Efter de seneste års voldsomme prisstigninger svinger brødpriserne i danske supermarkeder lige nu omkring det højeste niveau nogensinde, skriver Jyllands-Posten.
Ifølge en ny analyse fra Fødevareøkonomisk Institut, FOI, har prisstigningerne på brød de seneste fem år fulgt et påfaldende mønster.
- Når prisen på brødhvede stiger, så stiger forbrugerpriserne på brød næsten omgående markant.
- Men når prisen på hvede efterfølgende falder, så falder forbrugerpriserne på brød kun meget lidt og meget langsomt, forklarer seniorrådgiver Henning Otte Hansen, FOI.
I både 2007 og 2011 steg kornpriserne voldsomt, og i begge tilfælde fulgte forbrugerpriserne på brød med op efter en til tre måneder.
Da kornpriserne efterfølgende styrtdykkede, gik der syv måneder, inden brødpriserne begyndte at falde - og da kun ganske svagt.
- Omkostningen til korn udgør kun omkring fem procent af brødprisen, og i flere tilfælde er forbrugerpriserne på brød steget mere, end udviklingen i kornpriserne giver belæg for.
- Omvendt slår prisfald på korn kun i beskedent omfang igennem i forbrugerpriserne på brød, påpeger Henning Otte Hansen.
Kornet skal i gennem tre led, før det ender som brød på frokostbordet: Møllerierne, der fremstiller mel, brødproducenterne og detailhandlen.
I 2009 blev det undersøgt af Konkurrencestyrelsen om et eller flere af leddene benyttede prisudsvingene til at hæve avancerne. Konkurrencestyrelsen konkluderede, at især supermarkeder og møllerier havde hævet avancerne, skriver Jyllands-Posten.
/ritzau/