme periode. som vi har måttet sige farvel til 400 stillinger, er steget med 750 millioner kroner. Det harmonerer ganske enkelt ikke. Derfor har vi opsagt samarbejdet," siger formand for HK Trafik og Jernbane Andreas Hasle til Newspaq.
Newspaq har rettet henvendelse til DSB Kommunikation for at få bekræftet tallene og få en forklaring på, hvad de øgede lønomkostninger skyldes.
Men her er ledelsen tavs.
I stedet besvarer kommunikationsafdelingen henvendelsen med et skriftligt citat fra den konstituerede adm. direktør Klaus Pedersen.
"Vi skal beklage, hvis HK Trafik & Jernbane overvejer at opsige samarbejdet med DSB's ledelse. Vi prioriterer en fortsat konstruktiv dialog og arbejdet med at skabe fælles løsninger til gavn for DSB og DSB's kunder," udtaler Klaus Pedersen.
Tal fra Finansministeriet, som DR for nylig fik indsigt i, viser, at liberaliseringen af togdriften har presset visse lønninger i DSB gevaldigt i vejret.
For eksempel har lokoførernes årslønninger hos de private operatører været op til 150.000 kroner højere end hos DSB.
Siden første kvartal 2008 har lokoførere, togførere og stationsbetjente derfor oplevet lønstigninger på hele 27 procent i gennemsnit.
Altså langt mere end de 13 procent mere, som de statsansatte har fået i samme periode.
For nylig fik DSB's administrerende direktør Søren Eriksen en fyreseddel efter et årsregnskab med et minus på hele 551 millioner kroner.
Regnskabet var tynget af gælden i DSBs datterselskab DSBFirst, der står for at drive togtrafikken over Øresund.
Transportminister Hans Christian Schmidt (V) har forlangt besparelser for 300 millioner kroner i DSB.
Men nu må spareøksen gå uden om administrationen, lyder det fra HK. Arbejdspresset er allerede så voldsomt for de tilbageværende, at folk går grædende fra arbejde, fortæller formand Andreas Häsle.
"Medlemmerne knokler og er loyale. De kan ikke mere. Det er allerede for meget. Folk går simpelt hen ned med stress. Så hvis vi skal rammes af flere besparelser, så bliver det uden samarbejde med os," siger han.