Det er dyrt at være fattig, og det ved lånefolket godt. Når du handler på afbetaling, ryger prisen på dine indkøb hurtigt helt op i skyerne.
En gennemgang af prisen for et tv på kredit viser, at du let kommer til at betale det dobbelte for fjernsynet, hvis du ikke ser dig godt for.
Et tv til 5.000 kroner kommer til at koste 10.372 kroner, hvis du køber det på afbetaling i Fona over 60 måneder.
"Der er virkelig behov for, at vi får styr på pengejunglen i Danmark. Det er ikke nok, at forbrugerne får lidt information; vi må skride til yderligere handling," lyder det fra Socialdemokraternes forbrugerordfører, Benny Engelbrecht.
Selskaberne lokker dig med en snedig metode. En lav rente eller måske endda et rentefrit lån skal få dig til at tro, at du står over for verdens bedste tilbud.
Men faktum er, at de i stedet har sovset dit lån ind i oprettelsesgebyrer, administrationsgebyrer og endda gebyrer for overhovedet at få lov at afbetale.
Den eneste måde at se, hvad du reelt betaler, er at kigge på den årlige omkostning i procent forkortet ÅOP. Det skal selskaberne nemlig oplyse, og her kan du se, hvad dine reelle udgifter for at købe på afbetaling er.
"Fona tager 39,53 pct. i ÅOP. Det er tæt på at være røveri," fortæller Elisabet Arendt. Hun er partner i den uafhængige økonomiportal Mybanker.
"Med et hurtigt tjek i dagens lånetilbud, kan vi se, at du kan låne 5.000 kroner til 101 kroner om måneden i 60 måneder hos Sparekassen for Nr. Nebel og Omegn. Det betyder, at fjernsynets totalpris ender på 6.060 kroner, og du får en ÅOP på 8,2 pct.," oplyser Elisabet Arendt.
Og at finansieringsselskaberne gemmer sig bag kunstigt lave renter ved at kamuflere lånene udgifterne som gebyrer, er et stort problem, mener Benny Engelbrecht.
"Det er ikke alle, der er klar over, hvad ÅOP er, og hvor meget det faktisk betyder for prisen på dit lån. Vi er lært op med, at man skal kigge på renten, og når selskaberne med absurd store bogstaver fortæller, at de tilbyder rentefrie lån, er det ikke alle, der faktisk finder ud af, hvor meget de i virkeligheden bliver snydt," slår Benny Engelbrecht fast.
Allerhelst ser Socialdemokraterne, at der kommer et loft over ÅOP. Men den model kan de ikke få flertal for, og derfor kommer Benny Engelbrecht med et nyt forslag.
"Finansieringsselskaberne skal tvinges til at skrive ÅOP i samme størrelse som resten af budskabet. Det nytter ikke noget, at de kan slippe af sted med at skrive det så småt, at man skal bruge lommelygte, lup og læsebriller for at se, hvad den reelle pris er," siger han.
Den model tiltaler Dansk Folkeparti.
"Det lyder fornuftigt at sætte grænser for størrelsesforholdet mellem overskriften på reklamen og det med småt. Måske skulle man sige, at ÅOP aldrig må være skrevet med mindre end en tredjedel skriftstørrelse af reklamens største bogstaver," lyder tankerne fra forbrugerordfører René Christensen (DF).
At betale 100 kroner i renter er billigere end at betale 100 kroner i gebyrer, fortæller Mybankers Elisabet Arendt.
"Der er endnu et problem ved de såkaldte rentefrie lån, hvor hele udgiften er skjult som gebyrer. Modsat almindelige renter på et lån kan gebyrer ikke trækkes fra i skat, og det gør reelt bare lånene endnu dyrere," forklarer hun.
Så dyrt bliver dit tv
Køber du et tv til 5.000 kroner på afbetaling over 60 måneder, bliver prisen i virkeligheden så høj:
Fona 10.372 kroner 39,53% ÅOP
Leasy 9.490 kroner 33,38% ÅOP
D:E:R 9.490 kroner 33,38% ÅOP
Wupti.com 9.846 kroner 35,70% ÅOP
Bilka har valgt at samarbejde med Ekspres Lån, som bryder loven og ikke leverer de nødvendige oplysninger. Derfor kan man ikke se, hvor dyrt tv'et i sidste ende bliver.