Donorlande klager over forsvunde tsunami-penge
Syv vestlige lande har skrevet et brev til Thailands regering, hvor de kræver svar på, hvad der er sket med tsunami-hjælpen. Op mod 60 procent af pengene til opklaringsarbejdet hævdes at være forsvundet

Tsunamien, der hærgede for to år siden på 2. juledag, satte en af verdens støtte indsamlingskampagner i gang. Hvor mange penge, der nøjagtigt blev givet til at hjælpe de overlevne og identificere de omkomne, er der ingen, der helt præcist ved. Der er tilsyneladende heller ingen, der ved, hvor mange af pengene, der er brugt til det rigtige formål, og hvor mange der er røget i de forkerte lommer.

Her kort før toårsdagen for katastrofen har syv vestlige lande sendt et opsigtsvækkende brev til Thailands ny regering, hvor de forlanger en redegørelse for, hvordan tsunami-pengene er brugt. Det drejer sig om penge, som er indsamlet blandt borgere i Finland, Frankrig, Sverige, Tyskland, Holland, England og USA. Pengene skulle gå til at hjælpe ofrene for den naturkatastrofe, der dræbte mere end 5.000 mennesker. Ifølge den thailandske avis The Nation er der tale om knap 10 millioner kroner, som repræsentanter for de syv lande forlanger en forklaring på, hvor er blevet af.

Pengene skulle hovedsageligt gå til det center, som skulle identificere de omkomne, Thailand Tsunami Victim Identification. På et tidspunkt var der ansat over 600 thailændere samt retsmedicinere, politifolk og andre faggrupper fra over 30 lande. Centeret blev etableret i januar 2005 og anses for at være en af de største internationale indsatscentre af sin art.

En anonym kilde fra et af de syv lande bag klagebrevet siger til den thailandske avis, The Nation, at 60 procent af pengene er forsvundet. De skulle angiveligt være blevet brugt under dække af udgifter til blandt andet rejseomkostninger.

»Ærlig talt, så er der nogen, der har stjålet vores statsborgeres penge,« siger kilden.

Det er første gang, en så stor gruppe lande stiller spørgsmålstegn ved de thailandske myndigheders integritet. Det formodes derfor, at landene har en meget sikker formodning om, at midlerne er blevet misbrugt. Den nye regering i Thailand har lovet både at efterforske og bekæmpe korruption.